HowTo: Toast Bread with No Fat طريقة تحميص الخبز بدون دهون

HowTo: Toast Bread with No Fat طريقة تحميص الخبز بدون دهون

Scroll down for English post
العديد من الأطباق خاصة بالشرق الأوسط تعتمد على الخبز المحمص مثل أطباق الفتة المتنوعة أو أطباق السلطات مثل الفتوش. يمكن أيضاً تجهيز هذا
الخبز كنوع من التسالي اللذيذة لتقديمها مع الغموس المفضل لكم! بالطبع يمكن تحميصه فوق البوتاجاز بالزبدة التي تعطيه طعم غني ولذيذ، لكن اليوم سأعلمكم طريقة تحميص أخرى للخُبز بطعم لذيذ أيضاً ولكن بدون دهون لكل من يحب تقليل الدهون في طعامه.

نصيحة الوصفة:
1- أحياناً بالخُبز المسطح تكون هناك أجزاء أكثر سُمكاً من أجزاء أخرى لذا انتبهوا فربما يتحمص بعض الخبز في حين أن البعض الآخر يكون غير جاهز بعد.
2- يفضل استخدام المقص عند تقطيع الخبز لأنه أسهل من السكين ويجب أن يكون المقص نظيف وجاف.
3- إذا حدث أن احترقت بضع قطع من الخبز وأصبح لونها بني غامق أو تحول طعمها لمر يجب استبعادها حتى لا تؤثر على طعم الوصفة.

الوصفة تكفــي: 1 1/2 كوب من الخبز المحمص
وقت التحضير: 3 دقائق
وقت الطهــــي: 10 إلى 15 دقيقة تقريباً

In the Middle-East we have many dishes that uses toast flat bread like Fatta dishes or some salads like Fattoush. It could also be used as a delicious snack with your favorite dip! You can of course toast bread on stove top with an amount of butter, and it gets very delicious that way! But today I'm going to show you how to toast it as delicious but without fat. It's a healthier option that would be great for people who want to cut down the fat used in their food! 

Recipe tips:
1 - In flat bread sometimes there are parts are thicker than others, so that may cause them to take more time to toast while the others could burn! So be careful and remove any parts that are ready and golden, and leave the rest in the oven to toast properly.
2 - It's preferred to use scissors when cutting bread, it's a lot easier than a knife; scissors must be clean and dry.
3 - If you happened to have few burnt pieces that became dark brown or taste bitter, get rid of them or they would affect the taste of the recipe they're used in.

Serves: 1 1/2 cups of toasted flat bread
Prep. time : 3 minutes


Cooking time : 10 to 15 minutes

Scroll down for English recipe
المقادير:
رغيف من الخُبز الشامي أو المصري (الكمية حسب الرغبة للوصفة المطلوبة)

الطريقة:
1- نسخن الفرن 170 إلى 175 درجة، ونقوم بتقطيع الخبز شرائط ثم مربعات كما موضح بالصور.


2- نضع الخبز المقطع على صينية الخبز عليها ورق خبز بحيث يكون مفرود طبقة واحدة وليس فوق بعضه، ونضعها بالفرن.


3- يترك الخبز ليتحمص مدة 10 دقائق تقريباً أو حتى يصبح مقرمش وذهبي اللون، وإذا تحمص جزء أكثر من جزء يتم أخذ الجزء الذي تحمص ونعيد الصينية للفرن بالباقي ويمكن في هذه المرحلة أن نطفئ حرارة الفرن فهو ساخن بشكل كافي ليكتمل تحميص الباقي.


4- يستخدم الخبز المحمص فوراً في الوصفة المرغوبة أو يوضع في وعاء جاف محكم الغلق وبأسفله منديل مطبخ لامتصاص الرطوبة لحين استخدام الخبز، وبالهناء والشفاء :).

HowTo: Toast Bread with No Fat طريقة تحميص الخبز بدون دهون


Ingredients:
A loaf of pita or Egyptian flat bread (or as required in the recipe you want to use it in)

Directions:
1 - Preheat the oven 170 to 175 c, and cut the bread in strips then even squares as shown in the photos above.
2 - Place the bread pieces on a baking sheet in one layer (don't over crowd), and place into the oven.
3 - Toast for approximately 10 minutes or until crispy and golden in color, (if some are toasted before others remove and put back the rest in the oven to toast properly as mentioned in the tips above, at this point you may turn off the heat, the heat of the oven is now enough to finish the rest).
4 - Use the bread right away as a snack or in your preferred recipe, or put it in air tight container or jar layered with a kitchen paper towel to absorb moisture till you use it, and... Bon Appétit :)

Comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...