Bulgur Stuffed Roast Chicken طريقة دجاجة محشية مشوية بالفرن

Bulgur Stuffed Roast Chicken دجاجة محشية مشوية بالفرن

Scroll down for English post
هل تعلم أنه لا يجب أبداً إذابة الدواجن المتجمدة في درجة حرارة الغرفة؟ نعم، هذا صحيح، لأن البكتيريا التي تنتقل عبر الغذاء تنمو بسرعة في درجات الحرارة الدافئة، فدرجات الحرارة من 4.4°مئوية إلى 60°مئوية تعتبر في منطقة الخطر، لذا يجب إذابة الدواجن في الثلاجة وذلك بوضعها في طبق ونقوم بتغطيتها ونتركها تذوب تدريجياً في الثلاجة، كما لا يجب طهي الدواجن وهي لم تذب كلياً فذلك يمنع الطهي المتساوي. من المهم أيضاً أن نعلم أنه لا يجب أبداً أن يتم تحضير الدجاج وتقطيعه بالقرب من الطعام الذي سيؤكل نيئ كالخضروات أو السلطة، للحفاظ على سلامتنا من البكتيريا الضارة.
في  هذه الوصفة قمت بحشي الدجاجة بالبرغل، فأنا أحب طعم البرغل كثيراً في الدواجن المحشية كالدجاج والحمام (إذا كنت قد قمت بزيارة مصر فبالتأكيد قد سمعت عن الطبق  المصري الشهير >> الحمام المحشي، أحب هذه الأكلة كثيرا).
في هذه الوصفة قمت بتتبيل الدجاجة قبل الطهي مباشرة، إذا كان هناك وقت كافي يمكنك مضاعفة مقادير التتبيلة ووضع الدجاجة في الثلاجة لمدة ساعتين أو لثاني يوم.

ملحوظة: هذا الطبق يمكن تقديمه مع خضار مسلوق أو على البخار أو سلطة.

الوصفة تكفي: 3 أشخاص تقريباً
مدة التحضير: 20 دقيقة
مدة الطـهـــي: من 70 إلى 90 دقيقة
Do you know that frozen poultry should never be thawed at room temperature? Yes, it's true, because food-borne bacteria grows very quickly in warm temperatures. Temperatures between 40°F (4.4°C) and 140°F (60°C) are considered to be in the "danger zone". So when you take poultry out of the freezer, it should be placed onto a plate, covered, and gradually thawed in the fridge, also it should never be cooked when it is still partly frozen, as it will cook unevenly. It's also important to know that should never be prepared near any foods that will be eaten raw.
To learn more about poultry fundamentals click here to redeem a free (14-days) trial from Food Lover at RouxBe cooking school, then go check out the lesson here.

In this dish, I'm going to use bulgur to stuff the chicken, I love the taste of bulgur in poultry, like chicken and pigeon (if you have been to Egypt, sure you did hear about the famous Egyptian dish >> roasted stuffed pigeon, I LOVE this dish).
In this recipe I rubbed the chicken with onion directly before cooking, if you have enough time you can marinate it for some time, just double the marinade amount and leave it in the fridge for 2 hours or even all night.

Tip: You can serve this dish with salad or sauteed vegetables.

Serves: 3 people approx.
Prepare time: 20 minutes.
Cooking time: from 70 to 90 minutes.

Scroll down for English recipe
المقادير:
1 دجاجة وزنها حوالي 1100 إلى 1500 جرام
3 أكواب برغل مغسول ومصفى
2 بصل مقطع قطع صغيرة
بصلة صغيرة مفرومة أو مبشورة مع ملح وفلفل أسود
ملح وفلفل حسب الرغبة
2 ملعقة طعام زبد
3 ملاعق زيت زيتون
4 أكواب ماء
كيس حراري (حسب الرغبة ولكنه يساعد كثيرا على النضج الجيد، يمكن استبداله بورق فويل)

الطريقة:

1- نجهز الفرن على درجة حرارة 250°مئوية، ونقوم بتجهيز البرغل، نضع البصل مع زيت الزيتون على النار ونقلب دقيقة حتى تسخن، ثم نقوم بإضافة البرغل ونقلب ثم نضيف ثلاثة أكواب من المياه، ونقلب على نار عالية إلى أن يتشرب البرغل الماء ويصل إلى قرب النضج ثم نخرج ثلثه ليبرد ويتم حشو الدجاجة به، ونضيف كوب ماء ساخن إلى الباقي ونغطيه ونكمل نضجه تماما على نار هادئة.



2- نجهز الدجاجة بأن نتبلها بالبصلة المفرومة مع الملح والفلفل تحت الجلد وبالداخل جيدا.


3- نبدأ بحشو الدجاجة بالبرغل، ويمكن حشوها تحت الجلد ولكن دون إكثار حتى لا يتمزق الجلد عند النضج، ونكتف الدجاجة بالطريقة المرغوبة بحيث نغلقها على الحشو ونزيل أي بواقي للبرغل من فوقها حتى لا يحترق أثناء الشوي.



