10 Kitchen Tips for Ramadan عشر نصائح لمطبخك في رمضان

10 Tips for you Kitchen in Ramadan عشر نصائح لمطبخك في رمضان
10 Tips for you Kitchen in Ramadan عشر نصائح لمطبخك في رمضان
Designed by Freepik

 Scroll down for English post
كل عام وأنتم بخير، رؤية الهلال لهذه السنة أوضحت أن رمضان يوم الخميس إن شاء الله، باقي ساعات قليلة ويبدأ أول سحور :) إليكم هذه النصائح المفيدة لعزائم أسهل ووقت أقل بالمطبخ في رمضان!

1- يمكنك تحضير صلصة البشاميل بكمية حسب استخدامك، وتقسيمها بأكياس وتوضع بالفريزر لحين استخدامها وقومي بتسخينها مع إضافة القليل من الحليب.
2-  حضري فطائر وبيتزا وسمبوسك مخبوزة وبعد أن تبرد احفظيها بالفريزر وسخنيها قبل التقديم ستكون كأنها خرجت لتوها من الفرن.

Oatmeal crescent rolls with feta and mint فطائر الشوفان بالجبن والنعناع

3- صلصة أو حشوة المحشي أو الضولمة حضريها ما عدا الأرز وضعيها بأكياس بالفريزر وأخريجها قبل الاستخدام، سخنيها وأضيفي الأرز وقومي بتحضير وجبتك.
4- أساس (تسبيكة) الكبسة أو الكسكسي أو المكرونة والأكلات المشابهة باللحم أو الدجاج أو الخضروات حضريه وضعيه بالفريزر وعند التقديم فقط جهزي وأضيفي الأرز أو الكسكسي أو المكرونة.
Chicken Mandi Rice أرز مندي بالدجاج

5- أساس الشوربة بأنواعها، قومي بطهيه وضعيه بالفريزر وعند التقديم أضيفي الشعيرية أو المكون البسيط المتبقي وبالهناء والشفاء :)
6- إذا كنتِ من محبي الفول على السحور، حضري أطباق الفول بأنواعها المفضلة لكِ، وقومي بتجهيزها بالفريزر بأكياس وقبل السحور قومي فقط بتسخينها وتقديمها.
Ful with Baba Ganoush الفول مع البابا غنوج

7- جهزي التمر المجفف وأزيلي النواة وقطعي الفواكه المجففة واخلطيها معاً، وقسميها بأكياس بالثلاجة حسب عدد أفراد أسرتك وقبل الإفطار أخرجي الكيس وضعيه بماء ساخن لتجهيز الخشاف! أو يمكنك إضافتها للحلو المفضل لكِ!
8- قومي بعمل حشوات لصواني أو طواجن مختلفة، مثلاً حشوة اللحمة لمكرونة بشاميل؛ حشوة دجاج لصينية جلاش، حشوة أرز (مطهو وتم تبريده سريعاً) للدجاج أو غيره، حشوة كبدة لصينية رقاق... إلخ، ضعي هذه الحشوات بالفريزر وعند التحضير فقط أخرجيها، سخنيها، وحضري الصينية في دقائق دون مجهود!
Rice Stuffed Pigeons الحمام المحشو بالأرز

9- يمكنك تجميد أكلات لا تتخيليها (صالحة مدة 3 شهور بالفريزر) مثل:
- يخنة أو طبيخة (خضار مطبوخ مع أو بدون لحم).
- لحم كباب حلة مثلاً أو طاجين لحم أو دجاج مطهو وجاهز فقط للتسخين
Moroccan Chicken Tagine طاجين الدجاج المغربي

10- يمكنك أيضاً تحضير المقليات لتكون جاهزة فقط على القلي مثل الكبيبة أو الكفتة أو فيليه الدجاج أو اللحم... إلخ، مع ملاحظة وضعها على طبقة من النايلون فوق صينية أو طبق مسطح (طبقة واحدة دون أن تلتصق ببعضها) وبعد أن تجمد يمكن وضعها بأكياس أو علب بالفريزر.
Oatmeal Fried meatballs كفتة بانيه بالشوفان
Oatmeal Fried meatballs كفتة بانيه بالشوفان

وأخيراً لصحتك ولصحة أسرتك لا تقومي بإخراج أي طعام من الفريزر وإعادته للتجميد بنفس حالته بعد أن ذاب، مثال ذلك أن تستخدمي عجينة سمبوسك مجمدة، بعد أن تذوب تحشيها وتدخليها الفريزر مرة أخرى دون طهي! كذلك اللحم المجمد بعد أن يذوب تقومي بفرمه مثلاً دون طهيه وتعيديه لحالة التجميد، هذا الخطأ الشائع يؤدي إلى تكاثر البكتيريا بالطعام بشكل متزايد حتى بالفريزر، مما قد يؤدي لمشاكل صحية كثيرة خاصة للأطفال والمسنين وأصحاب المناعة الضعيفة لا قدر الله.

رمضان كريم.. وبالهناء والشفاء :)



Ramadan is on Thursday, Ramadan Mubarak to you all! The fist Sohour is so soon, so here are some tips for you to have easier Iftar and Sohour with friends or family, for better organizing and less time in the kitchen!

1. You can prepare the béchamel sauce according to the amount of use, divide in freezer bags and put into the freezer to use later, add a little milk when you reheat it.

2. Baked pies, pizzas and Samosas could be stored in the freezer once cooled, reheat before serving, and it will be as fresh as if just baked!

3. The stuffing for stuffed leaves or vegetables "Dolmah" or "Mahshy", could be prepared without the rice and stored in the freezer in bags, then before Iftar take them out, reheat, add rice and start making your dish!

4. You can make the base for Kabsa or rice, couscous or pasta dishes, whether using meat or chicken or vegetables, just make that base and store, later you could just add the rice or pasta or whatever and it's done!

5. The base for soups of all kinds, as well could be made ahead of time and just continue making the dish some other time

6. If you are a fan of fava beans "Ful" on Sohour, Make your favorite variety of bean dishes, store in the fridge or freezer and reheat when needed!

7. Prepare dried dates and fruits, cute them and mix them together and divide in bags by the amount you use, then just make them right before Iftar as needed, or use in your favorite dessert!

8. Baked dishes, like macaroni with bechamel or cauliflower bake, or negresco pasta; the filling of  those dishes can be made ahead of time and used when needed to complete your dish! Also the stuffing for birds... etc (for rice and grain stuffing, stuffing should be cooled quickly by transferring to a shallow dish and once cooled, store it in the fridge or freezer, to avoid food-borne).

9. Things you didn't think could be frozen! (could be stored for 3 months in freezer):
- Stews (vegetables cooked with or without any kind of meat).
- Cooked meat, chicken or poultry, like tagines or braised meat...etc!

10. You can also prepare the anything needs to be fried ahead of time, like fillets, meatballs, samosas,...etc and fry before serving! Just remember before freezing, put them on a shallow plate lined with a plastic wrap, and place them in one layer, once frozen transfer to freezer bags.

Finally, for your and your family's health. do not thaw food and refreeze with the same raw condition, for example, frozen samosa dough (don't thaw and refreeze and filling, it should be baked first or use a fresh dough before freezing raw!), and the same thing about meats or any other kind of food!Cook it before refreezing! To avoid kinds of bacteria caused by that process, which can lead to many health problems, especially for children, the elderly people and those who have weak immune system.

Ramadan Mubarak .. and Bon Appétit :)

Comments