Chicken Sharkaseya with Walnut Sauce شركسية الدجاج
الشركسية من أحد الأطباق الباعثة على الدفء في برد الشتاء. الشكرسية طبق انتقل من المطبخ التركي إلى المطبخ المصري أثناء وجود الأتراك في مصر منذ مئات السنين، وأصبح أحد الأطباق الأساسية في المطبخ المصري منذ ذلك الحين. هو عبارة عن أرز مطبوخ بمرق الدجاج وفوقه طبقة من صلصة عين الجمل والثوم، ويقدم مع الدجاج المسلوق، في تركيا أحياناً يضاف لهذا الطبق البصل المكرمل أو الثوم المحمر بالزيت مع البابريكا، وهنا أعرض لكم الطريقة المعتادة بالطبق المصري وهو لذيذ أيضاً لا تتخيلوا أنه بسيط أو بلا طعم إذا لم يضاف له شيء آخر فطعمه رائع حقاً؛ كما يتم عمل شركسية الديك الرومي بدلاً عن الدجاج.
نصيحة الوصفة:
1- ليس بالضرورة التقيد بمقدار المرقة المستخدم لعمل صوص الشركسية، فقط نستخدم المقدار المناسبة لنصل للسُمك المشابه لسمك سلطة الطحينة ليس سميك ولا سائل.
2- يتم تسخين صدر الدجاج قبل التقديم مباشرة.
الوصفة تكفــي: شخصين تقريباً
وقت التحضير: وقت سلق الدجاج أو لا شيء إذا كان الدجاج متبقي من وجبة سابقة
وقت الطهــــي: 20 دقيقة
الوصفة تكفــي: شخصين تقريباً
وقت التحضير: وقت سلق الدجاج أو لا شيء إذا كان الدجاج متبقي من وجبة سابقة
وقت الطهــــي: 20 دقيقة
Çerkez tavuğu (Circassian chicken) as called in Turkey, or Sharkaseya as called in Egypt is one of the most delicious and warming dishe. It's a popular main dish in Egypt inherited from the Turkish cuisine when the Turks were in Egypt hundreds of years ago; and it has become one of the basic dishes in the Egypt cuisine since then. It consists of steamed rice cooked in chicken broth, and above it a layer of walnut garlic sauce, and served with shredded boiled chicken. In Turkey some people add caramelized onions or sauteed garlic in oil or ghee with paprika on top of the dish, I'm here sharing the Egyptian recipe that's simple plain yet delicious! Sometimes this dish is made with turkey instead of chicken!
Tip recipe :
1 - You don't have to use the same amount of broth mentioned in the ingredients, only the right amount to get the texture of a sauce that's not runny nor too thick (something like Hollandaise sauce or Tahini salad).
2- Reheat the chicken breast right before serving.
Serves: 2 people approx.
Prep. time : Time needed to boil chicken or none if using leftover chicken
Cooking time : 20 minutes
Scroll down for English recipe
المقادير:
صدر دجاج مسلوق
2/3 كوب جوز أو عين جمل محمص
2 إلى 3 شريحة خبز توست بدون الحواف أو ما يعادله من الخبز الفرنسي
2 فص ثوم مفروم
1/4 ملعقة شاي كزبرة مطحونة (اختياري)
1 إلى 2 ملعقة طعام زبدة
3/4 إلى 1 كوب مرق/شوربة دجاج
للأرز:
1 1/2 كوب أرز مصري
2 كوب مرق دجاج (أو حسب احتياج الأرز)
1 1/2 ملعقة طعام زبدة
ملح عند الحاجة
الطريقة:
1- نضع مقادير الأرز في إناء على حرارة متوسطة لعالية ونضيف الملح فقط إذا احتاج، وعندما يغلي الأرز نقلبه ونهدئ الحرارة لهادئة جداً ونغطيه ويترك لينضج 15 إلى 20 دقيقة.
3- لحين نضج الأرز نجهز صلصة الجوز أو عين الجمل، نخلط الجوز أو عين الجمل مع الخبز بمحضرة الطعام إلى أن يصبح شكله مثل المعجون.
4- بإناء على حرارة متوسطة نسخن الزبدة ثم نضيف لها معجون الخبز ونقلب إلى أن يتجمع كله في كتلة واحدة.
5- نضيف مرق الدجاج تدريجياً القليل ثم القليل ونقلب في كل مرة ليتجانس مع خليط الجوز جيداً إلى أن نصل للسُمك المناسب ليس سائل ولا سميك جداً.
6- بعد نضج الأرز ينقل لطبق التقديم ويُصب فوقه صلصة عين الجمل ويزين بعين الجمل وقطع صدر الدجاج المسلوق، بالهناء والشفاء :)
كم هو لذيذ جربوه وحقاً لن تندموا
Chicken Sharkaseya شركسية الدجاج Çerkez tavuğu |
Ingredients:
1 chicken breast, boiled
2/3 cup toasted walnuts
2 to 3 slices french toast bread without the edges or what equals from baguette
2 garlic cloves
1/4 tsp coriander seeds, grounded (optional)
1 to 2 tbsp butter
3/4 to 1 cup chicken broth
For the rice:
1 1/2 cups Egyptian rice
2 cup chicken broth (or as neede or written on the package)
1 1/2 tbsp butter
Salt if needed
Directions:
1 - Place all rice ingredients in a pot over medium-high heat, add salt only if needed, and once the rice start boiling, stir and lower the heat to low, cover and let cook for 15 to 20 minutes .
3 - While the rice is being cooked, prepare the walnut sauce, in a grounder or food processor, mix the walnuts with bread slices till it looks like a paste.
4 - Place a saucepan over medium heat, add the butter, once melted add the walnut paste and stir till well combined and stick together.
5 - Gradually add chicken broth bit by bit and stir till mixed well and once you get the right texture, stop adding broth or if too thick add little more to get the right consistency.
6 - Once the rice is cooked, transfer to a serving plate, and pour the walnut sauce over it and garnish with walnuts shredded chicken breast , and... Bon Appétit :)
Oh my God! How delicious! Try it, you will never regret!
فين الثوم؟
ReplyDeleteموجود بالوصفة!
Delete