Egyptian Pickled Eggplant الباذنجان المخلل بالطريقة المصرية



Egyptian Pickled Eggplant الباذنجان المخلل بالطريقة المصرية
Egyptian Pickled Eggplant الباذنجان المخلل بالطريقة المصرية
Scroll down for English post
وصفة اليوم من مصر، مخلل الباذنجان والذي يختلف نوعاً عن المكدوس المعروف في الشام وبعض الدول العربية الأخرى من حيث الحشو أو في أنه أسرع لأنه المكدوس يتم تخليله في شهر تقريباً. يعتبر كنوع من المقبلات أو طبق جانبي لعدة أطباق مثل شوربة العدس أو الطعمية / الفلافل وأطباق أخرى.
نصيحة الوصفة:
1- يمكن استخدام الباذنجان الرومي في الوصفة حسب تفضيلكم ويقطع شرائح قبل القلي، أنا أفضل الباذنجان الطويل صغير الحجم.
2- عند اختيار ثمرات الباذنجان، نختار الثمرات اللامعة وعودها أخضر طازج وخفيفة الوزن حتى لا يكون طعمها مر أو لاذع.

3- للتخزين يمكن إضافة القليل من الخل فوق الباذنجان بعد حشوه، في علبة زجاجية محكمة الغلق بالثلاجة لحين التقديم في أي وقت آخر.

الوصفة تكفــي: 5 ثمرات
وقت التحضير: 5 دقائق
وقت الطهــــي: 10 دقائق تقريباً

Today's recipe is from Egypt; pickled eggplant, which differs somewhat from Makdous - which is known in Levantine and other Arab countries - in the stuffing ingredients and preparing time, as Makdous may take up to a month to be ready to eat. Egyptian pickled eggplant could be served as an appetizer, or a side dish with dishes like lentil soup or Taameya / Falafel ...etc.

Recipe tips:
1. You can use large round eggplants and slice it before frying, I prefer finger eggplant.
2. When choosing eggplant, choose the ones that have bright green stems, and shiny fresh skin, also should be light in weight to not taste bitter or too citrus.
3. To store you could add a little more vinegar on top of eggplant after stuffing, in an air tight glass  container and store for later in the refrigerator.

Serves: 5 eggplants
Prep. Time: 5 minutes
Cooking Time: 10 minutes

Scroll down for English recipe
المقادير:
5 ثمرات باذنجان صغير
1 ثمرة متوسطة فلفل رومي أو فلفل حار أحمر أو أخضر مقطع صغير
2 إلى 3 فص ثوم كبير مفروم
1 ملعقة طعام خل
1 ملعقة شاي ملح
1 ملعقة شاي فلفل أسود
1 ملعقة شاي كمون
شطة حسب الرغبة (اختياري)

الطريقة:
1- نشطف الباذنجان ونقطع الجزء الأخضر، ثم نشقه بالطول دون قطعه.



2- نقلي الباذنجان بزيت ساخن غزير حتى ينضج.




3- نضع كل المكونات الأخرى بالهاون وندقها معاً لتختلط جيداً.




4- نخرج الباذنجان على ورق مطبخ ثم نحشيه بحشوة الخل والثوم ويخزن ويقدم بارد أو يقدم فوراً، وبالهناء والشفاء :)


Ingredients:
5 small finger eggplant
1 medium bell pepper or hot pepper, red or green
2 to 3 large garlic cloves, minced
1 tbsp vinegar
1 tsp salt
1 tsp black pepper
1 tsp cumin
cayenne pepper to taste (optional)

Directions:
1- Rinse the eggplant, cut the stems off, then make a cut lengthwise but don't half or separate it.
2- Deep fry them in hot sunflower or vegetable oil till done.
3- To make the stuffing, place other ingredients in mortar and pestle, and mix well together.
4- Transfer the eggplants onto a plate with kitchen towel, then stuff them with garlic stuffing, store in the refrigerator for later cold or serve hot right away, and... Bon Appétit :)

Comments

Post a Comment

Your comments really make my day and encourage me to give you more lovely recipes, so please don't hesitate ^_^
أعجبتك الوصفة؟ ضع تعليق يسعدني ويشجعني على تقديم المزيد ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts from this blog

Nutella & Banana Crêpe كريب الموز والنوتيلا

KFC Chicken Crispy Strips تشيكن كرسبي ستربس كنتاكي

Nutella Stuffed Pancakes بان كيك محشي نوتيلا

Egyptian Molokhia with Broiled Chicken الملوخية المصرية بالدجاج المحمر

Libyan Lamb White Bean Stew طبيخة الفاصوليا باللحم الليبية

Chicken Mandy Rice مندي الدجاج بطريقتي - سهل وسريع