Pomegranate Molasses Vine Leaves ورق العنب بدبس الرمان


Pomegranate Molasses Vine Leaves محشي ورق العنب بدبس الرمان
Pomegranate Molasses Vine Leaves محشي ورق العنب بدبس الرمان
Scroll down for English post
محشي ورق العنب من ألذ الأطباق الرئيسية بالعالم العربي، وله طرق كثيرة للإعداد بعضها له أسماء مختلفة كالدوالي واليالنجي ...إلخ اليوم سوف أقدمه لكم بدبس الرمان، حيث يضيف له طعم لذيذ متوازن من الحلاوة والحموضة بدون أن يطغى على طعم ورق العنب المميز، عندما أعددته حاذ على إعجاب كل من تذوقه واندهشوا عندما أخبرتهم بإضافة دبس الرمان، وبما أننا الآن في موسم ورق العنب أحببت أن أشارككم هذه الوصفة الشهية :)

نصيحة الوصفة:
1- ربما يبدو لكم أن مقدار دبس الرمان كثير لكن على العكس فطعمه لا يظهر بهذا الوضوح في الوصفة.
2- يفضل وضع الأعواد الخضراء الخاصة بورق العنب في أسفل الإناء لمنع احتراق ورق العنب من ناحية، ومن ناحية أخرى لكي يعمل على سهولة مرور بخار الماء بين المحشي ليسرع عملية الطبخ.

الوصفة تكفــي: 4 أشخاص تقريباَ
وقت التحضير: 40 دقيقة تقريباً
وقت الطهــــي: 35 دقيقة تقريباًَ
Stuffed grape leaves is one of the tastiest main dishes in the Arab world, it has many ways to be prepared, some have different names like "Dawali" or "Yalinji"... etc. Today I will show you how to make it with pomegranate molasses, which adds a delicious taste, balanced between sweet and citrus taste, without hiding the grape leaves distinctive flavor; when I made this dish for my family, it had a lot of admiration, and they were surprised when I told them I added pomegranate molasses! Since vine leaves are now in season, I love to post this delicious recipe! :)

Recipe tips:
1. It may sound like too much pomegranate molasses have been used here, but you wouldn't feel its taste that much!
2. It's better to use the vine leaf stems as a layer in the bottom to allow the steam and water circulation cook the vine leaves better! It also prevent the stuffed vine leaves "Mahshi" from burning.

Serves: 4 people
Prep. Time: 60 minutes approx
Cooking Time: 35 minutes approx

Scroll down for English recipe
المقادير:
1/4 كيلو ورق عنب 
لحشوة الأرز:
3 كوب أرز
3 ثمرة بصل متوسطة
3 كوب عصير طماطم
2 ملعقة طعام بصل بودرة
1/2 ملعقة شاي ثوم بودرة
1/2 ملعقة شاي ريحان مجفف
1 1/2 كوب بقدونس مفروم
1 كوب شبت مفروم
1/4 كوب دبس رمان
ملح وفلفل حسب الذوق

المرق لطهي المحشي:
1 1/2 كوب مرق دجاج أو لحم (أو ماء)
1 كوب عصير طماطم
1/4 كوب زيت زيتون
1/2 كوب دبس رمان
2 ملعقة طعام عصير ليمون
1 ملعقة شاي ملح
1 ملعقة طعام بصل بودرة
1/2 ملعقة شاي ثوم بودرة
رشة ريحان مجفف
1/2 ملعقة طعام نعناع مجفف
رشة قرفة 

الطريقة:
1- في حالة استخدام ورق عنب طازج يتم غلي ماء على حرارة عالية ونحضر طبق عميق به ماء مثلج مع قطع ثلج، نضع ورق العنب بالاء المغلي ثانيتين ثم نضعه يااماء المثلج لنوقف عملية الطهي وبذلك نعطيه لون أخضر زاهي.


2- نبدأ في تجهيز حشوة الأرز، نضع إناء على حرارة متوسطة لعالية ثم نضع به الزيت وعندما يسخن نضع البصل ونقلب إلى أن يصفر.


3- نضيف عصير الطماطم ونتركه يغلي حوالي 10 إلى 15 دقيقة.


4- نضيف الأعشاب والأرز والتوابل ونقلب، ونتركه 5 دقائق على حرارة هادئة


5- قبل أن نبدأ بحشو الأوراق نجهز إناء الطهي بوضع أعواد ورق العنب هكذا كما ذكر بالنصائح أعلاه.

6- شاهدوا كيفية حشو ورق العنب بالفيديو هنا

أو هنا



7- نجهز مرق الطهي بوضع المرق مع عصير الطماطم وباقي المكونات ما عدا الليمون بإناء آخر على حرارة عالية حتى يغلي.
8- نضيف المرق لورق العنب المحشي ونضعه على حرارة عالية ليغلي مع وضع طبق مسطح على سطح ورق العنب ونغطي الإناء، وبعد الغليان نهدئ الحرارة لمتوسطة.

9- نزيل الطبق المسطح بعد مرور 15 دقيقة ونغطي الإناء ونهدئ الحرارة مرة أخرى لينضج على حرارة هادئة 30 دقيقة تقريباً أو حتى ينضج الأرز.

10- بعد النضج نرشه بعصير الليمون، ثم يقدم ساخن أو بارد حسب الذوق، وبالهناء والشفاء :) .
Pomegranate Molasses Grape Leaves محشي ورق العنب بدبس الرمان
Pomegranate Molasses Vine Leaves محشي ورق العنب بدبس الرمان


Ingredients:

1/4 kg fresh or frozen grape/vine Leaves

For the rice stuffing:
3 cups rice
3 medium onions, chopped
3 cups tomato juice
2 tbsp onion powder
1/2 tsp garlic powder
1/2 tsp dried basil
1 1/2 cup chopped parsley
1 cup finely chopped dill
1/4 cup pomegranate molasses
Salt and pepper to taste

For the cooking liquid:
1 1/2 cup chicken or beef broth (or water)
1 cup tomato juice
1/4 cup olive oil
1/2 cup pomegranate molasses
2 tbsp lemon juice
1 tsp salt
1 tbsp onion powder
1/2 tsp garlic powder
A pinch dried basil
1/2 tbsp dried mint
A pinch of cinnamon

Directions:
1. If you use fresh grape leaves, rinse them, and boil water on high heat while you have a bowl with iced water, blanch the leaves for a second or two and place quickly in the cold water to have a good green color.
2. Start making the rice stuffing, place a pan over medium high heat, add the oil and the onions, stir till golden.
3. Add the tomato juice, and let it boil for 10 to 15 minutes.
4. Add the rice, herbs and spices and stir, let simmer for 5 minutes over low heat.
5. Prepare the cooking pan with a layer of stems as shown in the photos above!
6. Start stuffing the leaves, watch the videos above to know How to roll grape leaves!
7. Prepare the cooking liquid, place the broth/water with tomato juice and remaining ingredients except lemon juice in a pan over high heat until it boils.
8. Add the liquid to the stuffed grape leaves and put it on high heat, with a flat dish on top to prevent the leaves from moving or tearing apart, cover the pan, and after boiling lower the heat to medium.
9. Carefully remove the flat dish after 15 minutes, cover the pot and lower the heat to low, let cook for about 30 minutes or until tested and done.
10. Once done sprinkle with lemon juice, serve to taste hot or cold, and... Bon Appétit :)

Comments