فيسبوك Google plus جوجل بلس Instagram انستجرام Pinterest بينتريست Twitter تويتر

Friday, January 25, 2013

Red Lentil Soup شوربة العدس الأصفر أو الأحمر


Scroll down for English post
حساء أو شوربة العدس هي من أشهر الشوربات في مصر والشرق الأوسط خاصة في الشتاء فهي تمد الجسم بالدفء بمجرد أكلها ساخنة، هي أيضاً من الشوربات المشهورة في تركيا وتقدم في الكثير
 من المطاعم هناك مع الليمون والخبز. حساء العدس وصفة نباتية لذيذة مغذية وبسيطة في نفس الوقت. في مصر يتم تقديمها مع البصل الأخضر والليمون والباذنجان المتبل والطماطم المتبلة والزيتون الأخضر مع الخبز أو الأرز أو الشعيرية. شوربة العدس لها أنواع كثيرة جداً وطرق عديدة لإعدادها حيث يمكن إضافة أي نوع من الخضروات إلى العدس أثناء تحضيره والكمون أحد التوابل الأساسية في تحضيرها، البعض يضيف لها الجزر أو البطاطس أو القرع ...إلخ، اليوم سأقوم بإعدادها بأبسط الطرق وسأترك لكم تجربة الخضروات المحببة إليكم لإضافتها لهذا الحساء، أتمنى أن يعجبكم.

الوصفة تكفــي: 4 أطباق شوربة تقريباً
وقت التحضير: 5 دقائق
وقت الطهــــي: 15 إلى 20 دقيقة (حسب الخضروات المستخدمة)


Red or yellow lentil soup is one of the most popular soups in Egypt and the middle east specially in the winter as it provides the body with warmth once served hot. It's also very popular in Turkey they serve it in most of their restaurants with lemon and bread as an appetizer, this dish is delicious, nutritious and vegetarian / (vegan if used margarine instead of butter) and it's really simple. In Egypt they serve it with green onions, lemon, pickled eggplant, spiced tomatoes, and green olives with rice or bread or vermicelli. Lentil soup has many types and many cooking methods as it can contain any kind of vegetables, the cumin is the main spice for it though, some people add carrots, or potatoes, squash, ...etc today I'm going to make it the simplest way and let you experience adding your best vegetable to it, hope you like it :)

Serves: 4 soup bowls approx.
Prep. Time: 5 min.
Cooking Time: 15 to 20 min. (depending on the vegetables used)

Scroll down for English recipe
المقادير:
كوب عدس أصفر أو أحمر مغسول ومصفى
2 كوب ماء
5 فصوص ثوم كبيرة
3 ثمرات طماطم متوسطة مقشرة (هنا طريقة مثلى لتقشير الطماطم)
20 جم (ملعقة طعام) زبد أو سمن حسب الرغبة
ملح حسب الذوق
1/2 ملعقة شاي فلفل أسود
1/2 ملعقة شاي كمون
رشة فلفل حار بودرة (اختياري)

الطريقة:
1- نضع العدس والطماطم والثوم مع الماء في إناء على نار عالية إلى أن يغلي ثم نهدئ النار ونغطي الإناء لينضج مدة 15 دقيقة تقريباً.




2- للتأكد من النضج نضغط على الثوم والطماطم بالملعقة لنتأكد من نضجهما ثم نطفئ النار ونخلط المكونات باستخدام الخلاط اليدوي أو خلاط العصير (إذا كان غير مضاد للحرارة نترك الخليط يبرد أولاً).





3- نضيف الزبدة والتوابل والملح حسب الذوق ونقلب ويمكن إضافة الماء إذا احتجنا تخفيف القوام للحصول على القوام المرغوب ونقلب على نار متوسطة لتغلي الشوربة عدة دقائق وتقدم ساخنة بالهناء والشفاء :)


Ingredients:
1 cup red or yellow lentils (rinsed and strained)
2 cup water
5 large cloves of garlic
3 peeled medium tomatoes (How to peel tomatoes easily)
20 gm (1 tbsp) butter or Ghee (purified butter)
Salt to taste
1/2 tsp black pepper
1/2 tsp cumin
pinch of chili powder (optional)

Directions:
1- Place the lentil, tomatoes, garlic and water in a pan over high heat to boil then lower the heat to low and let cook for about 15 minutes.
2- To make sure it's cooked check the garlic and tomato tenderness then turn off the heat and blend with the hand blender or juice blender (if not heat proof wait for the lintel to cool a little).
3- Add butter, salt and spice to the lintel soup and you can add more water for lighter texture and put the pan back on medium heat to boil for a few minutes and stir then serve warm and ... Bon Appétit :)

No comments:

Post a Comment

Your comments really make my day and encourage me to give you more lovely recipes, so please don't hesitate ^_^
أعجبتك الوصفة؟ ضع تعليق يسعدني ويشجعني على تقديم المزيد ^_^