Moroccan Chicken Tagine طاجين الدجاج المغربي بالليمون
Moroccan Chicken Tagine طاجين الدجاج المغربي بالليمون |
Scroll down for English post
معكم اليوم بوصفة أخرى من أشهر وصفات المغرب، وصفة طاجين دجاج مسلالة، أو طاجين الدجاج المغربي بالليمون المخلل والزيتون؛ سمي بهذا الاسم لأنه يتم تحضيره بنوع زيتون اسمه مسلالة يزرع بالمغرب. وصفة لذيذة أحببتها جداً وأحبها كل من تذوقها، يفضل تحضيرها بالطاجين المغربي ولكن لا يوجد مشكلة إن لم يتوفر فمازال بإمكانكم الاستمتاع بطعم مميز ولذيذ.
نصيحة الوصفة:
نصيحة الوصفة:
1- قمت بعمل الوصفة بطريقة سريعة يمكنكم تتبيل الدجاج فترة أطول تصل ليوم إن أردتم.
2- إذا لم يتوافر زيتون مسلالة يمكن استخدام زيتون أخضر ملحه خفيف وإن كان مالح جدا يتم نقعه في الماء ليخف ملحه.
3- ننتبه لكمية الملح المضافة للطبق لأنه يحتوي على زيتون وليمون مخلل حتى لا يزيد الملح عند النضج.
4- يتم استخدام خليط توابل رأس الحانوت المغربية، لكنني لم أستطع الحصول عليها لكن بالطبع يمكنكم استخدامها إذا توفرت لديكم.
الوصفة تكفــي: 4 أشخاص
وقت التحضير: 10 دقائق
2- إذا لم يتوافر زيتون مسلالة يمكن استخدام زيتون أخضر ملحه خفيف وإن كان مالح جدا يتم نقعه في الماء ليخف ملحه.
3- ننتبه لكمية الملح المضافة للطبق لأنه يحتوي على زيتون وليمون مخلل حتى لا يزيد الملح عند النضج.
4- يتم استخدام خليط توابل رأس الحانوت المغربية، لكنني لم أستطع الحصول عليها لكن بالطبع يمكنكم استخدامها إذا توفرت لديكم.
الوصفة تكفــي: 4 أشخاص
وقت التحضير: 10 دقائق
وقت الطهــــي: 60 دقيقة
Once again with one of the most popular dishes in Morocco, Chicken Tagine with preserved lemons and olives, which cold in Morocco "Tajine Meslala"; Meslala is a type of Moroccan olives that is used in this tagine! It's really delicious and everyone who tried it just love it! It's preferably cooked in Moroccan Tagine, but it's OK if cooked in a regular pan you could still enjoy the distinctive and delicious taste.
Recipe tips:
1. This recipe is a quick version, you could marinate the chicken for up to a whole night.
2. If you cannot find Meslala olives you could use mild green olives, and if it's really salty just soak in water till it's mild.
3. Pay attention to the amount of salt added to the dish, as it contains olives and preserved lemons, and both have salt.
4- Moroccan spice mix "Ras El Hanout" is used in making this dish, I couldn't have it, but if it's available to you use it of course.
Recipe tips:
1. This recipe is a quick version, you could marinate the chicken for up to a whole night.
2. If you cannot find Meslala olives you could use mild green olives, and if it's really salty just soak in water till it's mild.
3. Pay attention to the amount of salt added to the dish, as it contains olives and preserved lemons, and both have salt.
4- Moroccan spice mix "Ras El Hanout" is used in making this dish, I couldn't have it, but if it's available to you use it of course.
