Libyan Embattan طريقة المبطن الليبي بالصور

Libyan Embattan طريقة المبطن الليبي بالصور
Libyan Embattan طريقة المبطن الليبي بالصور
Libyan Embattan طريقة المبطن الليبي بالصور

Scroll down for English post
المبطن من ألذ المقبلات الليبية بالنسبة لي، عادة يقدم في الأعراس بجانب الكسكسي بالبُصلة وطاجين الجبن، مزيج رائع من الأكلات اللذيذة، في الحقيقة هو من الأكلات التي لا أستطيع التوقف عن أكلها حتى الامتلاء، مميز في العزائم وعلى مائدة رمضان، أتمنى أن يعجبكم.

نصيحة الوصفة:
1- هناك طريقتين لتحضير اللحم للحشو، إما تخلط كل المكونات دون طهي ونحشي بها البطاطس وتنضج معها، أو أن نطهوها أولاً قبل الحشو وهذا ما فعلته اليوم.

2- يستخدم الدقيقو وليس البقسماط لأن البطاطس سميكة وحتى تنضج مع الحشوة تأخذ وقت لا يستطيع البقسماط تحمله بالزيت حيث يصبح لونه غامق وربما يحترق قبل أن تنضج البطاطس.

الوصفة تكفــي: حتى 6 أشخاص تقريباً
وقت التحضير: 30 دقيقة
وقت الطهــــي: 10 دقائق       

Embattan as called in Libya, is one of the tastiest Libyan appetizers for me, it's usually served at weddings alongside Libyan couscous and Tagine Jbann, a wonderful blend of delicious dishes! In fact, it is one of the dishes that I can't stop eating till I'm full! Great side or appetizer when having someone over for dinner or in occasions, I hope you like it!

Recipe tips:

1- There are two ways to prepare the meat for stuffing, either mix all the ingredients and without cooking and stuff the potatoes to cook while frying, or to cook the stuffing first before stuffing potatoes, and this is what I did in this recipe.
2- Use flour to coat the potatoes and not breadcrumbs because potatoes are thick and need time to cook, breadcrumbs wouldn't be good as it is cooked very quickly and might even burn while the potatoes are still raw!

Serves: up to 6 people
Prep. Time: 30 minutes
Cooking Time: 10 minutes

Scroll down for English recipe
المقادير:
350 جم تقريباً لحم بقري مفروم
1 ثمرة بصل كبيرة مبشورة أو مفرومة
2/3 كوب عصير طماطم أو ملعقة طعام معجون طماطم
1/3 إلى 1/2 كوب بقدونس مفروم
2/3 ملعقة شاي ملح 
1/2 ملعقة شاي كركم / بزار
1/2 ملعقة شاي حرارات أو خولنجان
2 ثمرة بطاطس كبيرة مستدير أو منتظمة الشكل قدر الإمكان
1 حبة بيض كبيرة

للقلي:                                      
2/3 كوب دقيق                               
1 حبة بيض كبيرة مخفوقة
ملح وبزار/ كركم

1- نسخن مقلاة على حرارة متوسطة لعالية، ثم نضع البصل واللحم، نضيف الحرارات أو الخولنجان والشطة والكركم والملح ونقلب إلى أن يتغير لون اللحم، نضيف عصير الطماطم ونتركها على حرارة هادئة 10 دقائق، ثم نضيف البقدونس ونطفئ الحرارة ونقلب ونترك المزيد يبرد.



2- بعد أن يبرد المفروم نضيف إليه البيضة ونخلط وهكذا يكون الحشو جاهز.


3- نجهز البطاطس بتقطيعها شرائح سمكها حوالي 1 إلى 1.5 سم ثم نقطع كل شريحة من المنتصف بحيث لا نصل لآخرها كما هو موضح بالصور ونبدأ بحشوها بالمفروم كالآتي.



4- بعد الانتهاء من حشو البطاطس نسخن زيت غزير على حرارة عالية ونضع البطاطس بالبيض المخفوق المخلوط بالملح والكركم، ثم الدقيق ونضعها بالزيت دون أن تكون متزاحمة ونتركها تنضج حوالي عشر دقائق (يمكن اختبار النضج بعود أسنان إذا دخل بسهولة في أكثر جزء سميك تكون نضجت).


5- يقدم المبطن ساخن أو بارد كمقبلات والبعض يقليه نصف قلي ويكمل الطهي بالفرن مع صلصة الطماطم، بالهناء والشفاء :)

Libyan Embattan طريقة المبطن الليبي بالصور
Libyan Embattan طريقة المبطن الليبي بالصور
Ingredients:
350 gm minced beef
1 large onion, chopped
2/3 cup tomato juice or 1 tbsp tomato paste
1/3 to 1/2 cup chopped parsley
2/3 tsp salt
1/2 tsp turmeric
1/2 tsp galangal
2 large potatoes (round or similar in shape as possible)
1 large egg

For Frying: 2/3 cup flour
1 large egg, beaten
Salt and turmeric

Directions:
1- Preheat a skillet over medium high heat, add the onions, meat, galangal, chili, turmeric and salt and toss, cook until the meat changes in color, then add the tomato juice and let cook on low heat for about 10 minutes, when done add the parsley and turn off the heat, toss and let it cool down.
2- Once cool, add the egg and mix together, and now the stuffing is ready!
3- Prepare the potatoes, slice then about 1/2in, then slice each slice open in half without getting to the end (I mean don't cut it in half just open like in the photos above!), then start stuffing the potatoes as shown above.
4- Once finished stuffing, coat the potatoes with the beaten egg mixed with salt and turmeric then coat with flour, preheat a deep fryer on high heat and put the potatoes without getting crowded, let cook for about 10 minutes (you can check for doneness using a tooth pick in the thickest part, if it gets in and out easily then Embattan is cooked).
5- Serve hot or cold as an appetizer, some people fry it half way and complete cooking in the oven with tomato sauce, and... Bon Appétit :)


Comments

  1. وما هذا الحرارات أو الخولنجان

    دي شتيمة يا اختي؟

    ReplyDelete
    Replies
    1. هو أحد أنواع التوابل يشبه الزنجبيل في الشكل ولكن لونه يشبه القرفة، ويمكن استبداله بمزيج من القرفة والكركم وجوزة الطيب أو البهار الحلو والزنجبيل

      Delete

Post a Comment

Your comments really make my day and encourage me to give you more lovely recipes, so please don't hesitate ^_^
أعجبتك الوصفة؟ ضع تعليق يسعدني ويشجعني على تقديم المزيد ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts from this blog

Chicken Mandy Rice مندي الدجاج بطريقتي - سهل وسريع

KFC Chicken Crispy Strips تشيكن كرسبي ستربس كنتاكي

Egyptian Rice & Beef Tagine - Roz Muammar طاجن الأرز المعمر باللحم

Libyan Lamb White Bean Stew طبيخة الفاصوليا باللحم الليبية

Um Ali - Egyptian Dessert حلو أم علي ألذ وأسهل

Nutella & Banana Crêpe كريب الموز والنوتيلا

Béchamel Lasagna لازانيا بالبشاميل