Levantine Ouzie Bundles صرر الأوزي الشامي
Scroll down for English post
صرر الأوزي هي وصفة شامية شهيرة عبارة عن كرات من العجين متوسطة الحجم محشية بالأرز واللحم والخضروات والمكسرات (القلوبات)، وأحياناً يتم عمل العجين في المنزل أو استخدام العجينة الجاهزة الخاصة بالجلاش أو عجينة رقائق السبرينج رول، استخدمت عجينة المنزل ويمكنكم اختيار العجين المفضل لكم.
نصيحة الوصفة:
1- يجب الانتباه لمقدار الملح المضاف للحم وعدم إضافة ملح إلى الأرز في حالة كان كافي.
2- لا ترققوا العجين بشكل زائد ولا سميك جداً، فقط سُمك 2 مم.
3- لا يفضل إضافة ماء بارد للحم حتى لا يصبح قاسي وصعب النضج.
نصيحة الوصفة:
1- يجب الانتباه لمقدار الملح المضاف للحم وعدم إضافة ملح إلى الأرز في حالة كان كافي.
2- لا ترققوا العجين بشكل زائد ولا سميك جداً، فقط سُمك 2 مم.
3- لا يفضل إضافة ماء بارد للحم حتى لا يصبح قاسي وصعب النضج.
الوصفة تكفــي: 5 صرر أوزي
وقت التحضير: 30 دقيقة
وقت الطهــــي: 60 دقيقة تقريباً
وقت الخبـــــز: 15 دقيقة
"Ouzie" is a popular Levantine recipe, it's dough bundles stuffed with meat pilaf > a mix of rice, meat, vegetables, and nuts, sometimes homemade dough is used or you can use spring roll dough or phyllo pastry; I used here homemade dough.
Recipe tips:
1- The rice is cooked in the meat broth so be careful with the salt you add to the meat and don't add more to the rice in case it's good.
1- The rice is cooked in the meat broth so be careful with the salt you add to the meat and don't add more to the rice in case it's good.
2- Don't roll the dough too thin nor too thick, about 2 mm thick.
3- When cooking meat don't use cold water, or it would be tough.
3- When cooking meat don't use cold water, or it would be tough.
Scroll down for English recipe
المقادير:
للأرز
1 1/2 كوب أرز بسمتي مغسول ومصفى
2/3 كوب بازلاء
2/3 كوب جزر مكعبات
50 جم زبدة حوالي 1/4 كوب
1/2 كوب لوز مقشر محمص (أو فستق)
1/2 كوب صنوبر أو كاچو محمص (القلوبات أو المكسرات المفضلة)
1 ملعقة طعام زيت دوار الشمس
1/4 ملعقة شاي قرفة مطحونة
2 رشة جوزة الطيب
ملح وفلفل أسود حسب الذوق
اللحم:
300 إلى 400 جم لحم غنم هبرة، يقطع صغيراً
1 1/2 لتر ماء ساخن
50 جم زبدة حوالي 1/4 كوب
1 ملعقة طعام زيت دوار الشمس
1 بصلة متوسطة
2 فص ثوم
1/2 ملعقة شاي زعتر بري (ليبي)
1/4 ملعقة شاي حب هيل مطحون
عود قرفة
ورق لورى (ورق غار)
2 قرنفل
فلفل اسود
ملح حسب الذوق
للعجين: (يمكن استخدام عجينة رقائق سبرينج رول جاهزة)
2 كوب دقيق
1/2 ملعقة شاي ملح
1/2 ملعقة شاي سكر
1 ملعقة شاي خميرة جافة
1/2 أو أكثر قليلاً كوب ماء دافئ للعجن
2 ملعقة طعام زيت
للدهن 1 بيضة صغيرة مضروبة مع ملعقة طعام حليب ورشة فلفل أسود
للتزيين استخدمت لوز وكاجو غير محمصين حتى لا يحترقوا بالفرن ويمكن استخدام الفستق
الطريقة:
1- نبدأ بتجهيز اللحم، نضع نصف مقدار الزبدة في إناء مع الزيت على حرارة متوسطة وعندما تذوب نضيف قطع اللحم مع التوابل ونقلب لـ 5 دقائق لتصبح ذهبية اللون.
