Roqaaq: Egyptain Beef Pastry Bake صينية الرقاق باللحم

Roqaaq: Egyptain Beef Pastry Bake صينية الرقاق باللحمة المفرومة

Scroll down for English post
الرقاق كلمة تأتي من رقائق حيث إنها عبارة عن خبز رقيق جداً لا يتعدى سمكه الملليمتر الواحد، صينية الرقاق هي أكلة مصرية شهيرة خاصة في المناسبات والعزائم، عبارة عن رقائق مصفوفة فوق بعضها بعد تغميسها بأي نوع من المرق ثم يوضع بينها طبقة من العصاج أو اللحم المفروم. في رأيي أن أفضل طعم للرقاق يكون باستخدام مرق أر شوربة البط فهي تعطيه طعم مميز جداً ولذيذ. صينية الرقاق رغم اعتقاد البعض أنها وصفة صعبة إلا أنها تعتبر من أسهل وصفات العزائم مثلها مثل الدجاج المحشو بالفرن، تابعوا معي الوصفة اللذيذة :)

الوصفة تكفــي: 4 إلى 5 أشخاص
وقت التحضير: 15 دقيقة
وقت الخبـــــز: 20 إلى 30 دقيقة
Roqaaq means thin layers, it's really crispy thin bread not thicker than 1 mm, Baked beef Roqaq is a popular dish in Egypt especially in occasions or having friends or family for dinner, it's layers of thin crispy bread dipped in any kind of broth then stuffed with a layer of beef filling then baked. In my opinion the best broth to use in this recipe is duck broth, it gives a unique delicious flavor. Contrary to what some people think this dish is so easy and quick to prepare for occasions just like my recipe for roasted stuffed chicken, let's skip to the recipe.
Serves: 4 to 5 people
Prep. Time: 15 min.
Baking Time: 20 to 30 min.
Scroll down for English recipe
المقادير:
350  جرام لحم مفروم ومطهو كالوصفة التالية بدون طماطم (حشوة اللحم المفروم)
8 رقائق من الرقاق المقرمش
1 ثمرة طماطم مقطعة
1 حبى قلقل رومي مقطعة
1 بيض
2 ملعقة طعام حليب سائل
2 كوب تقريباً من مرق البط أو الجاج أو اللحم حسب الرغبة

الطريقة:
1- نحضر حشوة اللحم أولاً بدون طماطم ثم نضيف لها الفلفل الرومي ونقلب ونطفئ النار ونضعها جانباً.


2- نسخن الفرن على درجة حرارة 180  وندفئ المرق على نار هادئة يجب أن يكون ساخن لكن لا يغلي ونضعه في إناء واسع لنغمس فيه الرقائق، ونحضر صينية خبز مدهونة بالسمن لنصف فيها الرقاق.


3- نغمس  5 أو 6 رقائق واحدة تلو الأخرى ونضعهم بالصينية على أن تكون متماسكة كما في الصورة ولا تهترئ.




4- بعد أول 5 أو 6 رقائق نبدأ بتوزيع اللحم فوقهم ثم فوقه حبات الطماطم المقطعة ويمكن إضافة زيتون مخلل في هذه الخطوة حسب الرغبة.


5- نغمس الرقائق المتبقية ونضعها فوق اللحم ثم نقطع على شكل مربعات كما يلي.


6- نضع الصينية بالفرن 15 دقيقة تقريباً ثم نخرجها ونخلط البيضة مع ملعقتين الحليب وملعقتين طعام من المرق ونوزعهم على وجه الصينية ونعيدها للفرن 10 دقائق أو إلى أن تكتسب لون ذهبي.




7- نخرج الصينية من الفرن ونتركها تهدأ ثلاث دقائق ثم نعيد على التقطيع وننقلها لطبق التقديم مع مخلل الفلفل الحار، بالهناء والشفاء :)

Roqaaq: Egyptain Beef Pastry Bake صينية الرقاق باللحمة المفرومة

Ingredients:
350 gm ground beef cooked like the recipe >> Ground beef filling
8 layers of Crispy Roqaaq
big tomato, chopped
big bell pepper, chopped
1 egg
2 tbsp milk
Chicken, beef, or duck broth

Directions:
1- Prepare the ground beef filling first like the recipe but don't add tomatoes, and add chopped bell pepper stir then set aside.
2- Preheat the oven 180c, then place the broth on low heat in a wide pan to dip in Roqaq (we want it hot but not boiling), and prepare the baking tray an grease with purified butter.
3- Dip 5 to 6 layers of Roqaaq and place in the baking tray on top of each other, we want it to absorb some broth but not mushy check the photo below.
4- After first 5 to 6 layers add beef filling evenly on top of them.
5- Repeat step 3 with the rest of Roqaq and place on top of beef filling then cut into squares like the photo below.
6- Place into the oven for 15 minutes approx. then out of the oven, mix the egg with milk and 2 tbsp of broth then sprinkle evenly over top of Roqaq then back to the oven for about 10 minutes or till golden brown.
7- Out of the oven, rest for 3 minutes then cut again and place in the serving plate it's yummy with pickled hot pepper, and... Bon Appétit :)

Comments

  1. Looks absolutely like a lot of fun to put together. I like dishes like this.

    PS: I bought dates over the weekend and now they are my favorite of the week. I put them in Sunday's bake and they were so yummy.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I'm glad you like it, try it and tell me about the result.
      Wow good news! You could just add it to anything you like even savory dishes, I will hopefully make more dishes using dates :)

      Delete
  2. I absolutely love the dates. And I was wrong in a past comment, I must have had them because the taste was so familiar. But I can't say for sure.

    Either way, this is my first time buying them. They looked like big dried roaches, but tasted amazing. I could easily put these in a bunch of different dishes.

    So I shall, so I shall.

    Thanks for the idea. Happy cooking & baking.

    ReplyDelete
  3. Hello Im from England I want to make recipe but i do not know what roqaaq is? please can you let me know what it is

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hello Maimoona,
      It's a very thin crispy bread, you can make this recipe (saj bread) and let it dry without covering it, it will be crispy and tastes almost like roqaaq!
      http://julienjulia.blogspot.com/2013/12/shawarma-saj-bread.html

      Delete

Post a Comment

Your comments really make my day and encourage me to give you more lovely recipes, so please don't hesitate ^_^
أعجبتك الوصفة؟ ضع تعليق يسعدني ويشجعني على تقديم المزيد ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts from this blog

Eggless 1 minute Molten Lava Cake for Two مولتن كيك بدون بيض في دقيقة واحدة

KFC Chicken Crispy Strips تشيكن كرسبي ستربس كنتاكي

Quick No-yeast No-knead Flatbread خبز سريع بدون خميرة

Nutella & Banana Crêpe كريب الموز والنوتيلا

Libyan Lamb White Bean Stew طبيخة الفاصوليا باللحم الليبية

Baladina Restaurant Review تجربتي بمطعم بلدينا

Egyptian "Koshari" طريقة الكشري المصري بالصور