Perfect Chicken Shawarma Wrap شاورما الدجاج بخبز الصاج كالمطاعم

Perfect Chicken Shawarma Wrap شاورما الدجاج بخبز الصاج كالمطاعم
Scroll down for English post
شاورما الدجاج بخبز الصاج، سندويتش لذيذ ومشهور بالشرق الأوسط، كثيراً ما نتذوقه في المطاعم دون تحضيره بالمنزل، سأقدم لكم اليوم وصفة سندويتش شاورما الدجاج بخبز الصاج بنفس مذاق المطعم اللذيذ وفي وقت قصير، لتحضير الخبز بالمنزل يمكنكم إيجاد وصفة خبز الصاج هنا ، وإذا ليس لديكم الوقت يمكنكم شراؤه أو شراء خبز التورتيا الجاهز.
نصيحة الوصفة: 
1- لا تطبخوا الدجاج أكثر من اللازم حتى لا يجف تماماً
2- يمكنكم إضافة المكونات المفضلة مع الشاورما كالخضروات أو الصلصات المفضلة لكم.
3- حتى تحتفظوا بالسندويتشات ساخنة لحين الانتهاء من لفها كلها، تلف بورق ألومنيوم فويل بحيث تكون الناحية اللامعة للداخل مواجهة للسندويتش.

الوصفة تكفــي: 5 لفائف شاورما تقريباً
وقت التحضير: 20 دقيقة
وقت الطهــــي: 15 دقيقة
Chicken shawarma Saj wrap, is a popular delicious sandwich in the Middle East, that you can find often  in Turkish or Levantine restaurants. Today I will show you how to make it at home with the same delicious taste that you find at any Middle Eastern restaurant, to prepare the bread at home you can find a recipe for Saj Bread here, and if you do not have time you can buy it or use tortillas if not available.

Recipe tips:
1 - Do not overcook the chicken or it will dry.
2 - You can put your own choice of  vegetables or sauces with shawarma to the wrap .
3 - To keep the sandwiches warm till you finish wrapping them all, wrap each one you finish with aluminium foil with shiny side facing the sandwich.

Serves : 5 Shawarma wraps
Prep. time : 20 minutes
Cooking time : 15 minutes
Scroll down for English recipe
المقادير:
5 أرغفة متوسطة لكبيرة من خبز الصاج
شاورما الدجاج:
صدر دجاجة كامل مخلي من العظم وبدون جلد
1 ملعقة شاي بابريكا
1/2 ملعقة شاي فلفل أسود
1/2 ملعقة شاي قرفة
1/2 ملعقة شاي زنجبيل
1/4 ملعقة شاي قرنفل مطحون
1/4 ملعقة شاي حبهان او هيل مطحون
1/4 ملعقة شاي كمون
رشة جوزة الطيب
رشة خولنجان أو عود لحم مطحون
1 ملعقة شاي ملح أو حسب الذوق
1/2 ملعقة طعام خل أو عصير ليمون
1/2 كوب زبادي (علبة زبادي صغيرة)
2 ملعقة طعام زيت دوار الشمس

للتقديم:
2 ثمرة بطاطس مقطعة أصابع ومقلية
خس
مخلل خيار أو أي نوع (اختياري)      
صلصة الثوم (الثومية):
1 كوب زبادي
1 كوب مايونيز
1 فص ثوم مفروم ناعم جداً

الطريقة:
1- نقوم بتقطيع صدر الدجاج لشرائح صغيرة رفيعة مثل الشاورما، ثم نخلط جميع التوابل الموجودة بمقادير الشاورما مع الزبادي والخل أو الليمون ونتبل الدجاج لمدة 10 دقائق بالثلاجة أو نتركها لحين تحضير الخبز والبطاطس المقلية.


2- نسخن مقلاة بها الزيت على حرارة متوسطة لعالية ثم نضع بها الدجاج على دفعات بحيث لا تبرد وتبقى ساخنة ونترك الدجاج عدة دقائق ثم نقلبه إلى أن ينضج.


3- نحضر صلصة الثومية بخلط الزبادي والمايونيز مع الثوم جيداً، ثم بمقلاة على حرارة هادئة جداً نفرد رغيف الخبز ونضع فوقه كمية مناسبة من الدجاج ومعه الخس والمخلل وبعض من الثومية والبطاطس المقلية بشكل طولي ونبدأ في اللف بهذا الشكل.




4- بعد الانتهاء من الكمية تقدم شاورما الدجاج، وبالهناء والشفاء :)

Perfect Chicken Shawarma Wrap شاورما الدجاج بخبز الصاج كالمطاعم


Ingredients:
5 loaves of medium to large Saj bread or tortillas
Chicken shawarma :
1 whole boneless skinless chicken breast 
1 tsp paprika
1/2 tsp black pepper
1/2 tsp cinnamon
1/2 tsp ginger
1/4 tsp ground cloves
1/4 tsp ground cardamom
1/4 tsp cumin
1 pinch nutmeg
1 pinch galangal
1 tsp salt , or to taste
1/2 tbsp vinegar or lemon juice
1/2 cup yogurt
2 tbsp sunflower oil

For serving:
2 potatoes, sliced in fingers and fried
Lettuce
Pickled cucumber or any pickles (optional)
Garlic sauce ( Thomeyah ) :
1 cup yogurt
1 cup mayonnaise
1 garlic clove, finely minced

Directions:
1 - Cut chicken breast in thin small pieces like shawarma , then mix all the spice in shawarma ingredients with yogurt and vinegar or lemon, marinate the chicken for about 10 minutes in refrigerator or until you fry potatoes and make bread.
2 - Heat the pan with oil over medium high heat, then place the chicken gradually so the pan doesn't cool down, leave for several minutes and then stir fry for few minutes until cooked .
3 - For garlic sauce, mix yogurt and mayonnaise with garlic. Place a large pan on a very low heat, place a bread loaf on it, and put it the proper amount of chicken, lettuce, pickles, some of  the garlic sauce and fries and start wrapping the loaf as shown in photos above.
4 - Once done with all loaves, serve and... Bon Appétit :)

Comments