2- نضيف البصل والثوم وعود القرفة وورق اللورى والماء للحم وعندما يغلي نهدئ الحرارة لينضج وقرب انتهاء النضج نضيف الملح حسب الذوق ونتركها تتشربه.
3- نجهز العجين بخلط جميع المكونات وعجنهم لعشر دقائق باليد ثم تغطى وتترك لتختمر لحين تجهيز الأرز.
4- بعد نضج اللحم نتأكد من كمية المرق الموجودة بالإناء حيث نحتاج 3 أكواب للأرز إذا كانت أكثر ننقل اللحم إلى طبق ونترك المرق على النار ليقل نوعاً ما.
5- نحضر البازلاء والجزر نضع إناء به ماء يكفي لتغطية البازلاء والجزر على حرارة عالية وبعد أن يغلي نضيفهم لنسلقهم نصف سلق عدة دقائق ونصفيهم.
6- لتحضير الأرز نضع إناء به الزبدة والزيت على حرارة متوسطة ومعهم توابل الأرز وعندما تذوب الزبدة نضيف الأرز ونقلب دقيقتين ثم نضيف البازلاء والجزر ونقلب.
7- نضيف مرق اللحم ونتأكد من الملح وعندما يغلي نهدئ الحرارة ونتركه ينضج حوالي 20 دقيقة أو إلى أن يتم النضج.
8- بعد نضج الأرز نطفئ الحرارة ونضيف قطع اللحم ونقلب.
9- نقسم العجين إلى 5 كرات نفردها ونضعه بهذا الشكل في إناء صغير عميق ومستدير لتشكيل الصرر.
10- نضع بعض الأرز باللحم، ثم طبقة مكسرات ثم طبقة أخرى من الأرز.
11- نسخن الفرن على حرارة 200 ونغلق الصرة جيداً (مع ملاحظة ألا نطبق العجين بشكل سميك لأنه بعد الخبز سيكون أسمك من ذلك)، ثم نقلب الصرة على صينية الخبز.
12- نكرر العملية ما باقي الصرر وإذا تبقى من العجين شيء يمكن وضعه بالفريزر لاستخدامه في وصفة أخرى، ندهن صرر الأوزي بخليط البيض ثم نزينها بالمكسرات وندخلها الفرن حوالي 15 دقيقة أو ليصبح لونها ذهبي.
13- نخرجها من الفرن وتترك لتهدأ لدقائق ثم تقدم مع صوص حار أو الصوص المفضل وبالهناء والشفاء :)
Ingredients:
For the rice:
1 1/2 cup basmati rice, rinsed and drained
2/3 cup peas
2/3 cup diced carrot
50 gm butter (about 1/4 cup)
1/2 cup toasted blanched almonds or pistachio
1/2 cup pine nuts or cashew nuts
1 tbsp sunflower oil
1/4 tsp cinnamon
2 pinch nutmeg
salt and pepper to taste
Meat:
300 to 400 gm lamb, lean meat without fat, cut in cubes
1 1/2 L hot water
50 gm butter
1 tbsp sunflower oil
1 onion
2 garlic cloves
1/2 tsp wild thyme
1/4 tsp cardamom
1 stick cinnamon
1 bay leaf
2 clove
salt and pepper to taste
The dough (or use phyllo pastry or spring roll)
2 cup flour
1/2 tsp salt
1/2 tsp sugar
1 tsp dry yeast
1/2 ot little more warm water
2 tbsp oil
For finishing: mix of small egg + 1 tbsp milk + pinch of black pepper
For garnish: almonds, cashew or pistachio (not toasted to not burn in the oven.)
Directions:
1-Prepare the meat, Place the butter and oil in a pan over medium heat, once melted add the spice and meat and stir for about 5 minutes.
2- Add the onion, garlic, cinnamon stick, bay leaf, and hot water and once boiled lower the heat to low and let cook and nearly the end add salt to taste and let it absorb it.
3- Prepare the dough, mix all ingredients together and knead for 10 minutes, then cover and let proof till you finish the rice.
4- When the meat is done make sure the broth is about 3 cups, if not, remove the meat and reduce to 3 cups.
5- Half boil peas and carrot, place water in a pan and once boiled add peas and carrot then let half cook for couple of minutes and strain.
6- For the rice place the butter and oil in a pan over medium heat, once melted add the rice and spice and stir for 2 minutes then add the peas and carrots and mix.
