Fattoush with Pomegranate Molasses فتوش بدبس الرمان

Fattoush with Pomegranate Molasses فتوش بدبس الرمان

Scroll down for English post
الفتوش عبارة عن سلطة خبز لبنانية أو شامية شهيرة في بلاد الشام خاصة وفي العالم العربي عموماً، يتم عملها بطرق عدة ولكن لها طابعها الخاص في النهاية، دبس الرمان يعزز من طعمها اللذيذ لذا جربوا هذه الوصفة ولن تندموا :)
نصائح الوصفة:
1- طعم الفجل الأحمر وحده ربما يكون غير مقبول للبعض وأنا منهم ولكن بعد تقطيعه لشرائح رفيعة وتقليبه في هذه السلطة يعطيها طعم مميز ولذيذ جداً.
2- يمكن تحميص الخبز في الفرن إذا أردتم ألا تستخدموا أي دهون.
الوصفة تكفــي: 4 أشخاص تقريباً
وقت التحضير: 15 دقيقة

Fattoush is a delicious Lebanese or Levantine bread salad, it's very popular especially in the Levant and generally in the Arab world; it has many variations yet unique in flavor. Pomegranate molasses boosts Fatoush taste to make it the perfect salad on your dinner table so you won't regret making it :)

Recipe tip
1- Some people (including me) find the red radish too sharp, but when sliced thinly and added to this salad the flavors mix in a perfect way that you would really love to have it.
2- For lower fat version you may toast the bread in the oven and don't use butter.

Serves: 4 people approx.
Prep. time: 15 minutes
Scroll down for English recipe 
المقادير:

1 إلى 2 ثمرة خيار متوسطة          
2 ثمرة طماطم
1/2 ثمرة فلفل رومي أحمر أو حسب الرغبة
نصف رأس خس صغير (كابوتشا)     
1/3 كوب نعناع طازج مقطع وسط                                   
1/2 كوب بقدونس مفروم خشن                        
1 إلى 2 ثمرة فجل أحمر       
2 رغيف عربي صغير مقصوص مربعات
1/4 كوب زبدة للتحميص 

الصوص أو التتبيلة:
1 1/2 ملعقة طعام دبس رمان
1 1/2 ملعقة طعام خل تفاح
3 ملعقة طعام زيت زيتون                          
1 فص ثوم مفروم ناعم                    
1/2 ملعقة شاي سماق
ملح حسب الذوق 

الطريقة:
1- نضع الزبدة في مقلاة واسعة على حرارة هادئة وعندما تذوب تضع قطع الخبز  ونقلبها جيداً حتى تتغلف بالزبد بشكل كامل ونتركها تأخذ لون ذهبي حوالي 5 دقائق مع التقليب من وقت لآخر.


2- نقطع الخيار والطماطم والفلفل الأحمر قطع متساوية ونضعهم في طبق عميق وفوقهم نضيف النعناع المقطع والبقدونس المفروم.





3-
يقطع الفجل شرائح رقيقة قدر الإمكان ويضاف للخضروات، ثم نقطع الخس عشوائياً قطع صغيرة ونضيفه.



4- نجهز التتبيلة بخلط الخل ودبس الرمان وزيت الزيتون جيداً ونضيف الثوم والسماق والملح ونخلط جيداً.


5- تضاف التتبيلة إلى الخضروات وتقلب جيداً وتنقل لطبق التقديم، ويمكن إما تقليب الخبز معها أو تزيينها به على الوجه، وبالهناء والشفاء :)




Ingredients:
1 to 2 medium small cucumber
2 tomatoes
1/2 red bell pepper
1/2 head of iceberg or romaine lettuce
1/3 cup fresh mind, cut in small pieces
1/2 fresh parsley, chopped coarsely
1 to 2 red radish
2 small Arabian flat bread, cut into even small squares.
1/4 cup butter

Fattoush Dressing:
1 1/2 tbsp pomegranate molasses
1 1/2 tbsp apple cider vinegar
3 tbsp olive oil
1 garlic clove, minced well
1/2 tsp sumac 
salt to taste

Directions:
1- Place the butter in a large pan on low heat and when melted add the bread and stir to coat well with butter and let golden for about 5 minutes, stirring occasionally.
2- Cute cucumber, tomatoes, bell pepper evenly and place in a bowl, add mint and parsley.
3- Thinly slice the red radish and add it, roughly using hands cut the lettuce to small pieces and add it.
4- Now the dressing, using a fork beat together molasses, oil and vinegar then add sumac, garlic and salt, then beat well.
5- Sprinkle the dressing over the vegetable and stir well then transfer to a serving plate mixed or topped and garnished with toasted bread, and... Bon Appétit :)

Comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts from this blog

Eggless 1 minute Molten Lava Cake for Two مولتن كيك بدون بيض في دقيقة واحدة

KFC Chicken Crispy Strips تشيكن كرسبي ستربس كنتاكي

Quick No-yeast No-knead Flatbread خبز سريع بدون خميرة

Nutella & Banana Crêpe كريب الموز والنوتيلا

Libyan Lamb White Bean Stew طبيخة الفاصوليا باللحم الليبية

Baladina Restaurant Review تجربتي بمطعم بلدينا

Egyptian "Koshari" طريقة الكشري المصري بالصور