Egyptian Rice Stuffed Leek الكراث المحشو بالأرز


Scroll down for English post


محشي الكراث أو الكرات المحشي بالأرز هي وصفة مصرية لا تختلف كثيراً عن أي نوع من المحشيات والضولمة ولكن الاختلاف هنا هو الكراث، ربما تستغربون هل يمكن حشوه؟ ما هو شكله؟ كيف طعمه؟ وإجابتي هي نعم يمكن حشوه وشكله سترونه بالوصفة أما طعمه فهو رائع ربما هو أقرب إلى الكرنب المحشي ولكن ليس نفس الطعم وبالطبع أسهل كثيراً في تحضيره من محشي الكرنب. يستخدم هنا الجزء الأبيض وليس الأخضر من الكراث والذي يطلق عليه أحياناً كرات بِشوشة (الشوشة هي البصلة أو الجزء الأبيض)، كانت أمي تعده لنا مع باقي أنواع المحشي وكنا نحبه كثيراً حيث له طعم حلو المذاق كأنما تم إضافة السكر إليه أثناء طهيه ولكن باعتدال وليس أحد أنواع الحلويات! إذا خفتم من تجربته جربوا كمية صغيرة وأؤكد لكم أنه سيعجبكم :)

الوصفة تكفــي: شخصين
وقت التحضير: 20 دقيقة
وقت الطهـــــي: 30 إلى 40 دقيقة


Mahshy Korrat in Egyptian or stuffed leek is an Egyptian recipe that doesn't differ so much from known Mahshy or Dolma the only difference is leek, you may think it's strange, is it possible to stuff it? How does it look like? How does it taste? My answer is yes, it could be stuffed, you will see how it looks like in this recipe, and the taste is very delicious, it's somehow similar to Egyptian stuffed cabbage if you know it but not the same taste, and it's much easier to make it than the cabbage. We use the white part in the leek not the green stems or leaves. My mother used to make it for us and we loved it! It has a sweetness in the taste as if there were sugar added when cooking but in moderate I'm not saying like desserts! If you're not afraid of the results or of trying it you could try in a small amount and I'm sure you're going to love it :)

Serves: 2 people
Prep. Time: 15 minutes

Cooking Time: 30 to 40 minutes

Scroll down for English recipe
المقادير:
3 ثمرة كراث متوسطة إلى كبيرة (البصلة وليس الأعواد الخضراء)
1 ثمرة بصل مقطعة شرائح

مقادير الحشوة:
1 كوب أرز مصري مغسول ومصفى
1 ثمرة بصل مقطع صغير
1 1/3 كوب عصير طماطم
1/2 كوب بقدونس مفروم
1/2 كوب شبت مفروم
ملح وفلفل حسب الذوق
1/4 ملعقة شاي كمون
2 ملعقة طعام زيت زيتون
1 مكعب مرقة دجاج (اختياري)

مقادير المرقة:
1 كوب مرقة دجاج
2 ملعقة طعام معجون طماطم
2 ملعقة طعام زبدة
1 ثمرة فلفل حار أخضر
1/2 ملعقة شاي ملح
1/2 ملعقة شاي كمون
1/8 ملعقة شاي فلفل احمر حار مطحون
1/4 ملعقة شاي فلفل أسود

الطريقة:
حشوة الأرز:
1- نضع البصل والزيت على حرارة متوسطة ونقلب إلى أن يصبح لونه أصفر.


2- نضيف عصير الطماطم ونتركه يغلي لمدة 10 دقائق ثم نضيف مكعب مرقة الدجاج والتوابل ونقلب.


3- نضيف الشبت والبقدونس والأرز ونقلب دقيقة ثم نطفئ الحرارة.



الكراث المحشو بالأرز:
1- نضع إناء به ماء على حرارة عالية، إلى أن يغلي وأثناء ذلك نجهز الكراث (الجزء الأبيض فقط كما هو موضح بالصور) ونقطع الجزء القاسي ليسهل تفكيك أوراقه.


2- عندما يغلي الماء نضع به حبات الكراث ونتركه لمدة 8 دقائق ثم نخرجه من الإناء ونتركه يبرد.



3- نبدأ في تفكيك الكراث لتجهيزه للحشو، فقط بحرص دون أن نقطعه نضغط على الساق لتنفصل الورقات من بعضها ثم نبدأ بإخراجها بحرص (لا يوجد مشكلة إذا انقطعت واحدة بالطول يمكن حشوها أيضاً).



4- نبدأ بحشو الكراث دون أن نملأه تماماً أو بشكل زائد لأن الأرز حجمه يتضاعف مع الطهي وإذا كان هناك قطعة قد تمزقت يمكن حشوها مثل الكرنب كالتالي.         




5- نضع حلقات من البصل في أسفل إناء متوسط لكي نطهو فيه الكراث.


6- نرتب الكراث بالإناء فوق حلقات البصل.


7- لتجهيز المرق نضع إناء على حرارة عالية به مرق الدجاج ومعجون الطماطم وثمرة الفلفل الحار وملح وفلفل وكمون والفلفل الحار والزبدة، ونترك المرق يغلي مع التقليب ثم نطفئ الحرارة.



8- نضيف المرق للكراث ونضعه على حرارة متوسطة لمدة 10 دقائق ثم نهدئ الحرارة لهادئة ونتركه حوالي 30 دقيقة أو حتى تمام النضج.


7- يقدم وحده أو مع النوع المفضل من اللحوم وبالهناء والشفاء :)



Ingredients:
3 medium large leeks (only the white part)
1 medium large onion sliced

Rice Stuffing:
1 cup Egyptian rice or short grain rice
1 onion, diced
1 1/3 cup tomato juice
1/2 cup chopped fresh parsley
1/2 cup chopped fresh dill
salt and pepper to taste
1/4 tsp cumin
1 chicken bouillon (optional)
2 tbsp olive oil

The broth:
1 cup chicken broth
2 tbsp tomato paste
2 tbsp unsalted butter
1 green hot pepper
1/2 tsp salt
1/2 tsp cumin
1/8 tsp chili powder
1/4 tsp black pepper

Directions:
Rice Stuffing:
1- Place the diced onion with olive oil in a pot over medium heat and stir till yellow.
2- Add the tomato juice and let boil for 10 minutes then add the bouillon, and spice and stir.
3- Add the dill, parsley, and rice, stir for 1 minutes then turn off the heat.
Stuffed Leek:
1- Place a pot with water on high heat, till it boils prepare the leek, cut off the hard part in the middle to make it easier to split the leaves.
2- Once the water boils add the leeks and leave it for 8 minutes, then turn off the heat and transfer it to a plate to let cool.
3- When it's cool and easy to handle just press the thin part like the picture so the leaves split from each other, then try to take them out carefully not to tear them (if teared it can still be stuffed).
4- Now stuff it with rice and if there is teared leaf you can make it like cabbage as shown here.
5- In the bottom of the pot you will use to cook the leek place onions slices.
6- Arrange the stuffed leeks over the onion slices.
7- to prepare the broth, in a small saucepan add the chicken broth, the tomato paste, the hot green pepper, salt and spice, and the butter then stir till boiled and turn off the heat.
8- ِAdd the broth to the stuffed leeks and place the pot over medium heat for 10 minutes then lower the heat to low and let cook for 30 minutes or till done.
9- Serve right away and,... Bon Appétit :)

Comments