Serena Restaurant Review تجربتي بمطعم سيرينا

Serena Restaurant Review تجربتي بمطعم سيرينا - بلاتفورم
Chicken with Freekeh دجاج بالفريك

Scroll down for English post
اليوم أقدم لكم تجربتي بمطعم سيرينا بمجموعة مطاعم Platform المعادي، هو مطعم لبناني يقدم مأكولات وحلويات ومزة لبنانية بمختلف أنواعها.

المطعم: سيرينا
نوع المطبخ: المطبخ اللبناني
العنوان: بلاتفورم، 12/8 كورنيش المعادي، السرايات الغربية، القاهرة، مصر
التقييم: 3/5


المطعم لديه إطلالة رائعة على النيل، يمكن من خلاله مشاهدة الغروب في منظر خلاب، المطعم موجود داخل مجموعة مطاعم بلاتفورم والتي أغلبها يكون جلسة خارجية على النيل وهو منهم فليس به جلوس بالداخل، رأيي بالأطباق التي طلبناها كما يلي:
Sojoq, Serena restaurant - سجق مطعم سيرينا
Sujuk Mezza سجق

* السجق، 35 جنيه مصري:
يقدم بمقلاة صغيرة والسجق نفسه صغير الحجم، حيث يعتبر طبق مقبلات وليس طبق رئيسي. السجق مطبوخ مع قطع الطماطم والفلفل الأخضر وصلصة الطماطم، وهذا الطبق هو ملك الأطباق هناك، حقاًَ طعمه رائع وشهي، أعجبني أن الخضروات لم تكن ناضجة بشكل مبالغ فيه حيث كان هناك قرمشة خفيفة بالفلفل الأخضر أحببتها فأنا لا أحبه طري بشكل زائد أو مهترئ القوام. والسجق متبل بشكل رائع مما جعلني أشتاق له ربما أذهب لهذا المطعم فقط من أجل هذا الطبق!

*فراخ محشية بالفريك، 65 جنيه مصري: هذا هو المكتوب بنفس اللفظ بقائمة الأطباق، لكن في الحقيقة هو عبارة عن نصف دجاجة متبلة ومشوية، ثم تم وضعها فوق طبقة من الفريك المطبوخ، وثني نصف الدجاجة على جزء آخر من الفريك كما ستلاحظون بالصورة

Serena Restaurant Review تجربتي بمطعم سيرينا - بلاتفورم
Chicken with Freekeh دجاج بالفريك


كل منهم مطبوخ على حدة، وهذه الطريقة جعلت الطعم غير ما توقعت، فعندما ينضج الفريك مع الدجاج يأخذ الفريك طعم مميز من عصارة الدجاج وكذلك الدجاج يمتزج بطعم الفريك المدخن ويعطي طعم فريد، حتى لو لم يتم وضع توابل غير ملح وفلفل أسود فقط! للأسف الطبق لم يعطيني هذا الطعم الذي توقعته فأحبطني نوعاً ما، لكن بالمجمل طعمه معقول ليس سيء، والدجاج مشوي بشكل جيد ولحمه طري.

Serena Restaurant Review تجربتي بمطعم سيرينا - بلاتفورم
Mix Grill مشويات مشكلة

*المشويات المشكلة أو ميكس جريل، 95 جنيه مصري: تم شويها بامتياز فهي طرية جداً وبها عصارة وتم طهيها بشكل رائع.. كنت فقط أتمنى لو كانت متبلة أكثر بحيث يكون لها طعم قوي أو مليء بالتوابل.. لكن بالنهاية طبق رائع من حيث الطهي

Serena Restaurant Review تجربتي بمطعم سيرينا - بلاتفورم
Mix Grill مشويات مشكلة

الأطباق الجانبية:
*أحببت مخلل القرنبيط الذي تم تقديمه بجانب الأطباق، وتم تقديم أيضاً صلصة طماطم  نيئة كالتي تقدم مع طبق المندي
*فتوش، 35 جنيه مصري: جيد لكنه ليس الأفضل من بين من جربتهم بمطاعم لبنانية أخرى!
*غموس الطحينة، 20 جنيه مصري: بصراحة لم تعجبني إطلاقاً، لأن طعمها هو طعم الطحينة نفسها بدون أي إضافات، وليس سلطة أو غموس الطحينة التي نعرفها!


الحلو:
*غزل بيروت (40 جنيه مصري): هو عبارة عن طبقتين من حلاوة شعر أو ما يطلق عليه غزل بيروت) محشية بآيس كريم المستكة وفوقها رشة من الفستق الحلبي المفروم. من أول قضمة شعرت بمفهوم آخر لآيس كريم المستكة طعمه مميز ومختلف عما اعتدت عليه بمصر.. حلو خفيف جداً ولذيذ، خاصة لمن يحب الحلاوة الشعر وطعم المستكة في الآيس كريم.. إذا لم تحبوا المستكة ممكن استبدالها بآيس كريم فانيليا، وإن كنتم معتادين على طعم هذه الحلاوة ستحبون الطبق جداً.


