Egyptian "Koshari" طريقة الكشري المصري بالصور

Egyptian "Koshari" الكشري المصري

Scroll down for English post
في الوصفة السابقة تكلمنا عن طبق مصري للإفطار والعشاء، أما اليوم سنتكلم عن أحد أشهر أطباق مصر للغداء وأحياناً العشاء. الكشري المصري، من أكثر الأطباق المحبوبة هناك والتي يجب أن تتذوقها عند زيارتك مصر، فهو طبق لذيذ جداً، نباتي، وسعره في متناول الجميع كما أنه مفيد جداً في نفس الوقت. هذا الطبق يتكون من الأرز والعدس الأسمر (عدس بجِبَّة) والمكرونة والبصل المقلي المقرمش والحمص، بالإضافة إلى نوعين من الصوص وهما صلصة الطماطم ودَقَّة الثوم، اليوم سوف أضع طريقتين لدقة الثوم أحدهما نيئة والأخرى تطهى على النار، يمكن استخدام أيهما ولكنني أفضل النيئة أكثر فأنا أحب طعم الثوم الظاهر فيها فهو أكثر ما يميزها. يؤكل الكشري المصري حار غالباً ويعتبر الكمون من التوابل الأساسية المستخدمة في الدقة والصلصة.

نصيحة الوصفة:
1- لعمل بصل مقرمش ولذيذ يقطع البصل شرائح رفيعة ويوضع في الزيت الحار في إناء عميق بحيث تكون كمية البصل كافية فقط لتغطية وجه الزيت ليس أكثر إطلاقاً، يمكن أيضاً وضع شرائح البصل في الدقيق وتصفيته جيداً قبل وضعه في الزيت، وإذا كان متاح لديكم ترمومتر الطعام أو إناء القلي الكهربائي يفضل أن تكون درجة حرارة الزيت 177 درجة مئوية أو 350 فهرنهايت.
2- يجب متابعة البصل جيداً فهو يأخذ وقت طويل للنضج ولكن مع ذلك يمكن احتراقه بسرعة جداً، بمجرد أن يتحول لون البصل للون الذهبي يجب مراقبته وإخراجه من الزيت ولونه بني قبل أن يتحول لونه إلى أسود غامق فذلك يعني أنه احترق، أما في حالة إضافة دقيق نخرجه من الزيت ولونه ذهبي.
3- عند تسخين الثوم في الدقة أو الصلصة لا يصل الثوم لدرجة النضج أي يجب عمل خطواته بسرعة دون أن يصل الثوم للون الذهبي.
5- يمكن استبدال الطماطم بربع كوب معجون طماطم.

الكمية تكفــــي: 3 أشخاص
وقت التحضير: 5 دقائق
وقت الطهــــي: 30 دقيقة
Last time I presented an Egyptian dish for breakfast or dinner, and today I'm going to talk about the most famous Egyptian dish for lunch or sometimes dinner, "Koshary" is one of the most lovable dishes that you "must try" when visiting Egypt, because it's delicious, vegetarian "vegan", affordable for all and so healthy at the same time, this dish consists of rice, brown lentils "Ads Be-Gebba", macaroni, crispy fried onion, chickpeas, besides two types of sauces, tomato salsa and "da-ah" which is a garlic light hot sauce and for this one I'm going to add two recipes, one that is being cooked on heat, and another that doesn't need to, and I prefer the last one because it has that taste of raw garlic and that's what I really love about it. "Koshari" is usually hot and cumin is a main spice in its sauces.

Recipe Tips:
1- For crispy delicious onions, it should be thinly chopped, and put it in hot oil in a pot with good amount of vegetable oil, and the onion should be just enough to nearly cover the top of the oil, you can also use flour to coat the onion with and shake off the excess well before placing in the oil, if you there is a thermometer available or you're using an electric deep fry the oil better to be heated to 350F.
2- You should keep an eye on the onion, it takes some time to be cooked but it burns so quickly though, so once it's golden brown becarful and remove it once brown, if it's dark black that means it's burned, in case you use flour you should remove it once golden brown.
3- When heating garlic in the beginning of each "da-ah" and tomato salsa, you should make sure that the garlic is not cooked or turned to golden color, you should make the steps quickly.
5- You can substitute tomatoes with 1/4 cup tomato paste.

