Egyptian Rice & Beef Tagine - Roz Muammar طاجن الأرز المعمر باللحم

Egyptian Rice & Beef Tagine - Roz Muammar طاجن الأرز المعمر باللحم


Scroll down for English post
وصفة اليوم من الوصفات المصرية التقليدية والشهيرة، خاصة بشهر رمضان والعزائم، لمن لا يعرف الأرز المعمر هو أرز مخبوز بالحليب والقشدة بإناء من الفخار يطلق عليه بِرام، والذي يعطي طعم مميز للأرز، وأحياناً يضاف له أي نوع من اللحوم المطبوخة لطعم مميز.
نصيحة الوصفة:
1- يفضل استخدام الحليب الخام، إذا لم يتوفر يستخدم نوع حليب مبستر دسم أو يستدبل جزء من مقدار الحليب بقشدة معقمة أو كريمة طهي.
2- يمكن استبدال كوب من الحليب بكون من مرق اللحم لإضافته للأرز حسب الذوق.
3- قمت بسلق اللحم في إناء صغير لتركيز الطعم.

الوصفة تكفــي: 3 أفراد تقريباً
وقت التحضير: 60 دقيقة (حسب اللحم المستخدم)
وقت الخبـــــز: 30 دقيقة
Today's recipe is one of the traditional dishes in Egypt, especially in Ramadan and family or friends gatherings, Egyptian Rice Tagine, is rice baked with full cream raw milk in a traditional clay pot called "Beraam", which gives a distinctive taste to the rice, sometimes any kind of cooked of partly cooked meat is added to it, for a more flavorful dish.

Recipe tips:
1- It is preferable to use raw milk, if it's not available, use a full cream pasteurized milk or add some cream.
2- A cup of milk can be replaced by a cup of meat broth if you like.
3- I cooked the meat in a small pan to concentrate the taste.

Serves: 3 people approx.
Prep. Time: 1 hour (depending on the used meat)
Baking Time: 30 minutes

Scroll down for English recipe
المقادير:
للأرز:
2 كوب أرز
5 كوب حليب سائل خام (الغير مبستر أو حليب مبستر دسم)
2 ملعقة طعام زبدة
1 1/2 ملعقة شاي ملح
ملعقة زبدة مقطعة قطع صغيرة

للحم:
نصف كيلو لحم بقري
1 ثمرة بصل متوسط
3 فصوص ثوم
2 ورق لورى (ورق غار)
1 حبهان (حب هيل)
1 قرنفل
1 ملعقة شاي فلفل أسود
2 ملعقة شاي ريحان
ملح حسب الذوق

الطريقة:
شاهدوا فيديو الوصفة:

1- نبدأ أولاً بطهي اللحم بإناء على حرارة متوسطة مع ماء تكفي لتغطيته بإناء صغير، ومعه البصل والثوم، وعندما يغلي نزيل الرغوة من الوجه ونضيف التوابل ونهدئ الحرارة ونتركه ينضج ثم نضيف الملح.
2- نسخن الفرن على حرارة 200 ونضع الأرز مع الحليب وملعقتين الزبدة ومقدار الملح بإناء على حرارة متوسطة مع التقليب وعندما يغلي نهدئ النار ليغلي خمس دقائق مع التقليب.
3- ندهن طاحن فخار بالزبدة ونضع به الأرز والحليب وفوقه قطع اللحم الناضجة وفوقها قطع صغيرة من الزبدة، ثم ندخله الفرن حوالي 30 دقيقة أو إلى أن يصبح ذهبي اللون، ويقدم بالهناء والشفاء :)

Ingredients:
For the Rice:
2 cups Egyptian short grain rice
5 cups raw milk
2 tablespoons butter
1/2 teaspoon salt
1 tbsp butter, cut into small pieces

For the beef:
500g beef cubes
1 medium onion
3 cloves of garlic
2 bay leaves
1 cardamom
1 clove
1 tsp black pepper
2 tsp dried basil
salt to taste

Directions:
Watch the video here:

1- First, cook the beef, in a pan over medium heat cover the beef with water and add the onion and garlic, let boil and remove any foam that comes on top, then lower the heat to simmer and add the spice, let cook for about 45 to 60 minutes then add the salt.
2- Preheat the oven at 200°c. Place the rice, milk, the 2 tbsp of butter and salt in a pan over medium heat and keep stirring till it starts to boil then lower the heat to simmer for about 5 minutes, stirring from time to time.
3- Butter the baking pot and add the hot rice and place the cooked meat on top, then add the small pieces of butter, and into the hot oven for about 30 minutes or until it's golden, serve and... Bon  Appétit :)
Egyptian Rice & Beef Tagine - Roz Muammar طاجن الأرز المعمر باللحم

Comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts from this blog

Eggless 1 minute Molten Lava Cake for Two مولتن كيك بدون بيض في دقيقة واحدة

KFC Chicken Crispy Strips تشيكن كرسبي ستربس كنتاكي

Nutella & Banana Crêpe كريب الموز والنوتيلا

Quick No-yeast No-knead Flatbread خبز سريع بدون خميرة

Libyan Lamb White Bean Stew طبيخة الفاصوليا باللحم الليبية

Egyptian "Koshari" طريقة الكشري المصري بالصور

Baladina Restaurant Review تجربتي بمطعم بلدينا