*نابلسية سيرينا.. 48 جنيه مصري:
كنافة نابلسية بالجبنة، مختلفة عن التي تقدم بمحلات الحلواني.. فالكنافة خشنة ليست ناعمة مفرومة، بل مقرمشة هشة من الخارج وطرية بالقرب من طبقة الجبن، وهذا أعجبني كنوع من الاختلاف.. سكرها متوازن ليس بكثير ولا قليل.. تقدم بمقلاة صغيرة تكفي شخص إلى اثنين، وهي بيدين معدنيتين، انتبهوا فهي ساخنة جداً فلا تلمسوها وخاصة إذا معكم أطفال لا تجعلونهم يقتربوا منها!

Serena Restaurant Review تجربتي بمطعم سيرينا - بلاتفورم
Nabolsiyat Serena كنافة نابلسية

الأطباق عموماً كان ملحها قليل احتجنا لإضافة بعض الملح والفلفل.. أعتقد هذا مناسب لمرضى الضغط العالي!
الخلاصة: مطعم جيد للأكل اللبناني بأسعار معقولة، إذا ذهبت مرة أخرى سيكون من أجل السجق وحلوى غزل بيروت والإطلالة الرائعة للمطعم :)


اضغطوا على الصورة للتكبير Click to enlarge
Serena Restaurant Review تجربتي بمطعم سيرينا

I'm sharing today a restaurant review, the restaurant is a Lebanese one called Serena at Platform, and it serves many Lebanese dishes, side dishes, amd Mezzah.

Restaurant: Serena
Cuisine: Lebanese cuisine
Address: PLATFORM, 12/8 Corniche Al Maadi, Sarayat Al Gharbeya, Cairo, Egypt
Rating: 3/5

The restaurant has a magnificent view of the Nile, from which you could watch beautiful sunset, the restaurant is located inside Platform group of restaurant, most of which have an outdoor setting on the Nile, some of them have also a place indoors, but not this one! Here is my opinion about the dishes I ordered:

*Sujuk Mezza (Oriental sausage appetizer), 35 EGP:
It/s served in a small pan, and the sausage are mini sized, cooked with dices tomatoes and bell pepper in a tomato sauce, It was the king of the dishes there, really great taste and is delicious, I liked that the vegetables were not overly mature in it where there, the bell pepper had a crunch and wasn't over cooked and that's exactly how I love it! Not mushy. Sausage was well seasoned and the end result taste was perfect! Which made me miss it and  probably would visit Serena restaurant only for thiat dish!

* Dajaj Bel Freek: Chicken stuffed with Freekeh, 65 EGP: It was written in the menu that it was stuffed, but in fact it was half a chicken, marinated and grilled, then was placed over a layer of cooked Freekeh, and bend on another part of Freekeh, as shown in the photo above! Each of them was cooked separately, and that method has made the dish a bit bland for me! When you cook or roast with Freekeh, they make a distinctive taste that Freekeh has from the chicken juices, well as chicken gains a great taste from those smoked green wheat grains, even if there was no added seasoning but salt and pepper! Unfortunately, the dish did not give me that taste I expected, and disappointed me, but the taste in general is not bad, and the chicken was juicy and perfectly cooked!

* Mix Grill, 95 EGP: In fact, all types of meat in that dish were cooked perfectly and juicy, I only wished there could be more seasoning, the taste was a little bland, but it was an ultimately wonderful dish in terms of cooking


Side dishes:
* I loved the pickled cauliflower that was served with the dishes, also the raw tomato sauce that's usually served with Mandi Rice
* Fattoush, 35 EGP: it tasted good, but not the best among the ones I've tried in other Lebanese restaurants!
* Tahini dip, 20 EGP: Honestly I did not like it at all, it tasted just like Tahini, without any additions or any seasoning to make it a good tasty dip! Not the usual Tahini dip you'd find in any oriental cuisine!

Desserts:
* Ghazal Beirut, 40 EGP: Two layers of "Lebanese hair Halawa or hair Halva", stuffed with Mastic ice cream, sprinkled with coarsely grounded pistachios. From the first bite I felt a beautiful distinctive taste of the ice cream and Halva, both were something else thatn I used to eat before! They were so good together! And the ice cream tasted a little different from what I used to have in Egypt, in a good way! If you don't likeMastic taste, you could have vanilla ice cream instead!


* Nabolsiyat Serena, 48 EGP:
Famous cheese stuffed Kunafah, different from that one served in  Patisserie shops, it was fluffy and coarsely cut, not soft and grounded, it was a little cripy from the outside and gets softer when near to the cheese stuffing, the sugar was well balanced, not much, not few, it was served in a small hot pan that could be enough for one or two, just be careful not to touch it as it was too hot, could burn your hands, make sure to be careful with kids too if you have them with you!

Dishes in general had little salt,(had to add some salt), which was good for people suffering from high blood pressure!
Conclusion: good Lebanese restaurant with affordable prices, If I go back there it would be because of the tasty sausage, Ghazal Beirut dessert, and the magnificent Nile view :)

Comments