Serves: 3 people
Prep. time: 5 minutes
Cooking time: 30 minutes
Scroll down for English recipe
المقادير:
1/2 علبة حُمُّص الشام
1 كوب عدس اسود (عدس بجبة)
1 كوب أرز
90 جرام مكرونة سباجيتي
150 جم مكرونة صغيرة مسلوقة
3 أكواب ماء

مقادير صلصة الطماطم:
5 حبات طماطم مقشرة ومضروبة بالخلاط
10 فصوص ثوم مفرومين
2 ملعقة طعام خل
1 كوب ماء
ربع ملعقة شاي كمون
ربع ملعقة شاي شطة
ربع ملعقة شاي فلفل أسود
ملح حسب الرغبة
ملعقة طعام معجون طماطم
3 ملعقة طعام زيت زيتون
رشة سكر لكسر حموضة الطماطم

مقادير دقة الثوم رقم 1 (تنضج على النار):
3 فصوص ثوم مفرومين
ملعقة طعام زيت زيتون
1/2 إلى 1 ملعقة طعام عصير ليمون
1 ملعقة طعام خل
ملح وفلفل حسب الرغبة
ربع ملعقة شاي كمون 
ربع ملعقة شاي شطة
ثلث كوب ماء

مقادير دقة الثوم رقم 2 (دون الطهي على النار):
3 فصوص ثوم مفرومين
نصف ملعقة طعام خل
ربع ملعقة شاي ملح
ربع ملعقة شاي فلفل اسود
ربع ملعقة شاي كون
رشة شطة
ثلث كوب ماء

الطريقة:

1- نبدأ بطهي الأرز نكسر السباجيتي بطول بوصة تقريباً ونضعها في الإناء ونضيف لها الأرز بعد أن يغسل ويصفى ونضيف زيت الزيتون ونقلب على نار عالية، ثم نضيف كوب ونصف ماء وملح حسب الرغبة ونغطي الإناء إلى أن يغلي، ثم نقلبه جيداً ونغطيه مرة أخرى ونهدئ النار لينضج لمدة 15 دقيقة تقريباً.

2- نغسل العدس جيداً ويصفى ثم نضعه في إناء على النار دون ملح أو توابل ونضع كوب ونصف ماء على نار عالية إلى أن يغلي ثم نهدئ النار ونتركه ينضج لمدة 20 لـ 30 دقيقة.

3- لصلصة الطماطم نضع الزيت في إناء على حرارة متوسطة لعالية ونضيف الثوم ونقلب دقيقتين ليبدأ الثوم في الاصفرار نضيف الخل ونقلب لثواني.



4- نضيف عصير الطماطم ومعجون الطماطم فوراً ونقلب ونغطي الإناء ونتركه على نار متوسطة ونقلب من وقت لآخر ونضيف كوب الماء عندما تغلي الطماطم ونقلب ثم نغطيها إلى أن يظهر الزيت على وجه الصلصة وبذلك نعرف أنها نضجت ونبدأ في إضافة التوابل ونتركها على النار لمدة دقيقتين ثم نطفئ النار.






5- الدَقَّة رقم 1 نضع الثوم على النار مع زيت الزيتون كما في طريقة الصلصة.



6- نضيف الخل سريعاً ثم الثوم والماء والتوابل حتى يغلي الخليط ونطفئ النار (لن تأخذ أكثر من 90 ثانية على النار).



7- الدقة رقم 2 نضع الثوم مع الماء والخل والملح والكمون والشطة في طبق مناسب ونقلبهم سوياً (جاهزة للتقديم).
8- بعد نضج جميع المكونات نضع الأرز في طبق التقديم وفوقه المكرونة والعدس ثم نضيف الصلصة والدقَّة والبصل والحمص ويؤكل بالهناء والشفاء :)

Egyptian "Koshari" كشري مصري

Ingredients:
1/2 can chickpeas
1 cup brown lentil
1 cup rice
90 gm spaghetti
150 gm small macaroni (al dente)
3 cups water

Tomato Salsa Ingredients:
5 tomatoes 
10 garlic cloves, minced
2 tbsp vinegar
1 cup water
1/4 tsp cumin
1/4 tsp hot red pepper powder
Salt to taste
1 tbsp tomato paste
3 tbsp olive oil
Pinch of sugar to cut the acid

"Daqah" 1 (cooked garlic) ingredients:
3 garlic cloves
1 tbsp olive oil
1/2 to 1 tbsp lemon juice
1 tbsp vinegar
1/4 tsp cumin
1/4 tsp hot red pepper powder
1/3 cup water

"Daqah" 2 (raw garlic sauce) ingredients:
3 garlic cloves
1/2 tbsp vinegar
1/4 tsp cumin
1/4 tsp pepper
pinch hot red pepper powder
1/3 cup water

Directions:
1- Start with rice, break spaghetti in one inch pieces and place it in a pan with the washed strained rice and add olive oil and mix on high heat, then add 1 1/2 cup water and salt to taste, stir and cover till boil then change the heat to low, allow cook for about 15 minutes.