Serves: 4 people
Prep. Time: 10 minutes
Cooking Time: 1 hour
Scroll down for English recipe
المقادير:
دجاجة مقطعة 4 أجزاء
1/2 كوب كزبرة خضراء مفرومة
3 إلى 4 ليمون مخلل مقطع جوانح رفيعة
1 ثمرة بصل كبيرة مقطعة جوانح
3/4 كوب زيتون أخضر ملحه خفيف
1 ملعقة طعام زنجبيل مطحون
1 ملعقة شاي فلفل أسود
1 ملعقة طعام كركم
1 1/2 ملعقة شاي ملح
3 ملعقة طعام زيت زيتون
2 كوب ماء أو مرق دجاج
دجاجة مقطعة 4 أجزاء
1/2 كوب كزبرة خضراء مفرومة
3 إلى 4 ليمون مخلل مقطع جوانح رفيعة
1 ثمرة بصل كبيرة مقطعة جوانح
3/4 كوب زيتون أخضر ملحه خفيف
1 ملعقة طعام زنجبيل مطحون
1 ملعقة شاي فلفل أسود
1 ملعقة طعام كركم
1 1/2 ملعقة شاي ملح
3 ملعقة طعام زيت زيتون
2 كوب ماء أو مرق دجاج
الطريقة:
1- نتبل الدجاج بالملح وخليط التوابل الموجودة بالمقادير، ونضع مقلاة على حرارة متوسطة لتسخن، ثم نضيف زيت الزيتون ونضع الدجاج ناحية الجلد لأسفل ليأخذ لون ذهبي جميل.
2- بعد حوالي 9 إلى 10 دقائق نقلب الدجاج على الجهة الأخرى بحرص حتى لا يتقطع الجلد، فعندما يكون جاهز سيسهل قلبه دون التصاق شديد بالمقلاة.
3- بعد 5 دقائق ننقل الدجاج على طبق آخر ثم في نفس المقلاة نضيف جوانح البصل ونقلب لمدة 5 دقائق تقريباً.
4- نضيف الثوم ونقلب 3 دقائق ثم نضيف الليمون والزيتون والكزبرة الخضراء ونقلب دقيقتين.
5- نضيف الماء أو المرق ونتركه حتى يغلي على حرارة عالية، ثم نعيد قطع الدجاج ناحية الجلد لأعلى، ونغطيه على حرارة متوسطة لهادئة حوالي 40 دقيقة أو حتى تمام النضج.
6- بعد النضج نضعه تحت شواية الفرن ليصبح الجلد مقرمش حوالي 5 دقائق، ويقدم مع طبق من الأرز أو الطبق الجانبي المفضل وبالهناء والشفاء :)
Moroccan Chicken Tagine with lemon & Olives طاجين الدجاج المغربي بالليمون المخلل |
Ingredients:
1 whole chicken, cut in 4
1/2 cup chopped fresh coriander
3 to 4 preserved lemons, julienned
1 large onion, julienned
3/4 cup mild green olives
1 tbsp ground ginger
1 tsp ground black pepper
1 tbsp turmeric
1 1/2 tsp salt or to taste
3 tbsp olive oil
2 cup water or chicken broth
Directions:
1. Rub the chicken with salt and all spices in the ingredients, place a pan over medium heat, then add the olive oil and place the chicken skin side down till it gains a beautiful golden color.
2. After about 9 to 10 minutes turn the chicken on the other side carefully not to tear the skin, it should be easy when it's ready and crispy on the first side.
3. After about 5 minutes, transfer the chicken to a dish and set aside, in the same skillet add the sliced onions and toss for about 5 minutes.
4. Add the garlic and toss for 3 minutes, then add the lemons, olives, and coriander, stir for two minutes.
5. Add the water or broth and let it boil on high heat, then add the chicken back, skin side up, lower the heat to medium low, cover and let cook for about 40 minutes or till done.
6. Once done, put under the broiler for about 5 minutes or till it's crispy, serve with rice or your favorite side, and... Bon Appétit :)
Thank you for this easy and delicious recipe, Julia. I love Moroccan cuisine and now I have a great recipe to make for my family. I am including this chicken tagine recipe in my list of must-make dishes.
ReplyDeleteI'm so glad you like it, Denise! I'm waiting for your feedback! Hope you enjoy it! :)
Delete