Cauliflower and Beef Maqluba مقلوبة الزهرة أو القرنبيط مع اللحم

Cauliflower and Beef Maqluba مقلوبة الزهرة أو القرنبيط مع اللحم

Scroll down for English post
وصفة اليوم من ألذ الأطباق الرئيسية، مقلوبة القرنبيط أو الزهرة واللحم يجب أن تجربونها فهي وصفة صحية وطيبة، قمت بتحضير مقلوبة الباذنجان من قبل وتكلمت عن المقلوبة وكيف يتم تحضيرها، هذا الطبق يمكن أن يتم طهيه باستخدام أي نوع مفضل من الخضروات كما يمكن استبدال اللحم بالدجاج أو أي نوع مرغوب من اللحوم كما يمكن عمله طبق نباتي بدون لحوم، أتمنى أن تعجبكم الوصفة.

نصيحة الوصفة:
فقط لا تنسوا إضافة التوابل والملح للماء أو المرق المضاف بالنهاية للطهي.

الوصفة تكفــي: 3 إلى 4 أشخاص
وقت التحضير: 10 دقائق
وقت الطهــــي: ساعة أو أكثر حسب وقت طهي اللحم
Today's recipe is one of the most delicious main dishes in the middle east, cauliflower Maqluba with meat is a must try dish it's healthy and yummy, I made aubergine Maqlubeh before, and wrote everything you need to know about "Maqluba" and how it's made, this dish can be cooked using any kind of vegetables you like and any kind of meat you prefer, you can make it vegan dish too :) . Hope you like it.

Recipe Tips:
Just don't forget to add spice and salt to the water or broth you add at the end to cook.

Serves: 3 to 4 people
Prep. Time: 10 min.
Cooking Time: 1 hour or more depending on the time for meat to be cooked
Scroll down for English recipe
المقادير:
للحم:
1/2 إلى 3/4 كيلو لحم مقطع
2 بصل مقطع مكعبات
1/4 ملعقة شاي فلفل أسود 
ملح حسب الذوق
بهارات حسب الرغبة

المقلوبة:
2 كوب أرز
2 كوب ماء أو مرق
1 حبة بصل كبيرة
1 حبة طماطم كبيرة
1/2 ثمرة زهرة متوسطة لصغيرة
1 ملعقة شاي ملح
التوابل (قرفة، كمون، فلفل أسود، رشة كركم)


الطريقة:

1- نحضر اللحم بوضعه في إناء مع البصل المكعبات والفلفل الأسود ويمكن إضافة الهيل (الحبهان) وورق الغار (اللوري) وماء يغطيه ونتركه ينضج ثم نضيف الملح.





2- نقطع القرنبيط إلى زهرات ونشطفها بالماء ثم نرشها بالملح والفلفل الأسود والقرفة والكمون والكركم ثم نقليها في الزيت على نار متوسطة حتى نحصل على لون ذهبي فقط لا داعي لطهيه بالزيت.





3- نشطف الأرز ونصفيه ونضعه جانباً إلى أن نجهز إناء المقلوبة.

4- نقطع البصل والطماطم شرائح ونقوم برصها بأسفل الإناء، ثم نضع على الجوانب بعض من زهرات القرنبيط، ونرص فوقهم بعض الأرز ثم اللحم وباقي زهرات القرنبيط ثم باقي الأرز.


5- نخلط الماء بالملح والقرفة ورشة كمون والفلفل الأسود ثم نضيفها للإناء ونتركه على حرارة عالية ليغلي ثم نهدئ النار ونتركه ينضح لمدة 30 دقيقة أو إلى أن ينضج الأرز.


6- بعد أن تنضج المقلوبة تترك لدقائق لتهدأ ثم تقلب على طبق التقديم وتقدم، بالهناء والشفاء :)

Cauliflower and Beef Maqluba مقلوبة الزهرة أو القرنبيط مع اللحم
Ingredients:
For the meat:
1/2 to 3/4 beef cut into cubes
2 onions, chopped
1/4 tsp black pepper
salt to taste
Any other preferred spice if you like

For Maqluba:
2 cups rice
2 cups water or broth
1 onion
1 tomato
Half of a medium small cauliflower
1 tsp salt
Spice (cinnamon, cumin, black pepper, pinch of turmeric)

Directions:
1- Cook the beef, in a pan place it with chopped onion and black pepper and cover it with water (you can add bay leaf or cardamom), let it cook then add salt to taste.
2- Cut the cauliflower into medium florets and rinse with water then sprinkle salt, black pepper, cumin, cinnamon, and turmeric, then fry it over medium heat just to gain golden brown color we don't need to cook it now.
3- Rinse the rice and leave it aside till we prepare the pan for Maqluba.
4- slice the onion and tomato then place them in the pan (onion first), then in the sides place some cauliflower florets, then add some rice, meat the rest of the cauliflower then the rest of the rice.
5- In water or broth mix a pinch of cinnamon, cumin, black pepper, and salt, then add it to Maqluba pan and let it boil on high heat then lower the heat to low and let cook for about 30 min. or till the rice is cooked.
6- When Maqluba is ready let rest for 5 minutes or so and then place it in the serving plate upside down and... Bon Appétit :)

Comments

  1. I love it!! I ate "maqluba" long time ago, in a palestinian family´s house! DELICIOS! Nice to meet you, I really like your blog!

    ReplyDelete
  2. Thank you so much for stopping by I'm glad you like my blog and hope you try this recipe and taste it again but from your hands :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Your comments really make my day and encourage me to give you more lovely recipes, so please don't hesitate ^_^
أعجبتك الوصفة؟ ضع تعليق يسعدني ويشجعني على تقديم المزيد ^_^