Belila: Egyptian Wheat & Milk البليلة: قمح بحليب

Belila: Egyptian Wheat & Milk البليلة: قمح بحليب

Scroll down for English post
البليلة كما يطلق عليها بمصر أو القمح بالحليب هو إفطار لذيذ وصحي لكل العائلة، كانت والدتي تحضره لنا في الصغر خاصة في أيام الشتاء قبل الذهاب إلى المدرسة حتى نحصل على الطاقة المطلوبة للتركيز في دروسنا :) الوصفة الأساسية هي قمح مطبوخ ويؤكل  دافئ بإضافة الحليب والسكر أو العسل الأبيض، ويمكنكم إضافة ما تشاءون لهذه الوصفة، أنا أضيف إليها قشدة الحليب الطازجة وأحيانا أضيف الحليب البودرة مع الحليب السائل (أحب طعمه كثيراً) ويمكن إضافة المكسرات أو القلوبات وجوز الهند والبعض يضيف لها القرفة أو حب الهيل (الحبهان) أو المنكهات المفضلة.

الوصفة تكفــي: 6 أشخاص تقريباً
وقت التحضير: 3 دقائق
وقت الطهــــي: 30 دقيقة
Belila as called in Egypt is Wheat with milk, an Egyptian healthy breakfast for the whole family kids and adults; my mother used to make it for us in my childhood specially in winter before we go to school so we get the required energy concentrate. The basic recipe is cooked wheat with added milk and sugar or honey, you can add whatever you like, I serve it with cream sometimes powdered milk with liquid milk (I just love powdered milk taste with wheat), you can add raisins, shredded coconut, toasted nuts, some add cinnamon, cardamom or any preferred flavoring.

Serves: 6 people approx.
Prep. Time: 3 minutes
Cooking Time: 30 minutes
Scroll down for English recipe
المقادير:
1 كوب قمح مقشور مغسول ومصفى
4 كوب ماء
2 لتر حليب سائل
1/2 كوب سكر
1 كوب قشطة حليب طازجة أو وكريمة بريزيدون
جوز هند مبشور وزبيب ولوز (اختياري)

الطريقة:
1- أولاً نبدأ بطهي القمح نطعه في إناء مع مقدار الماء على نار عالية وعندما يغلي نهدئ الحرارة ونغطي الإناء ونتركه ينضج حوالي 30 دقيقة.


2- بعد النضج يمكن إضافة الحليب والسكر والتقليب في الإناء أو فقط إضافتهم وقت التقديم مع اللوز وجوز الهند مع إضافة 2 إلى 3 ملعقة طعام قشدة على الوجه وبالهناء والشفاء :)

Belila: Egyptian Wheat & Milk البليلة: قمح بحليب



Ingredients:
1 cup peeled wheat (rinsed and strained)
4 cups water
2 liter milk or half and half
1/2 cup sugar
1 cup cream (President is my favorite)
Shredded coconut, raisins, Almonds (optional)

Directions:
1- First cook the wheat, place in a pan with the water over high heat till boiled then lower the heat to low, cover and let cook for about 30 minutes.
2- Once done add milk and sugar to the pan or just before serving (as you prefer), add raisins, almonds, coconut, and top with 2 to 3 tbsp cream per 1 serving, and... Bon Appétit :)

Comments

  1. Fantastic! Was looking for recipe for bileela. Brings back so many memories. :)

    ReplyDelete
  2. I remember this with anise also, or is that another dish?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Everyone adds his favorite spice or nuts, so you're free to make your own tasty Belila! :)

      Delete

Post a Comment

Your comments really make my day and encourage me to give you more lovely recipes, so please don't hesitate ^_^
أعجبتك الوصفة؟ ضع تعليق يسعدني ويشجعني على تقديم المزيد ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts from this blog

Nutella & Banana Crêpe كريب الموز والنوتيلا

Egyptian Molokhia with Broiled Chicken الملوخية المصرية بالدجاج المحمر

Eggless 1 minute Molten Lava Cake for Two مولتن كيك بدون بيض في دقيقة واحدة

Libyan Lamb White Bean Stew طبيخة الفاصوليا باللحم الليبية

Chicken Mandy Rice مندي الدجاج بطريقتي - سهل وسريع

KFC Chicken Crispy Strips تشيكن كرسبي ستربس كنتاكي