Top 10 Winter Recipes عشر وصفات رائعة للشتاء

10 Flavorful Winter Recipes عشر وصفات رائعة للشتاء


Scroll down for English post
في هذه التدوينة أعرض لكم بعض الوصفات التي دائماً نتذكرها في الشتاء حيث تشعرنا بالدفء والراحة خاصة في الأيام شديدة البرودة! أشارك معكم هذه الوصفات وأتمنى أن تشاركوني ذكرياتكم وما هي أفضل الوجبات بالنسبة لكم في الشتاء!
In this post I'm going to show you some of the favorite recipes in winter and cold weather, as they boost the body with good energy and help us to feel warm! I'm sharing some of my favorite and I hope you tell me yours, and what are the most popular dishes in you country in the cold?!

1- بالطبع بمجرد ذكر الشتاء والبرد، فأول ما يأتي إلى الأذهان هو شوربة العدس! على اختلاف طرق تحضيرها وتنوعها في كل بلد فهي بالتأكيد من أهم الأطباق الباعثة على الدفء، فهي تمد الجسم بالطاقة اللازمة في هذا الجو البارد! تابعوا وصفة شوربة أو حساء العدس هنا ولا ألذ.
1- In the Middle East, the most popular soup that pops in our mind once it's cold is Lintel soup! No matter how it's made or the variety of its recipes in different countries it will still be the king on soups in winter, that boosts the body with energy and warmth! Find the Red Lintel Soup recipes here!


Red Lintel Soup شوربة العدس

2- ثاني طبق في الشهرة في فصل الشتاء والبرد خاصة في مصر هو حمص الشام أو الحلبسة! فهو من أشهر الأكلات التي تباع بكل مكان؛ فالبروتين بالإضافة للشطة والطعم الحار يعطي الجسم طاقة ودفء. تجدوا وصفة حمص الشام مثل الجاهز هنا!
2- Second dish in popularity, especially in Egypt is "Halabessa" or chickpea soup, popular street food that's served in a cup as shown in the photo! Protein packed soup with a kick of hot chili that gives warmth once eaten! Find Halabessa recipe here!

Halabessa حمص الشام أو الحلبسة

3- نختار طبق من الأطباق الليبية اللذيذة خاصة في البرد وهو طبيخة الفاصوليا البيضاء بلحم الضأن، الاستغناء عن الفلفل الأسود في اليخني يعطي طعم مختلف تماماً للطبخة، وهنا يعطي الكمون مع الكركم والشطة طعم مميز جداً لطبيخة الفاصوليا بالإضافة لطعم لحم الضأن الذيذ. هنا وصفة طبيخة الفاصوليا.
3- And from the Libyan cuisine, I chose this delicious -"Tabikhat Fasoulia"- white bean stew with lamb, not using black pepper in stews gives them a really different taste, as in this one, the turmeric and cumin give it really good flavor, in addition to the delicious one that the lamb adds! Find here Libyan Cannellini bean Stew.

Libyan White Bean Stew طبيخة الفاصوليا الليبية

4- طبق آخر من المطبخ الليبي وهو الكسكسي بالبصلة، وهو أشهر الأطباق الليبية خاصة في المناسبات والأفراح يتم تقديمه في عزائم كبيرة لحب الجميع له، طريقة تحضير الكسكسي الليبي بالبصلة تجدوها هنا!
4- Another dish from the Libyan cuisine, "Coucous Bel-Bousla" lamb couscous with onions, which is one of most popular dishes there, especially in weddings and occasions! It's served everywhere as it's really delicious and hearty! Find the recipe for Libyan Couscous here.

Libyan Couscous الكسكسي الليبي بالبصلة

5- مرة أخرى نعود للمطبخ المصري وطبق البصارة، هو عبارة عن غموس لذيذ مطبوخ من الفول المقشور والأعشاب ومرشوش بالبصل المكرمل، من الوصفات السهلة والسربعة، تؤكل البصارة دافئة أو باردة وتقدم مع الخبز المصري البلدي، ولا ألذ، جربوا طريقة البصارة هنا!
5- Back to the Egyptian cuisine with Bessara; fava bean and herb dip, sprinkled with caramelized onion, and served with Baladi bread (Egyptian version of pita bread) it's a must try, really delicious! Find Bissara recipe here.


Egyptian Bessara البصارة

6- ومن المطبخ المصري أيضاً وراثة عن المطبخ التركي أيام وجود الأتراك بمصر شركسية الدجاج، إذا لم تكونوا قد تذوقتم الشركسية يجب عليكم تجربتها الآن، طبق يجمع بين البساطة واللذة ويبعث على الدفئ أيضاً كما أنه مغذي ويحبه الأطفال! سر الوصفة... جربوا تحضير صوص الشركسية بشوربة الحمام ;) وصفة شركسية الدجاج هنا!
6- From the Egyptian cuisine as inheritance from the Turkish cuisine hundreds of years ago! Chicken Sharkaseya, a rice dish served with boiled chicken and topped with delicious Sharakseya sauce which is walnut and garlic sauce! My secret note... try making the sauce with pigeon broth ;) yummy! Find Chicken Sharkaseya recipe here!

