Strawberry Jam Heart-Shaped Pancakes بان كيك القلوب بمربى الفراولة


Scroll down for English post
   هذا الطبق هو المفضل إلىّ على الإطلاق كطبق حلو أو إفطار وهو مناسب جداً للعشاء الرومانسي أو المناسبات الخاصة. البانكيك هو نوع من الكيك الرقيق يتم تحضيره مزيج مخفوق على مقلاة أو شواية، وهو عبارة عن كيك سريع التحضير بالمقلاة أو الجريدل، البعض يستخدم الخميرة في عمله أو خليط مخمر، ويتم طبخه على جهة واحدة ثم يقلب لينضج على الوجه الآخر، ويمكن تقديمه في أي وقت حسب تقاليد كل دولة بحشوات مختلفة مثل المربى أو قطع الشوكولاتة أو الفاكهة أو اللشراب أو حتى اللحم.
    في انجلترا الثلاث مكونات الرئيسية لهذه الوصفة هم الدقيق والبيض واللبن، ويكون الخليط أخف من العسل ويشكل طبقة رقيقة في قاع المقلاة، وربما يكون بعض الفقاقيع أثناء النضج ولكنه لا يرتفع وهو أشبه بالكريب الفرنسي. أما في أمريكا الشمالية أحياناً يسمى بالهوت كيكس أو الكعكات الساخنة ويحتوي على عوامل رفع مثل البيكنج باودر، والبيض الذي يضرب كل من بياضه وصفاره على حدة، والدقيق واللبن الرائب، مكون بذلك خليط غليظ نوعاً ما. أما في الهند يطلق عليه أحياناً تشيلا أو بودا، ويمكن عمله هناك إما طبق حلو أو مالح، وله قوام متعدد الأشكال حسب المكان الذي يقدمه. أما في جنوب أفريقيا فيسمونه باناكوك باللغة الأفريقانية وهو عادة يقدم في أيام البرد والمطر مع سكر القرفة أو عصير الليمون، وأحياناً يتركوا السكر ليذوب في البانكيك أو يأكلونه فوراً وعندها يكون البانكيك مقرمش. أما في كينيا فيستخدمونه كالخبز في وجبة الإفطار مضاف له سكر إلى الخليط قبل طهيه.

نصيحة الوصفة:
1- يفضل استخدام مضرب اليد في خلط المكونات فهو يساعد على خلط الدقيق دون وجود تكتلات، ويمكن استخدام الخلاط الكهربائي حسب الرغبة.
2- يمكن إضافة الفانيليا(حسب الرغبة) إلى هذه الوصفة ولكنني لا أفضل ذلك فمقدار البيض غير ظاهر للدرجة وأفضل طعمها أكثر بدون فانيليا.
3- استخدمت قالب على شكل قلب خاص بالبانكيك، يمكن عملها بدون قوالب.
4- عند إضافة الخليط للقوالب يفضل أن يكون الخليط للمنتصف حتى لا يفور خارج القالب.
5- إذا خرج بعض الخليط من القالب فلا مشكلة يمكن التخلص من البواقي حوله عندما يُطهى الجزء السفلي للبان كيك.
6- من الأفضل استخدام قوالب غير قابلة للالتصاق أو دهن القوالب بالزبد.

*كيف أقوم بعمل بان كيك على شكل قلوب وليس عندي القوالب الخاصة؟!
- إذا لم يكن لديكم قوالب القلوب المستخدمة هنا يمكنكم بسهولة قطعها بعد طهيها بعمل الآتي:
1- نرسم قلب على ورقة زبدة.
2- نقص ورقة الزبدة بالمقص على شكل الرسمة.
3- نضع ورقة الزبدة فوق البانكيك الناضج ويتم قطعه على شكلها. :)

الوصفة تكفي: خمس طبقات من البانكيك.
مدة التحضير: 3 دقائق
مدة الطهــــي: 10 دقائق
This recipe is my favorite for breakfast or dessert, also it's so suitable for romantic dinners or special occasions. A pancake is a thin, flat cake prepared from a batter and cooked on a hot griddle or frying pan. Most pancakes are quick breads; some use a yeast-raised or fermented batter. Most pancakes are cooked one side on a griddle and flipped part way through to cook the other side. Depending on the region, pancakes may be served at any time, with a variety of toppings or fillings including jam, chocolate chips, fruit, syrup or even meat.
English pancakes have three key ingredients: plain flour, eggs, and milk. The batter is runny and forms a thin layer on the bottom of the frying pan when the pan is tilted. It may form some bubbles during cooking, which results in a pale pancake with dark spots where the bubbles were, but the pancake does not rise. English pancakes are similar to French crêpes. American  pancakes (sometimes called hotcakes) are pancakes which contain a raising agent such as baking powder; proportions of eggs, flour, and milk or buttermilk create a thick batter. In India the Pooda (sometimes called Cheela) is a pancake. They can be made either sweet or salty and are of different thicknesses in different places. In South Africa pancakes refer to crepes, they are traditionally prepared by the Afrikaans community on gas stoves, and called a pannekoek in Afrikaans, eaten on wet and cold days. Pannekoek are served with cinnamon-flavored sugar (and sometimes lemon juice), the sugar may be left to dissolve onto the pancake, if eaten immediately the pancake is crispy. In Kenya pancakes are eaten for breakfast as an alternative to bread. They are served plain with the sugar already added to the batter to sweeten them.


