فيسبوك Google plus جوجل بلس Instagram انستجرام Pinterest بينتريست Twitter تويتر

Thursday, December 26, 2013

Whole wheat banana bread with walnuts خبز الموز بالحبة الكاملة والجوز

 Whole wheat banana bread with walnuts خبز الموز بالحبة الكاملة والجوز

Scroll down for English post
وصفة اليوم مغذية ومفيدة لكل أفراد الأسرة، للأطفال ولمرضى السكر.
ماذا نفعل إذا كان لدينا الكثير من الموز الناضج ونريد استخدامه في وصفة صحية؟ هذه هي الوصفة المناسبة في هذه الحالة خاصة إذا كان لديكم أطفال! طفلتي أحبت خبز الموز جداً وهو طبق شهير بالدول الغربية ويعتبر مثل كيك الموز لكنهم يطلقوا عليه خبز الموز وعادة يتم إعداده في صينية خبز التوست المستطيلة ولكنني قمت بعمل مافنز أيضاً حتى تستطيع طفلتي حمله بيديها الصغيرة بسهولة، يمكنكم أن تعتبروها أفضل وصفة لإعداد خبز الموز بدقيق الحبة الكاملة وعين الجمل (الجوز) ! ماذا يمكن أن يكون أكثر صحة من هذا الغذاء لطفلتي! :) فهو لذيذ جداً وسيحبه أطفالكم أيضاً على الرغم من أن الأطفال عادة لا يحبون الطعام الصحي ولكن هذه محاولة جيدة لمساعدتهم في غذاء صحي وآمل أن تعجبكم! يحتوي خبز الموز على نكهة طيبة شبيهة بالمكسرات نظراً لوجود دقيق القمح كامل الحبة، ولكم حرية إعداده في قالب التوست أو قوالب المافنز، ومقادير هذه الوصفة كافية لإعداد 12 قطعة مافنز أو صينية واحدة من خبز الموز (في الصور أعددت نصف هذه المقادير في قالب التوست والنصف الآخر في قالب المافنز لذا ربما تلاحظوا أن رغيف خبز الموز الكامل كان ارتفاعه لنصف القالب فقط D: )

نصيحة الوصفة:
1- هذا الطبق مناسب لمرضى السكر.
2- يجب أن لا يكون الخليط مرتفع أكثر من ثلثي القالب الذي تستخدموه وإلا ارتفع بشكل زائد وإما أنه سيهبط ثانية أو يفور خارج القالب.
3- مثل الكيك يتم اختبار النضج بعود أسنان عند اقتراب انتهاء الوقت المحدد.
4- لا نستخدم الموز الغير ناضج فلن يعطي نفس الطعم الغني.

الوصفة تكفــي: 12 قطعة مافنز أو قالب من خبز الموز
وقت التحضير: 10 دقائق
وقت الخبـــــز: 30 إلى 35 دقيقة
This recipe is nutritious and healthy for all family members, children and diabetics.
What would you do if you have lots of ripe bananas and you want to use them in a healthy recipe? This is the one for you especially if you have children! My toddler loved it, so I made her muffins to be easier to hold in her hands, you can call it Best ever whole wheat banana bread muffins with walnuts! What could be healthier for her! And very delicious that your children will love, I know children don't usually love healthy food but try this one and I hope you like it! It has a lovely nutty flavour due to the whole wheat flour. You're free to make it in a loaf pan or muffin tin, the ingredients here are enough to make 12 muffins OR one banana bread (in the photos I used half ingredients in the loaf and half in the muffin tin that's why my banana bread is not as high as it should look :D )

Recipe tips:
1 - This recipe is diabetes friendly.
2- The mixture should not be more than two-thirds of the pan or muffin tin, otherwise it would rise and fall again or spill over the pan/tin.
3 - Just like cakes, test using a toothpick nearly at the end of baking time.
4- Don't use unripe bananas it won't be as delicious.

Serves: 12 muffins or 1 banana bread
Prep. time: 10 minutes
Baking time: 30 to 35 minutes

Scroll down for English recipe
المكونات:
1 كوب دقيق لجميع الأغراض
1 كوب دقيق القمح كامل الحبة
2 حبة بيض
1/2 كوب زبدة غير مملحة (100جم أو إصبع زبدة)
2/3 كوب زبادي
1 1/2 كوب موز مهروس ناضج تماماً (حوالي 2 ثمرة كبيرة و 2 متوسطة أو 3 1/2 ثمرة كبيرة)
1/2 إلى 2/3 كوب سكر بني فاتح
1/2 إلى 3/4 كوب عين جمل (جوز) مجروش
1 ملعقة شاي البيكنج صودا
1/2 ملعقة شاي قرفة
فانيليا

الطريقة:
1 - نسخن الفرن على حرارة 170 إلى 175 مئوية. وباستخدام المضرب الكهربائي نخلط معاً الزبدة والسكر على درجة عالية حتى يصبح الخليط كريمي (حوالي 3 دقائق).


