Bechamel Cauliflower Bake طريقة صينية القرنبيط بالبشاميل

Bechamel Cauliflower Bake طريقة صينية القرنبيط بالبشاميل

Scroll down for English post
هذه الأيام موسم القرنبيط أو الزهرة وهو أحد الخضروات المفضلة بالنسبة لي، سأقوم اليوم بعمل وصفة صينية الزهرة بالفرن مع البشاميل واللحم المفروم، عادة ما يتم تجهيز هذه الوصفة بقلي زهرات القرنبيط، ولكنني أفضلها مسلوقة أو على البخار فقمت بسلقه لتجهيز هذه الوصفة (أقل في الدهون أيضاً). هذه الوصفة بسيطة وسهلة جداً كما أنها مناسبة للمناسبات والعزائم، أتمنى أن تعجبكم :)

الوصفة تكفي: 3 إلى 4 أشخاص
وقت التحضير: 15 دقيقة
وقت الطهي: 30 دقيقة
Cauliflower which is in season right now is one of my favorite vegetables, today I'm making baked cauliflower with ground beef and Bechamel, it's usually been made with fried cauliflower but I love it more when boiled or steamed (less fat as well). It's super simple yet great for occasions or dinners with friends and family, hope you like it :)

Serves: 3 to 4 people
Prep. Time: 30 minutes
Baking time: 20 to 30 minutes
Scroll down for English recipe
المقادير:
صوص بشاميل، 2/3 الكمية بهذه الوصفة:  طريقة عمل بشاميل ممتاز
لحم مفروم مطبوخ، الكمية الموجودة بهذه الوصفة: حشوة اللحم أو الكيمة
1 ثمرة زهرة (قرنبيط) متوسطة إلى صغيرة، مقطعة إلى زهرات

الطريقة:
1- نقوم أولاً بتجهيز اللحم المفروم والبشاميل كما في الوصفات المذكورة أعلاه، ثم نقوم بتجهيز القرنبيط بوضع إناء نملأ ثلثينه بالماء على نار غالية ونضيف ملح وفلفل أسود حسب الذوق مع ملعقة شاي كمون وعندما يغلي نهدئ الحرارة إلى متوسطة لهادئة ونضع به زهرات القرنبيط ونتركه 2 إلى 5 دقائق، فقط إلى أن يمكن إدخال الشوكة بالقرنبيط (لا نطهوه بشكل تام) ثم نصفيه من الماء.



2- نسخن الفرن على درجة حرارة 180 مئوية ونحضر صينية 24 سم ندهنها زبد ودقيق ونغطيها بنصف مقدار البشاميل ثم نضع ثلثي مقدار الزهرة (القرنبيط).




3- نضيف اللحم المفروم المطهو مسبقاً ثم نقطع باقي القرنبيط إلى زهرات أصغر ونضعه فوق اللحم ثم نغطيهم بباقي صوص البشاميل.





4- نضع الصينية بالفرن لمدة 20 إلى 30 دقيقة أو إلى أن تنضج ثم نفتح الشواية دقائق معدودة لنعطي الصينية لون ذهبي جميل، وبالهناء والشفاء :)

Bechamel Cauliflower Bake طريقة صينية القرنبيط بالبشاميل

Bechamel Cauliflower Bake طريقة صينية القرنبيط بالبشاميل


Ingredients:
Bechamel sauce, used 2/3 of this recipe > Perfect Bechamel Sauce 
Ground beef filling, used same amount of this recipe > ground beef filling.
1 medium small cauliflower, cut into florets

Directions:
1- First thing prepare the beef filling then the Bechamel sauce as recipes mentioned above, then prepare the cauliflower, fill 2/3 of a wide pan with water on high heat, add salt and pepper to taste and 1 tsp of cumin, once boiled lower the heat to medium low and place the cauliflower and leave for 2 to 5 minutes (not over cooked just till you can pierce it with a fork) then strain.
2- Preheat the oven 180°C then grease and flour a 24cm baking tray and coat with half of the Bechamel sauce and place 2/3 of the cauliflower florets.
 3- Add the beef then cut the rest of the cauliflower florets into smaller ones then place on top of the beef and cover with Bechamel.
4- Into the oven for 20 to 30 minutes or till cooked then open the broiler for few minutes to give it a beautiful golden color, and... Bon Appétit :)

Comments