Recipe tips:
1- It's better to use a whisk to mix ingredients, it helps mixing the flour will with milk, you can also use food processor.
2- You can add vanilla as you like, I just find it better without it so I didn't add it.
3- I used heart mold, you can make pancakes without it.
4- When placing the batter inside the mold make sure you add half of it so it doesn't go out of it.
5- If the batter leak outside the mold it's OK you can remove it after cooked on one side.
6- It's better to use non stick molds, or else you can grease them with butter.

*How can I make heart shaped pancakes without a mold?!
- If you don't have these molds you can cut it heart shape after cooking:
1- Draw a heart on a parchment paper.
2- Cut the paper with scissors .
3- Put it on the cooked pancakes and cut them :)

Makes: 5 pancakes
Prep. time:   3 minutes
Cooking time: 10 minutes
Scroll down for English recipe
المقادير:
نص كوب دقيق
نص كوب لبن
بيضة
1 ملعقة طعام سكر
نص ملعقة طعام بيكنج باودر
رشة ملح
معلقة ونص زيت نباتي
2 ملعقة طعام زبدة للطهي
6 ملاعق طعام شراب القيقب (مابل سيرب) أو أي شراب تفضلونه مع البانكيك
6 ملاعق طعام مربى فراولة
كريز للتزيين

الطريقة:
1- ينخل الدقيق مع البيكنج باودر.

2- يضاف اللبن والملح والسكر إلى الدقيق ويخلطوا بالمضرب اليدوي حتى يمتزج الخليط ثم يضاف الزيت ويخلط ثم البيض إلى أن يمتزج الخليط بشكل جيد.

3- نضع مقلاة على نار متوسطة إلى هادئة، يضاف القليل من الزبد، ويوضع قالب البانكيك على شكل قلب.

4- يوضع بعض خليط البانكيك داخله على نار متوسطة إلى أن نجد فقاقيع هواء أعلى البانكيك بهذا الشكل.

5- نفصل البانكيك بعناية عن القوالب ونقلبها وتترك لتنضج من دقيقتين ثلاث دقائق تقريباً.

6- نضع واحدة بانكيك في طبق بهذا الشكل.

7- ندهنها بملعقة أو اثنين مربى فراولة.

8- نضع طبقة أخرى من البانكيك وندهنها كالسابق ثم طبقة ثالثة ونزينها بحبة كريز.

9- نضيف ثلاث ملاعق شراب القيقب أو حسب الرغبة ويقدم، بالهناء والشفاء :)


Ingredients:
1/2 cup all purpose flour
1/2 cup milk
1 egg
1 tbsp sugar
1/2 tbsp baking powder
1 1/2 tbsp vegetable oil
Pinch of salt
2 tbsp butter for cooking
6 tbsp maple syrup (or your favorite syrup)
6 tbsp strawberry jam
Cherries to garnish

Directions:
1- Sift the flour with the baking powder.
2- Add milk, salt, and sugar to the flour and whisk till mixed well, then add oil and whisk then add the egg and whisk.
3- Place a pan on medium heat, place some butter to melt then place the molds.
4- place the some pancake batter into the molds, and cook till it bubbles like this.
5- Carefully remove the molds and flip the pancakes to cook on the other side for 2 to 3 minutes approx.
6- Place the pancake onto a plate like so.
7- Spread 1 or 2 tbsp strawberry jam.
8- Add another pancake and spread it like the first one, and top with another pancake then garnish with a cherry.
9- Add 3 tbsp maple syrup (or as much as you like), and serve, Bon Appétit :)

Comments

  1. Adorable! Not so much romantic as cute as hell. I'm going to have to try this as soon as I get the heart-shaped molds

    ReplyDelete
  2. Thanks :)
    If you don't have these molds you can cut it heart shape after cooking:
    1- Draw a heart on a parchment paper.
    2- Cut it.
    3- put it on the cooked pancakes and cut them :)

    ReplyDelete
  3. Oh so cute! I'll bet they tasted divine as well!

    ReplyDelete
  4. Thanks Shelly, you have to try ;)
    Once I was done with the last photo I ate it, couldn't wait :D

    ReplyDelete
  5. Love the heart shapes....so cute! ;) Pancakes are always a win in my book.

    ReplyDelete
  6. Thanks, I'm addicted to them actually specially for breakfast :)

    ReplyDelete
  7. What a great idea for Valentines breakfast! Your pancakes looks so yummy! Thank you for sharing ^_^

    ReplyDelete
  8. What a great idea. Can't wait to try it.

    ReplyDelete
  9. Love the idea! very creative, that's what i m going to make for Valentine's day breakfast tomorrow for my darling. Thanks for sharing! Great Post!

    ReplyDelete
  10. Karen: Hope you find it great :)

    Carmen: I'm glad you like it, Happy Valentine's Day :)

    ReplyDelete
  11. Awww, adorable! Mine would definitely look less nice without a mold, but still :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Your comments really make my day and encourage me to give you more lovely recipes, so please don't hesitate ^_^
أعجبتك الوصفة؟ ضع تعليق يسعدني ويشجعني على تقديم المزيد ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...