Chicken Shawarma Fatta فتة شاورما الدجاج

Chicken Shawarma Fatta

Scroll down for English post

المطبخ العربي مليء بالأكلات الرائعة والشهية والمنوعة أيضاً، فهو بعيد كل البعد عن الملل! عكس ما يتهمه به البعض فهم من لا يجربوا أكلات جديدة بجانب الأطباق التي يحضرونها، اليوم سأقدم لكم إحدى وصفات المطبخ العربي وتحديداً من الشام وسوريا، تعتبر فتة الشاورما من الوصفات المفضلة عند زوجي، وقمت بتحضيرها له كما اعتاد أن يأكلها بالمطعم؛ لذا أحب أن أشارككم هذه الوصفة اللذيذة لتتمتعوا بها على مائدتكم. يمكنكم تحضيرها إما باللحم أو بالدجاج والبعض يضيف لها خضروات كالبصل والفلفل. هي وصفة سهلة وسريعة لا تأخذ وقت كبير أو مجهود في تحضيرها غير أنها لذيذة ومشرفة على مائدتكم :)

الوصفة تكفــي: 3 إلى 4 أشخاص
وقت التحضير: 30 دقيقة
وقت الطهــــي: 30 دقيقة

The Arab cuisine is very rich in delicious mouthwatering dishes, it's unique and so far from boring flavors unlike what some may assume! They just didn't try enough dishes to judge it! I will show you one of my husband's favorite dishes from Syria, it's called "Fattet Shawarma" Fattet means any dish that usually has toasted Arabian bread and rice as main ingredients, some Fatta recipes have no rice but instead some fried vegetables. You can prepare this Shawarma Fatta with beef, lamb, or chicken, some people add vegetables like onions and bell pepper; it's so easy and super delicious just prepare it as your main dish for your dinner and it will rock your table :)

Serves: 3 to 4 people
Prep Time: 30 min.
Cooking Time: 30 min.
Scroll Down for English recipe
المقادير:
مقادير شاورما الدجاج:
3 أنصاف صدور دجاج مخلية من العظم والجلد
1/2 كوب زبادي
1 ملعقة شاي بابريكا
1/2 ملعقة شاي فلفل أسود
1/2 ملعقة شاي قرفة
1/2 ملعقة شاي زنجبيل
1/4 ملعقة شاي قرنفل مطحون
1/4 ملعقة شاي حبهان او هيل مطحون
1/4 ملعقة شاي كمون
رشة جوزة الطيب
رشة خولنجان أو عود لحم مطحون
1 ملعقة شاي ملح أو حسب الذوق
2 ملعقة طعام زيت دوار الشمس

مقادير أرز الشاورما:
1 1/2 كوب أرز بسمتي مغسول ومصفى
3 كوب ماء
1 مكعب مرقة دجاج
1 ورق لورى
2 حبة قرنفل
1/2 ملعقة شاي كركم
عود قرفة
قليل من الملح (حسب الذوق)
2 ملعقة طعام زيت زيتون
مقادير الثومية أو صلصة الزبادي:
1كوب مايونيز
1 كوب زبادي
2 فص ثوم مفروم ناع

الخبز المحمص:
2 رغيف خبز عربي مقطع مربعات
ربع كوب زبدة

الطريقة:
الأرز:

1- نضع بإناء على حرارة عالية الماء وتوابل الأرز ومكعب المرقة والزيت حتى يغلي الخليط ونقلب.





2- نضع الأرز بعد أن يغلي الماء ونقلب ونتركه يغلي ثم نهدئ الحرارة ونغطه لينضج حوالي 20 دقيقة.




الثومية:
1- نفرم الثوم جيداً ثم نضيف له رشة ملح صغيرة ونهرسه بالشوكة ليصبح مثل المعجون.




2- نخلط الثوم والمايونيز والزبادي جيداً ثم تقدم أو توضع بالثلاجة لحين التقديم 



فتة شاورما الدجاج:
1- نقوم بتجهيز تتبيلة الدجاج، نخلط معاً الزبادي مع كل التوابل الموجودة بمقادير الشاورما.




2- نفرد الدجاج ونرققه ليصبح نفس السُمك.





3- نتبل الدجاج ونضعه بالثلاجة من 30 دقيقة.




4- نجهز مقلاة بها الزيت على حرارة متوسطة لعالية وعندما تسخن ننفض الدجاج من التتبيلة ونتركها على الجانب ونضع الدجاج بالمقلاة دقيقتين على كل ناحية.



