فيسبوك Google plus جوجل بلس Instagram انستجرام Pinterest بينتريست Twitter تويتر

Monday, April 1, 2013

Um Ali - Egyptian Dessert حلو أم علي ألذ وأسهل

Um Ali - Egyptian Dessert حلو أم علي ألذ وأسهل

Scroll down for English post
أم علي هو أحد أطباق الحلويات المصرية المشهورة واللذيذة، وتعود تسميتها بهذا الاسم إلى قصة قديمة، أم علي هي الزوجة الأولى ووالدة إبن سلطان مصر في زمن المماليك عز الدين أيبك والذي توج على عرش مصر بزواجه من السلطانة شجر الدر، وعندما وجدت أنه يمسك بأمور البلاد ويأخذ القرارات وحده وأحبه الناس كحاكم دبرت له مكيدة لقتله، وعندما علمت أم علي بفعلتها قامت بالانتقام منها وأمرت جواريها بقتها واحتفلت وأمرت بتحضير ثريد اللبن الحليب وهو عبارة عن رقائق خبز مصرية مبللة بالحليب المحلى بالسكر ويضاف لها مكسرات، ومنذ ذلك الحين وهذه الحلوى تسمى أم علي. وكما ذكرت يمكن تحضيرها برقائق الخبز المصري (الرقاق) والبعض يحضر أم علي بعجينة البف باستري أو بعجينة الميل فوي أو الكورواسون أو الخبز الفرنسي... إلخ من أنواع المخبوزات المشابهة، قمت بإعداد أم علي بعجينة الميل فوي بأسهل وألذ طريقة لتحضير أم علي بالنسبة لي أتمنى أن تعجبكم :)


نصيحة الوصفة:
1- هذه المكونات تناسب صينية مرتفعة قطرها 25 سم تقريباً، لا تضعوا المكونات أعلى من ثلاثة أرباع الصينية لأن العجينة تتشرب الحليب وترتفع قليلاً.
2- يمكن تحضير أم علي في طواجن أو قوالب صغيرة بالفرن بدلاً من صينية كبيرة.
3- يمكن استبدال الميل فوي بالبف بيستري المخبوزة أو الخبز الفرنسي المحمص أو الكرواسون المحمص أو الرقاق المخبوز أو رقائق الجلاش المخبوز أو أي شيء مشابه.

الوصفة تكفــي:  6 أشخاص تقريباً
وقت التحضير: 10 دقائق
وقت الخبـــــز: 10 دقائق تقريباً
Om Ali is one of the most popular and delicious desserts in Egypt, there is a known story in Egypt behind that name that; "Om Ali" in Arabic means "Ali's mother", she was the first wife of the sultan of Egypt back then Ezz al-Din Aybak who became sultan after getting married to Sultana Shajar Al-Durr; After a while Shajar Al-Durr found out that Aybak has a good control on Egypt and took his own decisions alone and people loved him she felt jealous and deceived him and got him killed by some servants; When Om Ali knew that she got revenge and ordered her servants to kill her, and then she celebrated that by making a dessert by soaking Egyptian Bread (Roqaq) in milk and sugar with nuts; since then that dessert was named after her "Om Ali". As I mentioned is made from Egyptian flat thin bread soaked in whole milk with sugar and nuts and baked, some people make Om Ali with puff pastry or with mille feuille or brioche, or french bread... etc any similar pastries; I made it with ready made mille feuille with the easiest and most delicious way for me I hope you like it :)

Recipe Tips:
1- This recipe could be made in deep 25 cm baking tray, just make sure the mix is not more than 3/4 of the tray as the mille feuille absorbs the milk and get fluffier.
2-  You can use ramekins instead of a big baking tray and take about three minutes from the baking time.
3- You could substitute the mille feuille for baked puff pastry or toasted french bread, or toasted croissants  or toasted thin flat bread, or baked phyllo / filo pastry or anything like them.

