Ful Nabet: Egyptian Fava Bean Soup شوربة الفول النابت

Ful Nabet: Egyptian Fava Bean Soup شوربة الفول النابت

Scroll down for English post
شوربة الفول النابت وصفة مصرية لذيذة، هذه الشوربة هي واحدة من أفضل الشوربات بالنسبة لي خاصة في الشتاء، كانت أمي تعدها لنا منذ الصغر وكنت من حبي لها آكلها بلا توقف إلى أن
أشعر بالامتلاء التام، يمكن أن نقول أنه حساء تسلية ليس فقط وجبة رئيسية لأنه يتم تقشير الفول قبل أكله فهي تقدم إما وحدها أو مع الخبز أو مع الأرز المصري الأبيض في طبقين واحد به الشوربة مع الأرز وآخر به الفول  إما مرشوش فوقه بعض النعناع المجفف، أو فوقه تقلية ثوم - ثوم محمص في زبد كـالملوخية - بالإضافة إلى طبق صغير لوضع القشر فيه (أشرح ذلك لمن لا يعرفها حتى تعرفوا أن الفول لا يؤكل بالكامل في هذه الوصفة يجب تقشيره). الفول هو من النباتات المفيدة والمغذية خاصة للنباتيين حيث يمد الجسم بالبروتين المطلوب ولكن استخدامه بكثرة يومياً قد يزيد من خطر الإصابة بالنقرس لذا لا تزيدوا عن المعقول. على الجميع خاصة النباتيين تجربة هذه الشوربة فهي لذيذة جداً، لمن يتبع نظام نباتي صرف يمكن أن يستبدل الزبد بالدهن النباتي.

نصيحة الوصفة:
1- عند خلط الفول مع الزبد لا تقلبوه أبداً فقط قوموا بهز الإناء لأعلى حتى لا ينتهي الأمر إلى شوربة قشر الفول.
2- لا تزيدوا في نقع الفول أو طهيه، أطفئوا الحرارة بمجرد نضجه حتى لا يهترئ.
3- يجب تغيير ماء النقع من وقت لآخر تقريباً كل 4 ساعات.

الوصفة تكفــي: 4 أشخاص
وقت التحضير: 2 إلى 3 أيام (نعم أيام)
وقت الطهــــي: 30 دقيقة
This soup is one of my favorite specially during winter,  my mother used to make it for us since I was a little child and it was one of the dishes that I eat it nonstop till I feel really full, it's more like a snack soup because we peel the Fava beans before eating, it's served either alone, or with steamed Egyptian rice in two plates one with the rice and broth and the other with the fava beans to peel usually topped with either dried mint (yummy), or with sauteed garlic like in molokhia, and a small plate on the side for the peel (explaining this for you to know that you don't eat the whole thing if you're not familiar with this soup). Fava beans are very nutritious and healthy specially for vegetarian/vegan as it provides the body with the required amount of protein but using it more frequently like everyday may increase the risk of having Gout, so don't over eat it. This soup is very delicious and a must try for everyone specially vegetarians, if you want it vegan just use margarine instead of butter.

Recipe Tips: 
1- While sauteing beans DON'T stir, or you would end up with beans peel soup, just toss them.
2- Don't over soak/cook, turn off the heat once done or it would become so mushy.
3- You must change the soaking water from time to time preferably every 4 hours.

Serves: 4 people
Prep. Time: 2 to 3 days (yes days)
Cooking Time: 30 minutes

Scroll down for English recipe
المقادير:
500 جم فول مجفف 
1/2 كوب زبدة (إصبع زبدة)
1 ثمرة بصل متوسطة
2 ورق لورى
3 حب هيل (حبهان)
2 حبة مستكة متوسطة أو رشة مستكة (اختياري)
ملح وفلفل حسب الرغبة
1 ملعقة شاي نعناع مجفف لكل طبق شوربة

الطريقة:
1- ننقع الفول في الماء (ضعف الكمية حوالي لتر ماء) لمدة يومين أو إلى أن يتفتح الفول مثل الصورة، ونغير الماء من وقت لآخر حتى لا تتكون البكتيريا.


2- بمجرد أن يجهز الفول نشطفه ونصفيه، نضع الزبدة في إناء عميق مع المستكة والحبهان وعندما تذوب الزبد نضع الفول ونهز الإناء لأعلى لنحرك الفول ويخلتط جيداً بالزبد ثم نحرك من وقت لآخر لمدة دقيقتين.



3- نضيف ماء يغطي الفول ونجعله يغلي على نار عالية ونتخلص من أي رغوة تظهر على الوجه ثم نضيف ورق اللورى والفلفل والبصلة (لا نضيف الملح الآن) نتركه ينضج على حرارة متوسطة لمدة 20 دقيقة تقريباً أو إلى أن يصبح طري ولكن غير مهترئ ثم نضيف الملح ونتركه دقيقتين ثم نطفئ الحرارة.



4- يقدم فوراً مع الأرز الأبيض ونرش فوقه النعناع الجاف أو تقلية الثوم حسب الرغبة، وبالهناء والشفاء :)

Ful Nabet: Egyptian Fava Bean Soup شوربة الفول النابت

Ingredients:
500 dried Fava beans
1/2 cup (1 stick) unsalted butter
1 medium onion
2 bay leaves
3 cardamom
2 medium or a pinch of mastic (optional)
Salt & pepper to taste
1 tsp dried mint per serving

Directions:
1- Soak the beans in water (double, about 1 liter) for 2 days or till the beans look like the following photo, and change the water frequently so it don't develop bacteria.


2- Once the beans are ready rinse and strain, place the butter in a large pot on medium heat with cardamom and mastic and when melted add the beans and toss till well coated with butter and toss once in while for 2 minutes. 
3- Cover with water, add the whole onion and let boil and remove any foam comes on surface then add the bay leaves, pepper to taste (don't add salt) let cook on medium heat for about 20 minutes or till tender and soft but not mushy then add salt and let simmer for 2 minutes then turn off the heat.
4- Serve right away with steamed rice and sprinkle dried mint or sauteed garlic on top, and... Bon Appétit :)

Comments