2- Wash Lentils and strain the place in a pan with 1 1/2 cup water without salt or spice, cover on high heat till boil then allow to cook on low heat for 20 to 30 minutes.
3- For tomato sauce, place the garlic in a pan on medium high heat with the olive oil and stir to boil 2 seconds then add vinegar stir 5 seconds.

4- Add tomato juice and paste and stir to boil, then cover on medium heat and add the water when needed then allow cook till the oil comes to the top of tomato sauce, start adding salt and spices and boil on low heat for 2 minutes.

5- First "Da-ah", place garlic and olive oil just like the way you did in tomato sauce.
6- Add vinegar, stir quickly then add lemon juice and spices, boil for seconds then remove from heat (won't take more than 90 seconds).
7- Second "Da-ah", stir garlic, vinegar, salt and spices together in small bowl , and ready to serve.
8- After all "Koshari" ingredients are ready cooked, place some rice in the plate then lentils then macaroni, sprinkle some onions, add some tomato salsa & your prefered "da-ah", and.. Bon Apetit.

Comments

  1. I love how you've arranged the different elements in the dish -- it looks so beautiful! also, I am _definitely_ trying this one... Also, it's so hard to find good info about traditional recipes, thanks for posting in so much detail :)

    ReplyDelete
  2. You are welcome Claudie and thanks so much for your encouraging comment I hope my post is not too long to read :)

    ReplyDelete
  3. Beautiful dish! I've never tried koshary before. I think I will have to venture into Egyptian cuisine now.

    ReplyDelete
  4. Hope so :) try it and tell me what you think :)

    ReplyDelete
  5. I am in love with this dish. Where I work we organize a Christmas dinner, where everybody brings food. Guess what food brings our Egyptian colleague? .... Koshari, of course! It is very very good.

    Brindusa @ Cooking with my soul

    ReplyDelete
  6. Thanks Brindusa, try this recipe hope you like it :)

    ReplyDelete
  7. I really like to try out new recipes and this looks like such a unique dish. Thanks for adding all the step-by-step instructions :)

    ReplyDelete
  8. You are welcome Abeer, thanks for stopping by :)

    ReplyDelete
  9. I hope to make it to Egypt one day and will be sure to try your beloved Koshary. In the meantime, thanks for supplying a lovely looking recipe for it!

    ReplyDelete
  10. You are welcome Shelly, thanks for stopping by :)

    ReplyDelete
  11. I have never had the opportunity to taste Egyptian cuisine; but after seeing this beautiful dish, I want to try it soon. It looks absolutely delicious. Thanks so much for stopping by to see me and introducing me to your blog. I'm going to add it to my Reader and follow along with you as you introduce me to more wonderful recipes. Have a great weekend! Candace

    ReplyDelete
  12. Thanks Candace you are always welcome :)

    ReplyDelete
  13. I thought I was fairly fluent in Middle Eastern cuisine but I've never heard of this! Thanks for the post. :-)

    ReplyDelete
  14. You're welcome Ruby, thanks for stopping by :)

    ReplyDelete
  15. This dish sounds so interesting! Egypt is one of the top places I want to visit! I just need to save up the mula! :)

    ReplyDelete
  16. I'm glad you like it, hope you visit Egypt and see all the beautiful things there :)

    ReplyDelete
  17. I ate this in Aswan and loved it so much I came back to the States and made it. This is a recipe I will try. It has both sauces. Shukran.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you for dtopping by! I hope you like it and find it more delicious :) would be glad to know your feedback!

      Delete
  18. I love koshari, I first made it about 15 yrs ago. And my family loves it. This recipe looks excellent.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Koshari is one of my favorite dishes! It's my pleasure that you like my recipe, thank you for stopping by! :)

      Delete
  19. I'm so excited to find this recipe! I just got back to the States from Egypt and am dreaming of Kushari, but not able to find a suitable dish in my area. It was my favorite meal. Can't wait to make this so my family and friends can fall in love with it too!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Lori, I'm so glad you found it here, and since you love Kushari that much, I'm sure this recipe will make you satisfied and happy :) I'm waiting for your feedback!

      Delete

Post a Comment

Your comments really make my day and encourage me to give you more lovely recipes, so please don't hesitate ^_^
أعجبتك الوصفة؟ ضع تعليق يسعدني ويشجعني على تقديم المزيد ^_^