Chicken Sharkaseya شركسية الدجاج

7- ومن المطبخ الشامي والفلسطيني وصفة المقلوبة ولكن بطريقتي بالأرز المصري، مقلوبة القرنبيط باللحم من ألذ الأطباق الرئيسية؛ سواء كانت مقلوبة زهرة أو مقلوبة باذنجان فهي رائعة على مائدتكم في الشتاء خاصة! وصفة مقلوبة الباذنجان هنا ومقلوبة الزهرة هنا!
7- From the Levantine and Palestinian cuisines, here comes the delicious Maqluba! Made it my way with Egyptian short grain rice, as it's usually made with long grain one! Whether it's eggplant Maqluba or cauliflower Maqluba it's really good in your dinner table in cold days! Find eggplant Maqluba here, and Cauliflower Maqluba here.


Cauliflower Maqluba مقلوبة القرنبيط

8- شوربة النودلز بالدجاج والخضروات، شوربة الدجاج من الأطباق المغذية والتي تساعد على الشفاء سريعاً من الإعياء والأنفلوانزا في هذا الجو البارد، وبعيداً عن الشوربة التقليدية بالليمون والدجاج أو شوربة الخضروات المعتادة! يمكنكم تحضير شوربة النودلز سيحبها الكبار والصغار. طريقة شوربة النودلز بالصور هنا.
8- Chicken Noodle Soup, chicken broth has good nutrients that helps heal flu and cold! So here is a good soup to make when the flu visits your house! Perfect recipe from starch for kids and adults! Find the Chicken Noodle Soup recipe from starch here.


Chicken Noodle Soup شورب النودلز بالدجاج والخضروات

9- وعلى ذكر الأطفال أيضاً من الأطباق المصرية المحببة هو طبق الكشك، من الأطباق التي إذا اعتدتم أكلها من الصغر أحببتموها بشدة! وهو ليس للصغار فقط بالطبع هو أحد الأطباق الرئيسية الشهيرة بالمطبخ المصري في الشتاء واستخدام آخر لشوربة الدجاج المغذية، يتم تحضيره من الأرز والحليب والبصل المكرمل، طبق بسيط وسهل التحضير شاهدوا طريقة عمل الكشك هنا.
9- Since we mentioned kids, one of the dishes they really like is "Egyptian Keshk", it's more like risotto with milk or a savory rice pudding! Chicken broth is used to make it, and it's sprinkled with caramelized onion, and sometimes - the way I like it- served with this tomato paste broiled chicken! Find Keshk recipe here.


Egyptian Keshk الكشك المصري

10- وأخيراً وليس آخراً شوربة الفول النابت، أحد الأطباق المحببة لقلبي ولا أستطيع تركه بسهولة إلى أن أشعر بالامتلاء! مغذي جداً ولذيذ أيضاً، يقدم مع الأرز الأبيض أو مع الخبز، أفضله مع الأرز بحسائه اللذيذ وبجانبه طبق الفوق الذي يتم تقشيره أثناء الأكل وأحياناً يرش بالنعناع أو التقلية بالثوم والكزبرة حسب الطريقة المفضلة! شاهدوا هنا طريقة شوربة الفول النابت.
10- Last but not least, "Ful Nabet" Egyptian fava bean soup, one the dishes that I can't stop eating untill I'm really full! Really nutritious and delicious! Served with steamed short grain rice in its delicious soup and the beans are in a separate plate to peel! Or sometimes with flat bread. Sprinkled with dried mint or sauteed garlic, to your liking! Find Fava Bean Soup recipe here

Egyptian Fava Bean Soup شوربة الفول النابت

أتمنى أن تجربوا هذه الوصفات وتعلقوا هنا كيف كانت! وأخبروني ما هي ألذ الأطباق بالنسبة لكم في الشتاء؟ّ! وما هي أشهرها في بلدكم؟! وبالهناء والشفاء :)

I hope you try these recipes and comment below with your feedback! And don't forget to tell me what are the most popular dishes in winter, where you live! And what are the closest to your heart?! Bon Appétit :)

Comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts from this blog

Nutella & Banana Crêpe كريب الموز والنوتيلا

Egyptian Molokhia with Broiled Chicken الملوخية المصرية بالدجاج المحمر

Libyan Lamb White Bean Stew طبيخة الفاصوليا باللحم الليبية

Eggless 1 minute Molten Lava Cake for Two مولتن كيك بدون بيض في دقيقة واحدة

KFC Chicken Crispy Strips تشيكن كرسبي ستربس كنتاكي

Chicken Mandy Rice مندي الدجاج بطريقتي - سهل وسريع