Healthy Lunchbox Pizza بيتزا صحية للانش بوكس


Scroll down for English post
طالت الغيبة هذه المرة أعذروني فقد انشغلت بابنتي حيث إن هذه السنة الأولى لها بالمدرسة.. أتمنى من الله أن يحفظها ويحفظ أبنائكم ويعيننا على تربيتهم تربية صالحة.. وبهذه المناسبة حضرت لكم وصفة اليوم كإفطار صحي للأطفال بالمدرسة، ليساعدهم في بناء جسمهم وإفادتهم بالتركيز والطاقة اللازمة أثناء اليوم الدراسي.
نصيحة الوصفة:


1- تكفي هذه الوصفة كمية كبيرة حتى يمكن تخزينها بالفريزر بمجرد أن تبرد بعد خروجها من الفرن، ويسهل بعد ذلك تسخينها عند الحاجة.. ويمكنكم تقسيم المقادير حسب الرغبة.
2- عند استخدام نفس العجينة للفطائر يفضل استبدال كوب من الدقيق الأسمر بدقيق أبيض لطعم وقوام أفضل.
3- ليس بالضرورة استخدام نفس وصفة صلصة البيتزا أو نفس الحشوة.. إذا كان طفلك يحب البيتزا ولا يحب الخضروات يمكنك فرم الخضروات المفيدة بالصلصة لتفيده ولا ينتبه لها.. كما يمكن استخدام الحشوة المفضلة لطفلك مع الابتعاد عن اللحوم المصنعة processed meat.

معلومات غذائية:
1- إضافة الدقيق الأسمر صحية أكثر حيث يساعد على الهضم ويشبع أكثر بكمية أقل (إذا شبعنا من قطعتين بيتزا بالدقيق الأبيض، نشبع من واحدة بالدقيق الأسمر ويستمر الشيع لمدة أطول مما يعطي طاقة أفضل، عكس الدقيق الأبيض نجوع بعد فترة قليلة ونشعر بالإجهاد سريعا).
2- اللبن الرائب المضاف هو لزيادة نسبة الكالسيوم بالوجبة حيث أضفنا للعجين تقريبا 570 ملجم كالسيوم، يمكن استخدام الماء ولكن اللبن الرائب لقيمة غذائية أعلى.
3- إذا كانت البيتزا للإفطار فيفضل أن تكون وجبة الإفطار محتوية على الكالسيوم وليس اللطعام المحتوي على حديد خاصة النباتي منه، حتى يستفيد الجسم منها بشكل كامل، فالكالسيوم يمنع امتصاص الحديد بالجسم، والعكس إذا أردنا تجهيزها لوجبة الغداء.

الوصفة تكفــي: 50 قلب (أو 4 بيتزا حجم كبير)
وقت التحضير: ساعة ونصف لساعتين
وقت الخبــــز: 20 دقيقة

It has been so long I know, I've been so busy with my little girl as this was her first year of school! God bless her and all your children! Talking about school I've prepared this healthy lunchbox recipe for your children to help them focus during the school day, and to give them the needed energy.

Recipe tips:
1. I used a large amount in this recipe, so it can be stored as soon as cooled in the freezer for later, and be heated before serving! If needed you can divide the ingredients to your liking.
2. When using the same dough recipe for stuffed pastry, I prefer you replace one cup of the whole wheat flour with all purposes flour, for a better taste and texture.
3. You can use my pizza sauce recipe or your favourite, especially if your child does not like vegetables, you can blend them in the sauce for more nutrients.. you can also use the favorite topping for your child, just keep away from processed meat.

Nutritional Info.:
1. Adding whole wheat flour is healthier, as it helps digestion and it keeps you full with less amount (if you get full eating 2 slices of white flour pizza, you would get full eating only one whole wheat slice), also it keeps you full for longer period of time than the white flour pizza which gives better energy.
2. Added buttermilk increases the nutritional value, as the amount in this recipe adds about of 570 mg of calcium to the pizza, you can still use water if you wish.
3. If you're making it for breakfast it's better to focus on calcium containing food, as iron in iron rich food specially in vegetables and greens, wouldn't be absorbed if eaten with calcium, and vise versa if making for lunch.