5- نخرج الدجاج ونقطعه شرائح ونعيده للمقلاة بعد تسخينها ونضيف له ما تبقى من التتبيلة فوقه ونقلب 3 دقائق لينضج ثم نطفئ الحرارة.




شاورما الدجاج بالصور

شاورما الدجاج بالصور

6- لتجهيز الخبز نضع الزبدة في مقلاة على حرارة هادئة وعندما تذوب نقلب بها الخبز جيداً ليتغلف بالزبدة من جميع الجهات 10 دقائق تقريباً أو إلى أن يحمر لونه ويقرمش.
7- الطبقة الأولى نضع الخبز المحمص بطبق التقديم ونترك البعض للتزيين.




8- نضع الأرز فوق الخبز وفوقه شرائح الدجاج، ونزين بنصف مقدار الثومية والباقي في طبق بجانب الطبق الرئيسي وبالهناء والشفاء :)


فتة شاورمة الدجاج

فتة شاورما الدجاج

Ingredients:
For Chicken Shawarma:
3 halves boneless skinless chicken breasts
1/2 cup yogurt
1 tsp paprika
1/2 tsp black pepper
1/2 tsp cinnamon
1/2 tsp ginger
1/4 tsp ground cloves
1/4 tsp cardamom
1/4 tsp cumin
1 pinch nutmeg
1 pinch galangal
1 tsp salt (to taste)
2 tbsp sunflower oil

For the rice:
1 1/2 cup basmati rice, rinsed and drained.
3 cup water
1 chicken bouillon
1 bay leaf
2 cloves
1/2 tsp turmeric
1 cinnamon stick
salt to taste
2 tbsp olive oil

For "Thomeya" or yogurt sauce
1 cup yogurt
1 cup mayonnaise
2 garlic cloves, minced

Toasted Bread:
2 loaf Arabian bread, cut into squares.
1/4 cup unsalted butter

Directions:

Recipe for rice:
1- Put water, spice, oil, and chicken bouillon in a pan on high heat stir and wait till boiled .
2- Add the rice once boiled and stir, wait till it boils then lower the heat to low and cover, let cook for about 20 minutes.

"Thomeya" garlic sauce recipe:
1- Using a fork mince well the garlic with a pinch of salt to make it soft paste.
2- Mix together garlic, yogurt and mayonnaise, cover and place in the fridge till served.

Chicken Shawarma Fatta:
1- Prepare the marinade, mix together yogurt with all the spice in Shawarma ingredients.
2- Flat the chicken breasts using meat tenderizer or whatever to makes it the same thickness.
3- Marinate the chicken and place in the fridge for about 30 minutes.
4- Place a pan with sunflower oil on medium high heat till heated and rub off the marinade from the chicken breasts and set aside, place the chicken breasts in the pan and cook for 2 minutes on each side.
5-  Remove chicken breasts and slice then heat the pan once again and add the chicken strips with the remaining marinade and stir for 3 minutes.
6- For the bread, place a pan with butter over low heat till melted then add the bread and stir to cover well with butter, let toast for about 10 minutes or till crispy and golden, and stir every minute.
7- Now Prepare the serving plate, place the bread onto the serving plate as the first layer and leave some bread for the garnish.
8- Place the rice evenly over the bread, then add the chicken, and garnish with toasted bread and half of Thomeya sauce and serve the rest in a side dish, and... Bon Appétit :)

Comments

  1. This is great! I tried it last night and my husband loves it. Its a wonderful recipe. Thank you

    ReplyDelete
  2. I'm so glad you liked it! Thank you for your feedback :)

    ReplyDelete
  3. thank you very much
    can you translate this recipe to arabic please..

    ReplyDelete
    Replies
    1. You're welcome
      الوصفة هنا باللغة العربية
      http://julienjulia2.blogspot.com/2013/08/fattet-shawarma-dajaj.html

      Delete
  4. Assalamu Aalaikum,
    Great and easy recipe, but what is galangal? What can it be subtituted for? Best regards, Mariam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa alikom alsalam Mariam, galangal is a root spice that looks like ginger but has a brown color, it's called in Arabic Kholongan خولنجان or Oud lahm عود لحم I don't know if you know it with other name or not but you can find it in stores, if you didn'd you could use pinch of cinnamon and a pinch of ginger instead

      Delete

Post a Comment

Your comments really make my day and encourage me to give you more lovely recipes, so please don't hesitate ^_^
أعجبتك الوصفة؟ ضع تعليق يسعدني ويشجعني على تقديم المزيد ^_^