Tahini Salad "Dip" سلطة الطحينة "غموس"

Tahini Salad "Dip" سلطة الطحينة "غموس"

Scroll down for English post
إحدى الوصفات اللذيذة والبسيطة لمن لا يعرف طريقة عمل سلطة الطحينة على أصولها، هذه السلطة أو الغموس من ألذ الصلصات التي تقدم مع المشويات خاصة اللحوم المشوية على الفحم، كما يتم إضافتها إلى بعض السندويتشات حسب الرغبة والذوق، أتمنى أن تعجبكم.



نصيحة الوصفة:
1- لا تقوموا بتحضير سلطة الطحينة في الخلاط الكهربائي فهذا لا يعطيها القوام والطعم المطلوبين.
2- يمكن إضافة بعض البقدونس المفروم إلى السلطة بعد تحضيرها.
3-عند تقليب الطحينة مع الماء سوف تتكون تكتلات وقد يكون القوام خفيف ولكن مع التقليب المستمر إلى أن يختلطوا جيداً سوف يثقل القوام وتختفي التكتلات.
4- قمت باستخدام الثوم البودرة ويمكن استبداله مقداره في الوصفة بفص ثوم كبير مفروم.

الوصفة تكفــي: 3/4 كوب
وقت التحضير: 3 دقائق
وقت الطهــــي: لا يوجد
Simple and delicious recipe for those who don't know how to make basic Tahini dip, this dip or salad as it's called in middle east is the most delicious dip served with barbecued or roasted meat in general, it could be added to your favorite sandwich as well, hope you like it.

Recipe tips:
1- Don't mix this dip in the food processor or blender or you won't get the taste and texture it usually gets.
2- You can mix some chopped parsley with the dip after preparing it.
3- When stirring Tahini or sesame paste with water you could get some lumps  it's OK keep stirring or whisking and it will be fine and lumps will be gone.
4- I used garlic powder you can always substitute it for a minced big clove of garlic in this recipe.

Serves: 3/4 cup
Prep. Time: 3 minutes
Cooking Time: None
Scroll down for English recipe
المقادير:


2/3 كوب طحينة
1/3 ملعقة شاي ملح
1/2 ملعقة شاي ثوم بودرة
1/4 ملعقة شاي فلفل أسود أو أبيض
1/2 ملعقة شاي كمون
رشة فلفل احمر حار مطحون (شطة)
2 ملعقة طعام خل
ماء إلى أن نصل للقوام المطلوب تقريباً 1/8 إلى 1/4 كوب

الطريقة:
1- نضع كل التوابل مع الثوم البودرة في طبق ونخلطهم ثم نضيف الخل ونقلبه معهم جيداً ثم نضع عليهم الطحينة ونقلب.





2- نبدأ في إضافة الماء بالتدريج ملعقة طعام في كل مرة ونقلب بالشوكة أو مضرب يدوي وكما نرى تبدأ بالتماسك ونضيف مرة أخرى وهكذا وسيتغير لونها بالتدريج للأفتح.



3- يمكن عند خلط الطحينة أن تتكتل كما نرى بالصورة ولكن مع التقليب وإضافة المزيد من الماء تدريجياً سنحصل على القوام المطلوب، وحينها نتوقف عن إضافة الماء وإذا وجدنا القوام خفيف يمكن إضافة القليل من الطحينة والتقليب جيداً.



4- تقدم كطبق جانبي مع أي أكلة مفضلة أو تضاف على الساندويتش المفضل، وبالهناء والشفاء :)

Tahini Salad "Dip" سلطة الطحينة "غموس"

Ingredients:
2/3 cup sesame paste/butter
1/3 tsp salt
1/2 tsp garlic powder
1/4 tsp black or white pepper
1/2 tsp cumin
pinch of chili powder
2 tbsp vinegar
Water to get the desired texture (about 1/8 to 1/4 cup)

Directions:
1- Mix all the spice with the garlic powder in a bowl and add the vinegar and stir well then add the sesame paste and stir.
2- Start adding water gradually 1 tbsp at a time and stir with a small fork or mini whisk, it will start thickened when mix the add more water and it will get lighter color stir and add water till you get the desired texture.
3- You may see lumps as you can see in the photo but with stirring and adding more water it will be fine. If you found it so runny after well mixed you can add some sesame paste and whisk.
4- Serve with your favorite dish or sandwich, and... Bon Apetit :)

Comments