Halabisa: Egyptian chickpea drink / soup طريقة الحلبسة أو حمص الشام أو اللبلبي
حمص الشام أو الحلبسة كما يطلق عليه البعض في مصر، أو اللبلبي كما يطلق عليه البعض في الخليج، هو حساء أو مشروب مالح بالحمص. وهو وجبة مشهورة خاصة بفصل الشتاء لأنها تبعث على الدفء، كما أنها مفيدة جداً في
البرد، يمكن أن نعتبرها شوربة أو حساء حمص الشام ولكنها تقدم في مصر في أكواب مع ملعقة ولا يطلق عليها شوربة هناك، فحين تأتي على ذهن من يأكلها يتذكرها كمشروب مالح وليس حساء بمعناه. في الشتاء تكثر رؤية العربات التي تبيعها في كل مكان بهذه الأكواب وغالباً ما يكون طعمها حار. يقدم هذا الحساء أيضاً بدول الخليج خاصة العراق ولكن بدون طماطم.
البرد، يمكن أن نعتبرها شوربة أو حساء حمص الشام ولكنها تقدم في مصر في أكواب مع ملعقة ولا يطلق عليها شوربة هناك، فحين تأتي على ذهن من يأكلها يتذكرها كمشروب مالح وليس حساء بمعناه. في الشتاء تكثر رؤية العربات التي تبيعها في كل مكان بهذه الأكواب وغالباً ما يكون طعمها حار. يقدم هذا الحساء أيضاً بدول الخليج خاصة العراق ولكن بدون طماطم.
الوصفة تكفي: حتى 10 أشخاص تقريباً
وقت التحضير: 8 إلى 12 ساعة
وقت الطهــي: 60 إلى 120 دقيقة
Hommos El Sham, Halabessa or Halabissa as called in Egypt, Leblebi as called in Gulf countries especially in Iraq, is chickpea soup or savory drink served with lemon, mostly hot, it's a popular dish / snack soup in Egypt especially in winter as it's very warming and useful in the cold. We can say it as a snack soup but it's not seen that way in Egypt, it's considered as a savory drink served in glass cups with a spoon and lemon. In the winter you can see people selling it everywhere in Egypt in those glass cups and it's mostly hot and spicy. This soup is also popular in the Gulf countries, especially Iraq, but it's made without tomatoes.
Serves: Up to 10 people approx.
Prep. time: 8 to 12 hours
Cooking time: 60 to 120 minutes (less if using a pressure cook)
Scroll down for English recipe
المقادير:
2 كوب حمص
2 إلى 3 لتر ماء
2 1/2 كوب عصير طماطم
5 فصوص ثوم، مفروم
1 بصلة حمراء صغيرة لمتوسطة
1/2 ملعقة شاي الفلفل الأسود
1 ملعقة شاي الكمون
شطة أو فلفل أحمر حار بودرة حسب الذوق
ملح حسب الذوق
ليمون للتقديم
2 كوب حمص
2 إلى 3 لتر ماء
2 1/2 كوب عصير طماطم
5 فصوص ثوم، مفروم
1 بصلة حمراء صغيرة لمتوسطة
1/2 ملعقة شاي الفلفل الأسود
1 ملعقة شاي الكمون
شطة أو فلفل أحمر حار بودرة حسب الذوق
ملح حسب الذوق
ليمون للتقديم
الطريقة:
1- ننقع الحمص ليلة كاملة أو حوالي 8 إلى 12 ساعة مع تغيير الماء من وقت لآخر كلما استطعنا.
2- نضع الماء والحمص وباقي المكونات ما عدا الملح والليمون على حرارة عالية وعند البدء في الغليان نهدئ الحرارة ونترك الحمص ينضج مدة 60 إلى 120 دقيقة تقريباً، وفي حالة استخدام إناء الضغط سيكون الوقت أقل بكثير.
4- بمجرد نضج الحمص نضيف الملح ونتركه حوالي 15 إلى 30 دقيقة.
5- يقدم فوراً مع الليمون وبالهناء والشفاء :)
الحلبسة أو حمص الشام كما يقدم في مصر Halabisa or Hummus Al Sham as served in Egypt |
2 cup chickpeas
2L water
2 1/2 cup tomato juice
5 garlic cloves, minced
1 medium small red onion
1/2 tsp black pepper
1 tsp cumin
Red chili powder to taste
Salt to taste
Lemon for serving
Directions:
1 - Soak the chickpeas overnight, about 8 to 12 hours, changing water whenever possible.
2 - Rinse chickpeas, place in a pot with water and remaining ingredients - except salt and lemon - on high heat, and once starts boiling lower the heat to low, and let simmer and cook for 60 to 120 minutes (less if using a pressure cook)
4 - Once done, add salt and leave more 15 to 30 minutes.
5 - Serve immediately with lemon, and... Bon Appétit :)
Your recipes are amazing! I found you through pinterest & I am so grateful that you also post in English. As a recently married american-born egyptian, I find thus EXTREMELY helpful! Your post are very professional & the photograpy is great! Thank you so much ♥ keep them coming!
ReplyDeleteHello dear Suzan!
DeleteThank you for your kind words! I'm happy to know I could help! Don't hesitate to ask when having any cooking requests! :)
This recipe is new to me...Looks delicious and healthy...
ReplyDeleteThank you! Hope you try it and love it! :)
Delete