Potato Crusted Ouzy Bundles صرر الأوزي بالبطاطس وكبد الدجاج


Potato Crusted Ouzy Bundles صرر الأوزي بالبطاطس وكبد الدجاج
Potato Crusted Ouzy Bundles صرر الأوزي بالبطاطس وكبد الدجاج

Scroll down for English post
وصفة اليوم هي أحدث ابتكاراتي، مستوحاه من صرر الأوزي الشامي ولكن بدلاً من استخدام عجينة لتغليف الأرز استخدمت شرائح البطاطس لتعطي طعم مميز، واستخدمت الأرز المصري للحشو مع كبد الدجاج بدلاً عن اللحم. النتيجة كانت مميزة ولذيذة كما أن شكلها جميل على المائدة، أتمنى أن تعجبكم :)


نصيحة الوصفة:
1- يفضل استخدام ثمرات بطاطس كبيرة حتى تحتوي الأرز بداخلها بسهولة دون أن تتفكك شرائح البطاطس.
2- تقطع البطاطس شرائح غير سميكة حتى لا تتكسر وغير رفيعة جداً حتى لا تصبح مقرمشة ويصعب ثنيها، السمك المطلوب حوالي 1 1/2 ملم.
3- عند وضع شرائح البطاطس بالطبق العميق ليتم حشوها يجب ألا يكون بينها فراغات حتى لا تتفكك، يتبع الشكل كما بالصور.

الوصفة تكفــي: 4 إلى 6 صرر
وقت التحضير: 15 دقيقة
وقت الطهــــي:  ساعة تقريباً

Today's recipe is one of my latest creations! Inspired by the regular Levantine Ouzy Bundles; instead of using a pastry to hold the stuffing, I used potato slices which takes the taste to a whole new level; and used chicken liver and gizzard instead of meat! Also the rice, I used Egyptian short grain rice instead of long grain. The result was beyond delicious! And they're served beautifully with the flower like shape! I'm sure you're all going to enjoy it! :)

Recipe tips:
1- Use really large potatoes, so you can easily hold the rice inside as followed in recipe.
2- The potato slices shouldn't be too thick nor too thin, about 1 1/2 mm thick to fold easily without cracking.
3- While stuffing the potato slices, make sure there are no space between them when arranging in the bowl, so the crust would be firm once flipped on the baking sheet, and no mess would happen!

Serves: 4 to 6 bundles
Prep. Time: 15 minutes
Cooking Time: 1 hour approx.

Scroll down for English recipe
المقادير:
2 كوب أرز مصري
300 جم كبد وقوانص دجاج (أو كبد وقوانص 5 دجاجات)
2 ثمرة بصل أحمر متوسطة مقطعة قطع صغيرة
4 ثمرات بطاطس كبيرة مقطعة شرائح عريضة بالطول ومنقوعة بماء
كوب بسلة بالجزر مجمدة
2 ورق لورى
2 قرنفل (مسمار)
1/4 ملعقة شاي قرفة
2 حبهان (هيل)
ملح وفلفل أسود حسب الذوق
2 ملعقة زيت زيتون
1/2 كوب لوز مجروش أو حسب الذوق

الطريقة:
1- نبدأ بطهي الكبد والقوانص، نضع القوانص أولاً في إناء مع البصل والفلفل الأسود وورقة لورى وواحد قرنفل وحبة حبهان وبدون ملح على حرارة متوسطة ﻷنها تأخذ وقت أطول من الكبد لتنضج، بعد أن تغلي نهدئ الحرارة ونغطيها ونتركها ليجف ماؤها، ثم نضيف كوبين ماء ساخن ونغطيها لتكمل النضج.
2- إلى أن تنضج نقوم بتجهيز الأرز، نضع الأرز على حرارة عالية مع كوبين ماء والقرفة وورق اللورى والقرنفل المتبقي وملح وفلفل حسب الذوق، وزيت الزيتون، وعندما يغلي نهدئ الحرارة ونضع الغطاء ونتركه ينضج 20 دقيقة أو لتمام النضج.
3- نقلي شرائح البطاطس لتأخذ لون ذهبي، ثم نخرجها على ورق مطبخ.



4- بعد أن تنضج القوانص حوالي 30 إلى 45 دقيقة، نضيف الملح حسب الرغبة ثم نضيف الكبد والبسلة بالجزر، ونتركها حوالي 15 لـ 20 دقيقة لتنضج، ونتركها تغلي ليجف ماؤها، ثم نقطعهم قطع صغيرة.
5- نخلط الأرز مع الكبد بعد تمام النضج، ونسخن الفرن ثم نبدأ بتجهيز صرر الأوزي. 

6-  نقوم بوضع شرائح البطاطس مثل المروحة بهذا الشكل لكي لا تتفكك، نضع قليل من حشوة الأرز ثم رشة لوز ثم نغطيه بحشوة الأرز ويمكن تقليب اللوز مع الحشوة حسب الرغبة.




7- نضع شريحة بطاطس صغيرة بالمنتصف ونغلق أطراف الشرائح هكذا.



8- يقلب الأوزي بحذر على الصينية ليصبح بهذا الشكل.



9- نكمل باقي الصرر ثم نضعها بالفرن الساخن لمدة 10 دقائق تقريباً أو حتى تصبح ذهبية من أسفل وإن احتاجت نضعها تحت الشواية لمدة دقيقتين فقط لتأخذ لون ذهبي من أعلى.
10- تنقل لطبق التقديم مع التزيين باللوز المحمص أو حسب الرغبة، وبالهناء والشفاء :)


Potato Crusted Ouzy Bundles صرر الأوزي بالبطاطس وكبد الدجاج


Ingredients:
2 cup Egyptian short grain rice
300 g chicken liver and gizzard, approx. (of 5 chickens)
2 medium red onions, small dice
4 large potatoes, sliced lengthwise, soaked in water
1 cup frozen pea carrot mix
2 bay leaves
2 cloves
1/4 tsp cinnamon
2 cardamom
Salt and black pepper to taste
2 tbsp olive oil
1/2 cup crushed almonds, or nuts of choice

Directions:
1. Start cooking gizzard first as they take longer time to cook, place in a pan with the onion, black pepper, one bay leaf, one clove and one cardamom, (don't add salt now), put over medium heat till boiling, then lower the heat to low and cover, let cook till it's dry with no liquid in the pan, then add 2 cups of boiling water, cover and let cook for about 30 minutes or so.
2. While it's cooking, prepare the rice! put the rice in a pan with two cups of water, add the cinnamon, and remaining spices with salt and pepper to taste, and the olive oil, once boiled, lower the to low, cover and let cook for about 20 minutes or till done cooking.
3. Fry the potato slices till golden, then transfer to paper towel lined plate.
4. Once gizzards are nearly done, add salt to taste, then add the pea carrot mix and the liver, and let cook for about 15 to 20 minutes, let boil to dry out the liquid, then chop them into small pieces.
5. Once all are done, mix together the rice and the liver mix, and start stuffing. In a soup bowl, arrange the potato slices like a fan, as 
shown in the photos above! No spaces between them!
6. Preheat the oven to 180°c and continue stuffing, add some of the rice mix, sprinkle some almond and cover with some rice, (or just mix the rice with nuts, as you wish).
7. P
lace a small potato slice on top in the middle, then fold the edges on it.
8. Flip the bundle carefully upside down on a baking sheet.
9. Finish them all, then place into the hot oven for about 10 minutes, or until golden from the bottom, if needed broil them for only one or two minutes, just to take the golden color on top.
10. Transfer to a serving plate, garnish with toasted almonds, serve and... Bon Appétit :)

Comments