Vegan Moussaka مسقعة نباتي بدون قلي باذنجان

Vegan Moussaka مسقعة نباتي بدون قلي باذنجان

Scroll down for English post
المسقعة هي طبق مشهور في مصر وتركيا واليونان، وفي مصر يوجد نوعان من المسقعة إما في الفرن وهي طبقات من الباذنجان المقلي بينها طبقة لحم مفروم معصج وفوقها طبقة بشاميل وتقدم مع الأرز في الغالب، أو فوق البوتاجاز (يخني أو طبخة باذنجان) وتكون نباتية كوصفة اليوم أو مع لحم مفروم أو قطع لحم، وتقدم النباتية مع الخبز في الغالب. وصفة اليوم علمتني إياها والدة زوجي وأعجبتني جداً وأردت أن أشارككم بها وهي في العادة تُحضر بالباذنجان المقلي ولكنني قمت بتحضيره في الفرن لدهون أقل، أتمنى أن تجربوا المسقعة النباتية اللذيذة والمغذية ليوم خالي من اللحوم فكثرة اللحوم خاصة الحمراء تضر بالصحة.

نصيحة الوصفة:
هناك طريقتان لتحضير الباذنجان إما بالقلي وهي الطريقة المعتادة أو في الفرن بزيت أقل وهي طريقتي، في حالة القلي: 
1- قوموا بتصفية الباذنجان بعد قليه وإذا كان لديكم الوقت الكافي يمكن وضع الملح على الباذنجان بعد تقطيعه وضعوه في مصفاة لمدة نصف ساعة إلى ساعتين لكي ينزل منه ماؤه ولا يتشرب الزيت أثناء القلي.
2- في حالة استخدام طريقة الملح: لا تضعوا الباذنجان على مناديل ورق المطبخ بعد القلي حتى لا يلتصق به يفضل وضعه فوق ورق خبز.

الوصفة تكفــي: 4 أشخاص
وقت التحضير: 30 دقيقة
وقت الطهــــي: 20 إلى 30 دقيقة
Moussaka or Musaqaa is one of the most popular dishes in Egypt, Greece, and Turkey. In Egypt it has two types one is baked in the oven which is layers of fried eggplant filled with a layer of ground beef filling and topped with bechamel (usually served with rice), the other type is cooked on the stove like a stew and it sometimes is vegan and sometimes has ground beef or beef cubes, the vegan version is usually served with bread. I learned this recipe from my other in low and I loved it, hope you try this delicious nutritious vegan Musaqaa for meatless lunch or dinner.

Recipe Tip:
There are two ways to prepare eggplant for this recipe either fried (regular one) or oven fried (my version), in case you fry it:
1- Place the eggplant in a strainer after frying to lose any excess fat, if you have time you can (before frying) sprinkle some salt on the eggplant slices in a strainer for 30 to 120 minutes to lose the water inside and not absorb oil while frying.
2-  If you strained eggplants from water as mentioned above don't place it on paper towels after frying or it will stick to the eggplant, you can use parchment paper instead.

Serves: 4 people
Prep. Time: 30 minutes
Cooking Time: 20 to 30 minutes

Scroll down for English recipe
المقادير:
4 ثمرات باذنجان رومي متوسط الحجم
2 ثمرة كبيرة فلفل أخضر حار
2 ثمرة بطاطس، تقطع مكعبات أو أصابع

1 1/2 ملعقة طعام ثوم مفروم
4 1/2 كوب طماطم مفرومة أو معصورة
1 كوب ماء
ملح وفلفل حسب الذوق
1/4 ملعقة شاي كمون
1 ملعقة طعام زيت زيتون
رشة سكر
زيت للقلي

الطريقة:
1- نقشر ونقطع الباذنجان شرائح بالعرض ثم نضع الشرائح في صينية ونرش فوقها ملح وزيت ونضعها في الفرن الرف العلوي ونشغل الشواية متوسطة لمدة ثلث ساعة تقريباً ونقلب الشرائح لتنضج على الناحية الأخرى لعشر دقائق.

Vegan Moussaka


2- نجهز مقلاة بها زيت ونسخنه على درجة حرارة متوسطة ونقلي البطاطس ونخرجها على ورق مطبخ.



3- نقطع الفلفل الحار طولياً ونخرج منه البذور ونقليه لمدة دقيقتين على الجانبين.




4- نضع إناء على درجة حرارة متوسطة وبه الثوم مع زيت الزيتون ونقلب 3 دقائق أو إلى أن يبدأ في الاصفرار ثم نضيف عصير الطماطم وكوب الماء ونقلب وعندما يغلي نضيف الملح والفلفل الأسود والسكر والكمون ونتركه يغلي لمدة 10 إلى 15 دقيقة.




5- نضيف الباذنجان مع الفلفل الحار إلى الطماطم ونتركه مدة 20 إلى 30 دقيقة تقريباً على حرارة متوسطة لهادئة ونضبط الملح إذا احتجنا.



6- عند التقديم نخلط المسقعة مع البطاطس المقلية أو نضع البطاطس فوق المسقعة وتقدم مع الخبز وبالهناء والشفاء :)



Vegan Moussaka مسقعة نباتي بدون قلي باذنجان

Ingredients:
4 medium eggplant
2 large green hot pepper
2 potatoes, cut into cubes or fingers
1 1/2 tbsp minced garlic
4 1/2 cup tomato juice
1 cup water
salt and pepper to taste
1/4 tsp cumin
1 tbsp olive oil
1 pinch of sugar
oil for frying

Directions:
1- Peel and slice the eggplants and place in a baking tray and sprinkle some salt and oil, broil in medium broiler for about 20 minutes then flip and let cook for 10 minutes.
2- Place a pan with oil over medium heat and fry the potatoes and transfer to paper towels.
3- cut the hot green pepper lengthwise and remove the seeds and fry for 2 minutes on both sides.
4- Place a medium pot over medium heat with garlic and Olive oil and stir for 3 minutes then add the tomato juice and water, add the salt, pepper, sugar and cumin and let boil over medium low heat for about 10 to 15 minutes.
5- Add the eggplants and hot pepper to the tomato sauce and let cook over medium low heat for about 20 to 30 minutes and check the salt.
6- Right before serving mix with fried potatoes or just add potatoes on top and serve with bread, and... Bon Appétit :)

Comments