7- Add the meat broth and taste to make sure the salt is enough and once boiled lower the heat to low, cover and let cook for about 20 minutes or till done.
8- Once done turn off the heat and add the meat and mix.
9- Divide the dough into 5 balls and roll it and place in a soup bowl to shape the bundles.
10- Place a layer of pilaf, then some toasted nuts and another layer of pilaf.
11- Preheat the oven 200 c and continue making the bundles and be careful not to leave much dough when you seal it or it would be too thick after baking.
12- Repeat for all bundles and if you have left over dough just put in the freezer for another recipe, rub the bundles with egg mix and garnish with the untoasted nuts and into the oven for about 15 minutes or till golden.
13- Out of the oven, let rest for minutes and serve with hot sauce, ketchup or your favorite one, and... Bon Appétit :)
For the rice:
1 1/2 cup basmati rice, rinsed and drained
2/3 cup peas
2/3 cup diced carrot
50 gm butter (about 1/4 cup)
1/2 cup toasted blanched almonds or pistachio
1/2 cup pine nuts or cashew nuts
1 tbsp sunflower oil
1/4 tsp cinnamon
2 pinch nutmeg
salt and pepper to taste
Meat:
300 to 400 gm lamb, lean meat without fat, cut in cubes
1 1/2 L hot water
50 gm butter
1 tbsp sunflower oil
1 onion
2 garlic cloves
1/2 tsp wild thyme
1/4 tsp cardamom
1 stick cinnamon
1 bay leaf
2 clove
salt and pepper to taste
The dough (or use phyllo pastry or spring roll)
2 cup flour
1/2 tsp salt
1/2 tsp sugar
1 tsp dry yeast
1/2 ot little more warm water
2 tbsp oil
For finishing: mix of small egg + 1 tbsp milk + pinch of black pepper
For garnish: almonds, cashew or pistachio (not toasted to not burn in the oven.)
Directions:
1-Prepare the meat, Place the butter and oil in a pan over medium heat, once melted add the spice and meat and stir for about 5 minutes.
2- Add the onion, garlic, cinnamon stick, bay leaf, and hot water and once boiled lower the heat to low and let cook and nearly the end add salt to taste and let it absorb it.
3- Prepare the dough, mix all ingredients together and knead for 10 minutes, then cover and let proof till you finish the rice.
4- When the meat is done make sure the broth is about 3 cups, if not, remove the meat and reduce to 3 cups.
5- Half boil peas and carrot, place water in a pan and once boiled add peas and carrot then let half cook for couple of minutes and strain.
6- For the rice place the butter and oil in a pan over medium heat, once melted add the rice and spice and stir for 2 minutes then add the peas and carrots and mix.
7- Add the meat broth and taste to make sure the salt is enough and once boiled lower the heat to low, cover and let cook for about 20 minutes or till done.
8- Once done turn off the heat and add the meat and mix.
9- Divide the dough into 5 balls and roll it and place in a soup bowl to shape the bundles.
10- Place a layer of pilaf, then some toasted nuts and another layer of pilaf.
11- Preheat the oven 200 c and continue making the bundles and be careful not to leave much dough when you seal it or it would be too thick after baking.
12- Repeat for all bundles and if you have left over dough just put in the freezer for another recipe, rub the bundles with egg mix and garnish with the untoasted nuts and into the oven for about 15 minutes or till golden.
13- Out of the oven, let rest for minutes and serve with hot sauce, ketchup or your favorite one, and... Bon Appétit :)
Hi Julia , I love savory stuffed bread and this is the first time that I've seen one with rice filling ! It looks tempting and delicious :)
ReplyDeleteGlad you like it dear Anne thanks for stopping by! :)
Deleteالألوان جميلة ما شاء الله
ReplyDeleteشكلها يشجع على الأكل ^_^
تسلمي حبيبتي شكراً لذوقك
Deletewaouh machaallah blog ta'ak djamil djadan ,Iam french and algerian sorry i don't speak very well English and arabic but inchaallah i try to do this recipi i looooooove this idea , la a'rif tabaq al'arabi djeyidan
ReplyDeleterabi yahfadhek oukhti,assia
Salut Assia,
DeleteJe suis très contente parce que vous aimez la recette et mon blog!
Je peus parle français mais n'est pas parfaitement ;)
Merci pour vos bons mots! :)