Serves: 50 mini pizzas or 4 Large pizzas
Prep. Time: 1 to 2 hours
Cooking Time: 20 minutes

Scroll down for English recipe
المقادير:
العجين:
6 كوب دقيق لجميع الأغراض
3 كوب دقيق قمح كامل (أسمر)
1/2 كوب زبادي (علبة صغيرة)
1/2 كوب زيت زيتون
2 كوب لبن رائب (أو ماء) دافئ للعجن (أو أقل حسب الدقيق)
3 ملعقة طعام سكر أو عسل نحل
1 ملعقة طعام خميرة جافة
1/2 ملعقة شاي ملح

الحشوة
4 كوب من صلصة البيتزا
2 كوب زيتون كلاماتا حلقات
6 ثمرات فلفل رومي متوسطة أو 3 كبيرة
500 إلى 700 جم جبن موتزاريلا مبشورة
المكونات المفضلة مثل المشروم أو أنواع جبن أخرى..إلخ

الطريقة:
1- نخلط الدقيق مع الملح ونكون حفرة بالوسط نضع بها كل المكونات الباقية ونخلط.
2- نعجن بالعجان مدة 10 دقائق أو باليد 20 دقيقة ونغطي العجين ونتركه يختمر بمكان دافئ إلى أن يتضاعف حجمه.
3- نجهز صلصة البيتزا كما برابط الوصفة أعلاه ونقطع الفلفل الرومي قطع صغيرة ليسهل على الطفل قضمها  ونقسم العجين ونفرده ثم نقطعه بالقطاعة على شكل قلوب أو حسب الرغبة.
4- نسخن الفرن 220 درجة، ونفرد صلصة البيتزا على القلوب ثم نضع الزيتون والفلفل ثم الجبن.

5- ندخلها الفرن حوالي 10 دقائق إلى أن يذوب الجبن ويأخذ لون ذهبي فاتح ثم نخرجها.

6- تقدم فوراً أو تبرد ثم توضع باردة باللانش بوكس لعدم تكاثر البكتيريا لحين ميعاد الإفطار بالمدرسة. عند تجهيز الكمية للانش بوكس للأيام القادمة نقوم بتبريدها وتقسم بعلب أو أكياس بالفريزر، ونقوم بتسخينها بالفرن أو الميكروويف قبل التقديم وبالهناء والشفاء :)


Ingredients:
For the Dough:
6 cup all-purpose flour
3 cup whole wheat flour
1/2 cup yogurt
1/2 cup olive oil
2 cup warm buttermilk (or water), (or less depending on flour)
3 tbsp sugar or honey
1 tbsp dry yeast
1/2 tsp salt

For the Topping:
4 cup pizza sauce
2 cup Kalamata olives, slices
6 Medium small or 3 large bell pepper
500 to 700 gm grated mozzarella cheese
Add your favorites like mushrooms, any types of cheeses...etc

Directions:
1. Mix the flours with salt and make a hole in the center, add all the remaining dough ingredients and mix.
2. Knead for 10 minutes by mixer or 20 minutes by hand, cover the dough and let proof to double in size.
3. Make the pizza sauce like the recipe above, dice the peppers into small pieces to make it easier for the child to bite through the pizza, divide the dough and roll it thin, and cut using a heart shaped dough cutter (Or the child's favourite shape.
4. Preheat the oven 220c degrees, and spread the pizza sauce over the hearts, then sprinkle the peppers and olives, and then the cheese.
5. Into the oven for about 10 minutes until the cheese is melted and light golden.
6. Serve immediately or cool and then place in the lunch box cooled to avoid food borne. When preparing ahead for later, cool, then place in plastic freezer bags or containers, and preheat in the oven or microwave right before serving, and... Bon Appétit :)

Comments