4- ندهن الكيس الحراري من الداخل بالزيت حتى لا يلتصق بجلد الدجاجة، ونضع الدجاجة بداخله ونغلقه ونقوم بعمل ثقب صغير في أعلاه حتى يتيح خروج الهواء، ونضعه في صينية وندخلها الفرن.


5- بعد حوالي ساعة، نخرج الدجاجة من الفرن ونخرجها من الكيس بحرص، وندهنها بالزبد، ثم ندخلها الفرن مرة أخرى حتى يحمر الوجه ويعطي اللون المرغوب.
6- نقدمها مع البرغل والخضار المسلوق أو السلاطة... وبالهناء والشفاء :)

Bulgur Stuffed Roast Chicken دجاجة محشية مشوية بالفرن

Ingredients:
1 whole chicken (1100 to 1500 gm)
3 cups of bulgur (washed and strained)
2 onions, chopped
1 ground medium small onion with salt and pepper
salt & pepper to taste
2 tbsp butter
3 tbsp olive oil 
4 cups of water
1 Oven bag (optional but it's much better for well cooking, you can use foil instead)

Directions:
1- Heat the oven 250°C, prepare the bulgur, place the olive oil ans the chopped onions in a pan on high heat, once it's hot add the bulgur and mix for a minute and add 3 cups of water, salt and pepper to taste, and stir till the bulgur is near to cooked, then separate a third to stuff the chicken, and add to the pan 1 cup of water and leave to well cook on low heat.
2- prepare the chicken and rub it with the ground onion from inside and under the skin.
3- Stuff the chicken with the bulgur, and you can stuff under the skin but take care not much to not cut the skin while cooking, then close the chicken the way you want, and make sure there is no bulgur on the skin to not burn while roasting.
4- Grease the oven bag from the inside with olive oil to not stick to the chicken skin, then put the chicken in it, and close it with making a really small hole on the top of it just to allow the air to go out, and then put it in a baking tray and put it in the oven.
5- After about an hour take the chicken out of the oven and remove the bag carefully, and rub the chicken with the butter, then put it back in the oven till you achieve the color you want.
6- Let it rest for 5 minutes and then serve with bulgur and salad or sautéed vegetables, and... Bon Appétit :)

Comments

  1. That looks divine! Perfect for the cooling weather...yum!

    ReplyDelete
  2. Looks delicious. Perfect browning!

    ReplyDelete
  3. Thanks Rosa :)
    wait for the recipe ;)

    ReplyDelete
  4. This is stuffed with such goodness! What a great meal this makes.

    ReplyDelete
  5. This looks like a perfect fall dinner! The chicken looks amazing!

    ReplyDelete
  6. Belinda @zomppa: Thanks so much:)

    Peggy: Thanks, you have to try it :)

    ReplyDelete
  7. i'm so into whole chicken dishes and this one is something i'd like to add to my to-do list. great job on this one! :)

    ReplyDelete
  8. Thanks so much :) I hope you like it just tell me when you try it :)

    ReplyDelete
  9. Great recipe! Thank for sharing. you can never have enough chicken recipes!

    ReplyDelete
  10. Thanks Thomas, you are welcome :)

    ReplyDelete
  11. OMG... licking the screen now! i'm coming over for dinner!!! :)

    ReplyDelete
  12. Your roasted chicken looks completely delicious! I would love to try it with the bulgur stuffing!

    ReplyDelete
  13. Thanks, you should, tell me about the taste when you do :)

    ReplyDelete
  14. We had made stuffed pork chops the other day with cornbread, but it was not hearty enough to hold its shape and oozed out. Stuffing with hearty bulgur sounds like a better filling to use. Also, I like the method you use of the bag and buttering after the bird is cooked awhile. It must have been so deliciously moist. Thanks for sharing this recipe and tips on working with raw chicken. Well done!

    ReplyDelete
  15. That looks delicious and it's always good to review tips on handling raw poultry! The idea of stuffing with bulger sounds delicious!

    ReplyDelete
  16. Tina: so glad to read your comment thanks for stopping by :)

    Ann: I'm glad you like it, yes it's delicious try it and tell me ;)

    ReplyDelete

Post a Comment

Your comments really make my day and encourage me to give you more lovely recipes, so please don't hesitate ^_^
أعجبتك الوصفة؟ ضع تعليق يسعدني ويشجعني على تقديم المزيد ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts from this blog

Nutella & Banana Crêpe كريب الموز والنوتيلا

Libyan Lamb White Bean Stew طبيخة الفاصوليا باللحم الليبية

KFC Chicken Crispy Strips تشيكن كرسبي ستربس كنتاكي

Chicken Mandy Rice مندي الدجاج بطريقتي - سهل وسريع

Egyptian "Koshari" طريقة الكشري المصري بالصور

Ten Minute Pizza Dough عجينة العشر دقائق الناجحة

Eggless 1 minute Molten Lava Cake for Two مولتن كيك بدون بيض في دقيقة واحدة