فيسبوك Google plus جوجل بلس Instagram انستجرام Pinterest بينتريست Twitter تويتر

Tuesday, February 14, 2012

Nutella Chocolate Éclairs with Custard إكلير الكاسترد وشوكولاتة نوتيلا

Nutella Chocolate Éclairs with Custard إكلير الكاسترد وشوكولاتة نوتيلا

Scroll down for English post
  حاول وافشل ولكن لا تفشل في أن تحاول، إذا نجحت من أول محاولة حاول عمل شيء أصعب، وإذا فشلت فحاول مرة واثنين وثلاثة إلى أن تنجح ولا تيأس. هذا ما تعلمته من طبق اليوم، وصفة اليوم هي وصفة مميزة، فهي من الوصفات التي يمكن أن نقول عنها السهل الممتنع، الإكلير هي حلوى فرنسية عبارة عن نوع من المخبوزات يتم عملها بعجينة تسمى عجينة الشو ويتم حشوها بالكستر أو الكريم باتسيير وتغطى بالشوكولاتة. في الحقيقة كل من تذوق الإكلير من يدي والدتي يعجبه كثيراً ولا أحد يتذوقه منها مرة إلا ويطلبه في كل مرة يحب أن يأتي لزيارتنا حتى صديقاتي، وبما أنني أحب الطبخ فكان هذا بمثابة تحدٍ بالنسبة لي فكنت أريد أن أكون مثل أمي وأقوم بعمله على أكمل وجه، ولكن لأكون صريحة معكم لقد فشلت في عمل الإكلير ثلاث مرات، نعم ثلاث مرات وكنت قريبة جداً من اليأس منه، فأكثر شيء يضايقني هو عندما أحاول عمل أي نوع من الأطعمة وأفشل فيه أو عندما لا تكون النتيجة كما توقعت، ولكن عندما عرفت السر أصبح عمل الإكلير هو من أسهل وأسرع أنواع الحلويات بالنسبة لي (على عكس ما يبدو للبعض وأنا كنت منهم).
   اعتادت والدتي عمل هذا النوع من الحلوى بدون استخدام أي أدوات كهربائية لذلك كنت أراه عملاً شاقاً لأنها تقوم بعمل كمية كبيرة وعند إضافة البيض تقوم بتقليبه مع الخليط بالملعقة الخشبية مع كل بيضة، وصدقوني هذه الطريقة تحتاج إلى عضلات قوية جداً (لن تعرفوا ما أقصد إلا إذا جربتم بأنفسكم)، وكان هذا أحد الأشياء التي تخليت عنها في عمل الإكلير ولم أجد فرق في الطعم وهو أنني أستخدم الفود بروسيسور أو الكبة أو العجان بدلاً من الملعقة الخشبية وما يساعدني في ذلك هو أنني أقوم بعمل كمية مناسبة ليست كبيرة من الإكلير على عكس أمي حيث لا تكفي أي آلة كهربائية للمقادير التي تستخدمها نظراً للعدد الذي يحب أن يأكل هذه الحلوى من يديها :). ثاني شيء ساعد على نجاح الوصفة هو اكتشاف سر النجاح في هذه الوصفة وسأضيفه لكم مع الخطوات المصورة والشرح الوافي والمفصل لعمل الإكلير بسهولة دون أي جهد أو فشل إن شاء الله.