2 - نضيف البيض والفانيليا والقرفة ونضرب حتى تمتزج جيداً.


3 - نضيف الموز المهروس والزبادي ونضرب لمدة دقيقة، سيكون بهذا الشكل.



4 - نخلط نوعين الدقيق مع البيكينج صودا ببطء من أسفل إلى أعلى في حركة دائرية باستخدام الملعقة ونحركهم حتى يختلط الدقيق مع المكونات جيداً ثم نضيف عين الجمل ونقلب مرة أو اثنين.



5 - نضع الخليط بالتساوي في قالب التوست أو المافنز المدهون بالزيت ثم ندخله الفرن الساخن لمدة 30 إلى 35 دقيقة أو حتى تصبح ذهبية اللون أو يخرج عود الأسنان جاف.



6- نخرجه من الفرن ويترك ليهدأ عدة دقائق ثم يخرج من القالب ويقدم بالهناء والشفاء :) 

 Whole wheat banana bread with walnuts خبز الموز بالحبة الكاملة والجوز

Ingredients:
1 cup all purpose flour
1 cup whole wheat flour
2 eggs
1/2 cup unsalted butter (100gm or one stick)
2/3 cup yogurt
1 1/2 cup mashed fully ripe banana (about 2 large and 2 medium banana or 3 1/2 large)
1/2 to 2/3 cup light brown sugar
1/2 to 3/4 cup chopped walnuts
1 tsp baking soda
1/2 tsp cinnamon
Vanilla  

Directions:
1- Preheat the oven 170 to 175c. Using an electric mixer beat together butter and sugar on speed heat till soft and creamy (about 3 minutes.
2- Add the eggs, cinnamon and vanilla and beat till mixed well.
3- Add the mashed bananas and yogurt, beat for about 1 minute.
4- Mix together the flours, and baking soda then fold it in the wet mixture and mix slowly from bottom to top using a spoon or spatula till well mixed, then add the chopped walnuts and stir once or twice
5- Place the mixture evenly  in the greased muffin tin or loaf pan and into the preheated oven for about 30 to 35 minutes or until golden and a toothpick comes out clean.
5- Let rest for a few minutes then out of the pan, serve and...  Bon Appétit :)

 Whole wheat banana bread with walnuts خبز الموز بالحبة الكاملة والجوز

2 comments:

  1. Hi..

    I came into your blog by chance when I was viewing an account in Instagram.

    I am an Arabian mother of tow girls two years old and one years old.
    I actually suffer a lot with the food to feed both of them as I believe they don't like it, could you please give me some other nice recipes other than this banana bread. I liked it and I may try it soon to introduce it to them and I hope they love it too. I also saw your recipe Baked chicken and bulgur kofta i may try this also soon. What do you advise me in regard to feeding the two girls?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hello Aisha,
      I'm glad you like the recipe, God bless your two girls!
      You can find other children's recipes here: http://julienjulia.blogspot.com/search/label/Baby%20Food%20%D8%B7%D8%B9%D8%A7%D9%85%20%D8%A7%D9%84%D8%A3%D8%B7%D9%81%D8%A7%D9%84
      Children at the age of 2 y and older can eat and digest our food like stews and roast meat...etc, unlike children at the age of 1 to 2 y old they cannot digest most of our food, and mostly cannot chew whole food yet, like sandwiches, fruit, and vegetables.
      If you want to make it easier you can offer same food that is good for both, like oatmeal porridge, vegetable soup, bread pudding, chiclen or beef kofta, baked fish (no fried fish as it loses Omega-3 by frying, give the 2y old a whole apple and grate the apple for the 1 y old, do same for the other fruit and vegetables.
      Stay away from white sugar, use honey instead, if you have to use sugar like in cakes or so use brown sugar it's healthier, don't use much salt to season foo, use lemon instead.
      Also use whole wheat flour instead of white, try to use whole wheat pasta, whole grain rice... etc
      Stay away from fried food, fast food, junk food...etc Try to make everything at home, iif they don't like eggs, put them in cream caramel, pancakes, pizza dough... etc and do the same with other food they don't like, mix it in things they do like!

      Delete

Your comments really make my day and encourage me to give you more lovely recipes, so please don't hesitate ^_^
أعجبتك الوصفة؟ ضع تعليق يسعدني ويشجعني على تقديم المزيد ^_^