Egyptian Bisara - Fava Bean Puree البصارة بطريقة حماتي

Egyptian Bisara - Fava Bean Puree البصارة بطريقة حماتي

Scroll down for English post
البصارة هي إحدى الأكلات المصرية النباتية والمكونة من الفول المقشور مع بعض الأعشاب وأحياناً الملوخية المجففة، وتقدم مع الخبز مرشوش فوقها البصل المكرمل، هناك طريقتين لعمل البصارة إحداها
تضاف لها الملوخية المجففة والتي تحضرها أمي والأخرى بدون ملوخية مجففة والتي تحضرها والدة زوجي وأشاركها معكم اليوم. وجبة نباتية مغذية ولذيذة أتمنى أن تعجبكم.

نصيحة الوصفة:
إذا كانت أول مرة تحضروا فيها هذا الطبق، يفضل بعد أن يتم الطهي، تصفية الماء في إناء آخر قبل خلط المكونات ونزيد الماء المطلوب عند الخلط حتى نحصل على القوام المطلوب، وإذا لم نفعل وأصبحت سائلة نوعاً تترك على حرارة هادئة حتى تتماسك.

الوصفة تكفــي: 6 أطباق (6 إلى 10 أشخاص)
وقت التحضير: طوال الليل لنقع الفول
وقت الطهــــي: 60 إلى 75 دقيقة

Bisara is a popular vegetarian / vegan dish in Egypt, it's a puree consisting of peeled fava beans, herbs and sometimes dried Molokhiya, it's then sprinkled with caramelized onions and served with Egyptian whole wheat flat bread, there are two ways to make either with dried Molokhiya like my mother makes it or without as my mother in law makes it and this is -the last mentioned- the one I'm going to share with you now. It's a healthy and nutritious Vegetarian / Vegan dish that I hope you really like its taste :)

Recipe tip:
If it's the first time for you to make this dish, preferably after cooking, pour the excess water in a separate container and set aside before blending, add the needed water required while blending until you get the desired consistency. If you blended and found the mixture runny, just let it thickened on low heat, stirring occasionally till it's thickened like it looks in the photos.

Serves: 6 to 7 plates (7 to 10 people )
Prep. time: over night for beans
Cooking time: 60 to 75 minutes

Scroll down for English recipe
المقادير:
1 1/2 لتر ماء تقريباً
500 جم فول مدشوش (مقشر)
2 ثمرة بصل أحمر كبير
10 فصوص ثوم كبير                                        
2 حزمة بقدونس مقطع (حوالي 3 أكواب)
2 حزمة شبت مقطع (حوالي كوبين)
2 حزمة كزبرة خضراء مقطعة (حوالي 3 أكواب)
ملح وفلفل حسب الذوق
1 ملعقة طعام كمون 
2/3 ملعقة طعام كزبرة مطحونة

للتقلية: 
3 إلى 4 ثمرات بصل أحمر مفروم خشن
1/4 كوب زيت أو زبدة أو سمنة (أقل لمتبعي الحمية)

الطريقة:
1- نغسل الفول وننقعه طوال الليل مع تغيير الماء من وقت لآخر.
2- نضع الفول بعد تصفيته بإناء كبير مع البصل والبقدونس والكزبرة والشبت والثوم.


3- 
نضيف الماء دون توابل ونضع الإناء على حرارة عالية إلى أن يغلي ثم نغطي الإناء ونخفض الحرارة لهادئة لينضج مدة ساعة إلى ساعة أو إلى أن يصبح الفول طري وناضج.


4- 
أثناء النضج نحضر البصل المكرمل، نضع إناء به مقدار السمن أو الزيت ونسخنه على حرارة متوسطة ثم نضيف البصل المفروم ونقلب ليصبح لونه أصفر، ثم نهدئ الحرارة ليتكرمل ويأخذ لون بني ذهبي حوالي 20 إلى 30 دقيقة.


5- بعد النضج نبدأ الآن بفرم الخليط أو إخراج الماء الزائد بإناء آخر كما ذكرنا إذا كانت أول مرة، ونخلط مع إضافة الماء عند الحاجة، ونخلط إلى أن يصبح المزيج كريمي بدون شوائب.



6- لمزيج البصارة نضيف الملح والفلفل والكمون والكزبرة المطحونة ونتذوق الطعم وعندما يصفر البصل المفروم نضيف ثلث المقدار إلى البصارة (نترك الباقي يتكرمل) وتترك البصارة عشر دقائق على نار هادئة مع التقليب.


7- تغرف البصارة في أطباق فردية ونرش فوقها مقدار من البصل المكرمل وتقدم فوراًُ أو تترك لتبرد وتحفظ بالثلاجة لحين التقديم يعاد تسخينها أو أكلها باردة حسب الذوق، وبالهناء والشفاء :)

Egyptian Bisara - Fava Bean Puree البصارة بطريقة حماتي

Ingredients:
11/2 liters of water
500 gm peeled fava beans
2 large red onions
10 large garlic cloves
2 bunch fresh parsley bunch (about 3 cups) chopped
2 bunch fresh  dill (about two cups) chopped
2 bunch fresh coriander (about 3 cups) chopped
Salt and pepper to taste
1 tbsp cumin
2/3 tbsp ground coriander

For reinforcement :
3 to 4 large red onion, chopped coarsely
1/4 cup of oil or butter or ghee (purified butter) (or less for a lower fat version for diet)

Directions:
1 - Rinse the beans and soak over night, changing the water from time to time.
2 - Strain the beans and place them in a large pot with onions, parsley, fresh coriander, dill, garlic, and the water, don't add the salt and spice now.
3 - Place the pot on high heat to boil, then cover the pot and lower the heat to low, let cook for an hour until the beans are tender and cooked.
4 - While you're cooking the beans, start caramelizing onions, preheat a pan over medium heat, add the amount of butter or oil, then add the chopped onions and stir till yellow (check step 6), then lower the heat to low and let it caramelized for 20 to 30 minutes till golden brown.
5- Once beans are cooked, as mentioned in the tip above if it's your first time, pour the excess water in a separate bowl and start blending the beans, adding water if needed, blend till creamy without spots with a medium texture not too creamy and not a liquid, check the photos above. 
6 - Now add salt, pepper, cumin, ground coriander and taste, once the onions are yellow take one-third and add it to the puree and stir (let the rest caramelized as mentioned), let for ten minutes over low heat, stirring occasionally.
7 - Pour the bean puree "Bisara" in individual plates and sprinkle with caramelized onions, serve immediately or let cool then refrigerate until you want to serve, preheat or eat cool as preferred (I like it warm),  serve with bread and pickles, and... Bon Appétit :)

Comments

  1. Thanks for this recipe, a bit different to how I usually make Bisara but it has encouraged me to definitely try a few new things! Fantastic picture instructions also, made me really hungry! I have this on the stove right now. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. You're welcome! It has some different ways to be made, but all are delicious :). Thank you for your kind words and happy appetite :)

      Delete
  2. تحفه .. بمووووت فيها .. تسلم ايدك

    ReplyDelete
    Replies
    1. شكراً جزيلاً بالهناء والشفاء :)

      Delete

Post a Comment

Your comments really make my day and encourage me to give you more lovely recipes, so please don't hesitate ^_^
أعجبتك الوصفة؟ ضع تعليق يسعدني ويشجعني على تقديم المزيد ^_^