نصيحة الوصفة:
1- أهم نصيحة لهذه الوصفة هي كمية البيض المستخدمة، لا تستخدموا الكمية الموجودة في أي وصفة تقرأونها للإكلير بدون تأكد، فحجم البيض يختلف ونوع الدقيق يختلف لذا لابد من إضافة بيضة في المرة الواحدة وبعد الخلط تأكدوا من أن قوام العجين ليس سائل وليس متماسك بشكل زائد، يكون بين هذا وذاك ويلتصق بالأيدي، لذا قوموا بالتأكد من قوام العجين المناسب قبل إضافة المزيد من البيض، هذه الوصفة أحياناً أقوم بعملها بثلاث بيضات وأحياناً أربعة مع نفس المقادير لذا عليكم التأكد.
2- إذا صَعُب عليكم تحديد قوام العجينة المناسب وكانت هذه أول مرة تقوموا بعمل الإكلير يمكن تجربة واحدة فقط بالفرن واختبارها إذا كانت جيدة أم جافة بشكل زائد أو العكس.
3- يمكن استخدام مقدار الماء أو استخدام نصفه حليب (لا أنصح باستخدام المقدار كامل من الحليب).
4- لأن العجين يلتصق بأي شيء يلامسه فالأفضل دهن كيس الحلواني المستخدم للتكشيل بالزيت من الداخل وأيضا دهن الصينية جيداً بالزيت ثم رشها بالدقيق إذا كانت قابلة للالتصاق أما إذا كانت الصينية غير قابلة للالتصاق يمكن الاكتفاء بدهنها بالزيت.
5- يمكن استخدام أي نوع من الشوكولاتة لتغطية الحلوى أنا أفضل النوتيلا كثيراً.

الوصفة تكفــي: 20 قطعة إكلير متوسطة
وقت التحضير: 15 دقيقة


وقت الخبـــــز: 27 إلى 35 دقيقة
   Try and fail, but don't fail to try, If at first you do succeed, try something harder, and if you fail try once, twice and again till you succeed. That's what I've learned from today's dish. Today's recipe is so special, it's one of the recipes that you can call challenging ease, Eclair is a french dessert made from a dough called pâte à choux, filled with custard or Crème pâtissière and covered with melt chocolate. In fact everyone tastes this dessert from my mother's hands likes it so much and no one does without asking her to make eclair every time they visit even my friends, and because I love cooking so much that was like a challenge for me, I wanted to be like my mother, I wanted to make eclairs in a perfect way, but to be honest with you, I failed at making eclair THREE times, yes three times and was so close to giving up, as the most thing that annoys me is to fail at cooking something or get a bad result not as I expected, but when I knew the secret of making eclair it became one of the easiest and quickest desserts for me to make (not like it seems to be for some people and I was one of them).
    My mother used to make this dessert without using any mixers or kitchen machines, so I used to see it as hard work because she use to make large amount and mix the eggs one at a time with a wooden spoon till it's well mixed in the dough, and believe that really needs tough muscles (you wouldn't know what I mean till you try it yourselves), and that was one thing that I gave up when making eclairs as I just use my food processor to mix the eggs in the dough, and what helps me here is that I usually make small amount not like my mother as I don't think there's any stand mixer or food processor can be enough for the amount she makes because there are many people waiting for her to finish so they eat her eclairs :). The second thing that helped me is the secret that I've discover for this dough which I'm going to write it down for you with detailed steps with step-by-step photos for making eclair without any hard work or failure God willing.

Recipe Tips:
1- The most important thing is the amount of eggs you use, never use the any amount that any recipe calls for with blind eyes, you have to make sure as the eggs are different in size and the flour is not the same for everyone, so it's the texture of the dough that tells you to stop adding eggs or to add more, as it suppose to be sticky but not runny, easy to shape with piping bag without melting and without being tough, so it's between this and that, so you add one egg at a time and mix to see, in this same recipe I sometimes use 3 and sometimes 4 eggs, so don't stick to it.
2- If it's hard for you to determine the texture of the dough, you can test one eclair in the oven to see if it's ok or tough which means it needs more egg.
3- You can use half milk half water instead of all water like the recipe here (don't recommend all milk).
4- As I said before the dough is sticky so you need to first grease the piping bag from the inside and also the baking sheet only with oil if it's non stick or with oil and flour if it's an ordinary one.
5- You can use any chocolate you like to cover the dessert, as for me I LOVE Nutella :).

Recipe serves: 20 medium eclairs approx.
Prep. Time: 15 minutes.
Baking Time: 27 to 35 minutes