How to Clean Prawns + 3 Tips to Avoid Fishy Smell كيفية تنظيف الجمبري + 3 نصائح لتجنب الزفارة


Scroll down for English post

الجمبري أو الروبيان أو القريدس أو القمرون من المأكولات اللذيذة جداً، لكن إذا لم يتم تنظيفه بشكل جيد لن يكون لذيذ كما هو متوقع. التنظيف هو أهم خطوة في أي وصفة جمبري، حيث يحدد النتيجة النهائية إما طبق شهي ولذيذ، أو طبق به حبات رمل ربما أو به طعم زفارة غير محبب. تعالوا معي أعلمكم كيفية تنظيف الجمبري بشكل سهل وسريع.

نصائح لطهي الجمبري والأسماك دون زفارة:
1- لا يجب إخراج الجمبري والبحريات عموماً من الفريزر لتذوب خارج الثلاجة، وإنما توضع بالثلاجة ولتقليل الوقت نضعها في طبق به ماء مثلج بالثلاجة لتذوب، (لا تستخدم هذه الطريقة مع الفيليه)، فتركها خارج الثلاجة فترة طويلة يعمل على ظهور رائحة الزفارة وطعمها أيضاً في الطعام.
2- عند تتبيل الأسماك لا تترك خارج الثلاجة كما ذكرنا في النصيحة السابقة بل تتبل وتترك في الثلاجة لحين استخدامها.
3- يمكن نقع الجمبري في ماء به ليمون بنسبة 1:4 لمدة نصف ساعة في الثلاجة حتى نتخلص من أي احتمال للرائحة أو الطعم الزفر.

المقادير:
جمبري حسب الرغبة
ليمون

الطريقة:
1- نضع الجمبري بطبق عميق ونملأ الطبق بالماء ونحرك الجمبري باليد جيداً لنتخلص من الرمال العالقة به، ثم ننشله ونتخلص من الماء ونعيد الكَرَّة إلى أن نجد الماء نظيف (لا نتخلص من الماء والجمبري بالإناء يجب انتشاله أولاً لنغير الماء فنتخلص من الرمال دون أن تظل عالقة به)



2- إذا كنا سنبقي على القشر والرأس يفضل التخلص من هذا الجزء (شنب الجمبري) فبالتأكيد لن يكون شكله جيد في الطعام!



3- هناك طريقتان بتنظيف الجمبري إما بالتقشير أو دون تقشيره:
أ- في حالة تقشير الجمبري نمسك الأرجل ونشدها بأصابعنا وحينها يسهل إزالة القشرة وبعدها نتبع نفس الطريقة هذه إما بعد التقشير أو دون تقشير. نمسك سكين صغير حاد وباليد الأخرى نمسك الجمبري بهذا الشكل ونقطع من الظهر خط رفيع دون التعمق ودون إدخال السكين داخل الجمبري فقط نفتحها 1مم لا نقطعها، ثم نتخلص من الأمعاء الموجودة دون اهترائها حتى لا تنقل الرائحة للجمبري كما تحتوي على رمال (يمكن التخلص منها بالأصابع أو ظهر السكين إذا لم ننجح في عملها بحدها)



ب- في حالة عدم التقشير وإذا لم نريد أن نقطع القشرة كما ذكر في الخطوة السابقة يمكن تنظيف الجمبري كما بالفيديو التالي.



4- بعد الانتهاء نشطف الجمبري بالماء والليمون وهو الآن جاهز للطهي في أي وصفة، وفي حالة أردنا أن نضعه في الفريزر يجب أن يكون طازج ولم يوضع بالفريزر مسبقاً وإلا وجب طهيه قبل إعادته للفريزر مرة أخرى لتجنب البكتيريا والميكروبات المضرة.بالهناء والشفاء :)

Shrimps or prawns are very delicious, but if not cleaned properly they wouldn't be as delicious or will have unpleasant fishy smell. Cleaning is the most important step in any prawn/shrimp recipe, it determine the end result of the dish whether it is going to be delicious, or has some sand inside! Or a fishy taste. Let's see how to properly clean/devein shrimps or prawns, so easy and quick.

Three tips to cook seafood without a fishy smell:
1- Don't thaw seafood at room temperature, it should be thawed in the fridge and to save time you can put it in cold water inside the fridge (don't do this with fish fillet).

2- When marinating seafood, don't place on the counter, put it in the fridge all time as leaving fish or prawns at room temperature more than 15 minutes will give it a fishy smell or taste.
3- You can soak prawns/shrimp in water and lemon (4 water to 1 lemon juice) for about 30 minutes in the fridge to get rid of any fishy smell or taste.

Ingredients:
Prawns / Shrimps 
Lemon

Directions:
1- Place the prawns in a bowl and fill it with water, shake well with your hand to get rid of any sand, then take them out of the water (don't strain them, remove from water then change the water to clean from sand), repeat till you find the water clean.
2- If you're going to keep the shell and head it's better to remove this part (mustache) surely it's not a pleasant thing to find it in your food!
3- There are two ways to prepare shrimp/prawn: To peel, or not to peel (I'm now being food Shakespeare lol!)
a) If you want to peel prawns just use your fingers to take off the legs then the shell will come off easily, then use the following way to devein it with the knife. Using the appropriate knife in one hand and holding down the prawn with the other hand as shown, cut the shrimp just a long line, don't half it just 1 mm deep line, then remove the vein without cutting it as it has a fishy smell and some sand (you can use your fingers or the back of the knife to remove it easier).
b) If you don't want to peel prawns and want to keep the head without cutting the shell like the previous step, here's a video on how to devein unpeeled prawns very easily.
4- Once done rinse the prawns with water and lemon and they are now ready to be cooked or frozen, but if were frozen before don't put back in the freezer for food safety reason they should be cooked.
And... Bon Appétit :)

Comments