Serves: about 6 people
Prep. Time: 10 minutes
Baking Time: 10 minutes
Scroll down for English recipe
المقادير:
100 جم عجينة ميل فوي مخبوزة أو علبة جاهزة أم علي (عبارة عن رقاق ميل فوي محمصة)
1 لتر حليب سائل
2 كوب كريمة طبخ
3/4 إلى كوب لوز وبندق مفروم خشن
3/4 كوب سكر (أو حسب الذوق)
3 ملعقة طعام زبيب
3 ملعقة طعام جوز هند مبشور
1/3 ملعقة شاي ملح
2 رشة قرفة
2 رشة زنجبيل
زبد لدهن الصينية

الطريقة:
1- نسخن الفرن على درجة حرارة 190 ثم نضع الحليب مع كوب ونصف من الكريمة في إناء على حرارة متوسطة ونضيف  السكر والقرفة الزنجبيل ونقلب حتى يغلي 3 دقائق ونطفئ الحرارة.



2- ندهن صينية الخبز بالزبدة ونضع بها طبقة من رقائق الميل فوي المحمصة ونرشها بالملح ثم نضع باقي الميل فوي فوقها.



3- نوزع فوقها جوز الهند والمكسرات والزبيب بالتساوي.




4- نوزع الحليب الساخن ببطء على طبقة الميل فوي ثم نوزع فوقه نصف كوب الكريمة المتبقي ونضعها بالفرن لمدة 10 دقائق تقريباً أو إلى أن يثقل قوامها ثم نفتح الشواية لنعطيها لون ذهبي من الوجه.




5- تغرف في أطباق التقديم وتقدم ساخنة وبالهناء والشفاء :)

Um Ali - Egyptian Dessert حلو أم علي ألذ وأسهل

Ingredients:
100 gm baked mille feuille or a packet of Om Ali (ready toasted mille feuille for Om Ali)
1 L whole milk
2 cup cream
3/4 to 1 cup crushed almonds and hazelnut    
3/4 cup sugar
3 tbsp raisins
3 tbsp shredded coconut
2 pinch cinnamon
2 pinch ginger
1/4 tsp salt

Directions:
1- Preheat the oven 190 degrees then place milk and 1 1/2 cup of cream in a pan over medium heat and add sugar, cinnamon and ginger and let boil for 3 minutes.
2- Grease the baking tray with butter and place a layer with half the mille feuille and sprinkle the salt then place the rest of the mille feuille.
3- Sprinkle the shredded coconut, nuts and raisins evenly over the mille feuille.
4- Slowly pour the milk over the mile fui and add the rest of the cream on the surface then place into the oven for about 10 minutes then open the broiler to give it a golden color.
5- Transfer to small bowls, serve right away  and Bon Appétit :)

11 comments:

  1. Assalam-O-Alaikum,

    I'm first time here and really happy to find you.
    This dish looks awesome and easy to follow, would love to explore your site more often, following you.
    Love & Hugs!

    ReplyDelete
  2. Can't get that here, sure looks delicious! Interesting story behind it:)

    ReplyDelete
  3. Rashida: Wa alikom Al salam welcome to my blog happy to hear that and thank you for stopping by :)

    Jeannie: Thank you :) just substitute for any pastry available ;)

    ReplyDelete
  4. Looks delicious! So glad I found your blog today... I'm getting married in 2 weeks ISA and so practising my cooking! xx

    ReplyDelete
    Replies
    1. I did reply to this before but I cannot find it now! Once again congratulations dear Sarah on your wedding! I'm happy you stopped by my blog, and if you need any recipe that is not posted here just ask and I will post it for you with step by step photos :)

      Delete
  5. I love your blog...and I love aum ali!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Welcome to my blog! I'm happy you love it :)

      Delete
  6. Julia, I was looking for the Om Ali recipe for so long (not the modified ones, the real Om Ali recipe). Thank you very much for posting it.

    ReplyDelete
    Replies
    1. You're welcome! I'm glad you finally found it here! :)

      Delete
  7. بحبهاجدااااااااااا

    ReplyDelete

Your comments really make my day and encourage me to give you more lovely recipes, so please don't hesitate ^_^
أعجبتك الوصفة؟ ضع تعليق يسعدني ويشجعني على تقديم المزيد ^_^