Om Ali with Cream and Nuts أم علي بالقشطة والمكسرات

Um Ali with Cream and Nuts أم علي بالقشدة والمكسرات
Um Ali with Cream and Nuts أم علي بالقشطة والمكسرات

Scroll down for English post
أم علي من أشهر وصفات الحلويات بمصر، خاصة في شهر رمضان! يمكنكم معرفة سر تسمية أم علي هنا، يمكن عملها بأي نوع من المخبوزات كالخبز والكرواسون والميل فوي والبف بيستري والرقاق... إلخ اليوم سأعد لكم الوصفة بالميل فوي والمكسرات والقشدة، أتمنى أن تعجبكم :)

نصيحة الوصفة:
1- ربما تجدوا أن أم علي بعد خروجها من الفرن سائلة نوعاً ولكن بعد تركها تهدأ سيمتص الميل فوي باقي الحليب وتصبح متوسطة السيولة مثلما تقدم بالمطاعم :)
2- يمكن الاستغناء عن القشدة أو المكسرات إذا رغبتم في تقديمها بأحد الاختيارين فقط.

الوصفة تكفــي: 6 أشخاص تقريباً
وقت التحضير: 10 دقائق
وقت الخبـــــز: 20 دقيقة
Om Ali is of the most popular desserts in Egypt, especially in Ramadan month! You can read why it was named Om Ali "Ali's mother" here, it's bread pudding that could be prepared with any kind of baked pastry, such as bread, croissants, mille feuille, puff pastry... etc. Today I'm using mille feuille,  and will make it with nuts and cream, I hope you like it!

Recipe tips:
1. It may look too runny after baking, but the pastry (especially if you're using mille feuille) will absorb the milk more while resting and cooling.
2. You could use either cream or nuts if you wish to make it with only one of the two choices.

Serves: 6 people approx.
Prep. Time: 10 minutes
Baking Time: 20 minutes

Scroll down for English recipe
المقادير:
150 جم ميل فوي مخبوز (يباع معلب أو من المخبز أو الحلواني)
5 أكواب حليب
1 كوب قشدة بقري 
3/4 إلى 1 كوب سكر
قبضة يد صغيرة من كل من:
لوز مجروش
فستق مجروش
بندق مجروش
زبيب
2 ملعقة طعام جوز هند مبشور
1/4 ملعقة شاي قرفة
رشة ملح (اختياري)

الطريقة:
شاهدوا طريقة تحضير أم علي بالفيديو هنا وبالهناء والشفاء :)



Ingredients:
150g baked mille feuille, crushed
5 cup milk
1 cup double cream
3/4 to 1 cup sugar
handful of crushed almonds, hazelnut, pistachio
handful of raisins
2 tbsp shredded coconut
1/4 tsp cinnamon
Pinch of salt (optional)

Directions:
Watch the video above for Om Ali recipe
1- Add the cinnamon, sugar, and cream to the milk, and stir.
2- Put the pan over medium high heat till hot.
3- Preheat the oven 190c. In the baking tray sprinkle a pinch of salt over the mille feuille.
4- Sprinkle a layer of shredded coconut.
5- Then the hazelnut and the rest of nuts and raisins.
6- Once the milk is hot, pour evenly over the mille feuille.
7- Wipe the sides of the baking dish clean, to not burn, and into the oven for 15 minutes, then broil till golden (about 5 minutes).
8- Once done, take out of the oven, let rest, serve warm, and... Bon Appétit :)

Um Ali with Cream and Nuts أم علي بالقشدة والمكسرات
Um Ali with Cream and Nuts أم علي بالقشدة والمكسرات

Comments

  1. ما شاء الله.. الله يحفظ بنتك.. ضحكتني جدًا لما شدت الطبق :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ويحفظك حبيبتي شكراً ^_^

      Delete

Post a Comment

Your comments really make my day and encourage me to give you more lovely recipes, so please don't hesitate ^_^
أعجبتك الوصفة؟ ضع تعليق يسعدني ويشجعني على تقديم المزيد ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts from this blog

Eggless 1 minute Molten Lava Cake for Two مولتن كيك بدون بيض في دقيقة واحدة

KFC Chicken Crispy Strips تشيكن كرسبي ستربس كنتاكي

Quick No-yeast No-knead Flatbread خبز سريع بدون خميرة

Nutella & Banana Crêpe كريب الموز والنوتيلا

Libyan Lamb White Bean Stew طبيخة الفاصوليا باللحم الليبية

Baladina Restaurant Review تجربتي بمطعم بلدينا

Chicken Mandy Rice مندي الدجاج بطريقتي - سهل وسريع