Pomegranate & Preserved Lemon Chicken Pilaf بيلاف الدجاج بالرمان والليمون المخلل

Pomegranate & Preserved Lemon Chicken Pilaf بيلاف الدجاج بالرمان والليمون المخلل
Pomegranate & Preserved Lemon Chicken Pilaf بيلاف الدجاج بالرمان والليمون المخلل

Scroll down for English post
من الجميل أن نقوم بتجربة وصفة جديدة ومختلفة والأجمل أن ينتج عن هذه التجربة طبق لذيذ جداً ومن أول مرة :)، هذا ما فعلته مع وصفة اليوم والذي يمكن أن تطلقوا عليه اسم دجاج سويت اند ساور (دجاج حلو وحامض)، هي وصفة مختلفة استوحيت مكوناتها من أكثر من مذاق والذي ألهمني بالوصفة هو الرمان حيث أردت أن أجربه بشكل مختلف عن أكله فقط كفاكهة، وبما أنني من محبي أطباق الأرز والدجاج أحببت أن أضيف الرمان معه بالإضافة إلى مذاقات أخرى تمنيت أن تتجانس معه وبالفعل حدث الحمد لله، لأول وهلة عندما شممت رائحة الدجاج كانت مختلفة عن أي طبق دجاج أعددته من قبل لذا كنت متخوفة من الطعم ولكنني بالفعل تفاجأت بمدى روعته فهذا الطبق حقاً لذيذ جداً ويجب أن تجربوه وتخبرونني بالنتيجة :). أترككم مع الوصفة وأتمنى أن تعجبكم.

*كلمة بيلاف المقصود بها الأرز المطبوخ في المرق المُتبَّل.

نصيحة الوصفة:
1- في بداية عمل عصير الرمان نعصر برفق ليس بسرعة وإلا سوف نغطي أنفسنا ببقع حمراء نتيجة الرمان :D
2- نحتاج للدجاج إلى ثلثي كوب عصير الرمان ويمكن تحضيره من رمانة ونصف تقريباً والباقي سنستخدمه مع الأرز بعد طهيه.
It feels great when you try something new and it turns out perfectly, that's what I did with today's recipe which you can call it sweet and sour chicken with rice. I wanted some change, new flavor, wanted to cook something savory with pomegranate instead of eating it just like that, so as I love rice and chicken dishes I wanted to start using it with a rice dish with some other flavors that I thought would match and thank God they did :). It had a different smell from any other chicken dish I've ever made so I was anxious about the taste but I was totally surprised how good it was really, this dish is so delicious and you have to give a try believe me ;). I'll leave you now with the recipe.

Recipe tips:
1- When preparing the pomegranate juice work slowly at the first or else you will covered with red spots :D
2- We want about 2/3 of a cup of pomegranate juice for the chicken so you can make it out of one and half pomegranates and leave the rest for the rice.
Scroll down for English recipe
المقادير:
للدجاج:
دجاجة مقطعة 4 أو 8 قطع
2 حبة رمان
2 بصلة متوسطة
3 فصوص ثوم
3 حبات ليمون مخلل
2 حبة قرنفل
1 ملعقة شاي زنجبيل
رشة قرفة
ملعقة طعام ملح
ملعقة شاي فلفل أسود
3 ورق لورى

للأرز:
2 كوب أرز بسمتي
2 كوب ماء
ملعقة شاي كركم 
رشة شطة

الطريقة:
1- نعصر الرمان باستخدام مصفاة ويد هاون بهذا الشكل حتى يكتمل ثلثي كوب عصير الرمان ونضع حبات الرمان المتبقية على جنب لحين عمل الأرز. (نسيت أن أصور العصير :D )


2- نضع البصل مع عصير الرمان وباقي مكونات تتبيلة الدجاج ما عدا الليمون المخلل وورق اللورى ونخلطهم جيداً ثم نضيف الليمون المخلل ونضغط ضغطات قليلة منفصلة لكي يكون مقطع خشن أو نقطعه بالسكين وتكون التتبيلة بهذا الشكل.


3- نتبل الدجاج ويمكن تركه بالثلاجة لمدة نصف ساعة إلى ساعة إذا كان هناك وقت أو طهيه فوراً إذا لم يتاح وقت.


4- نضيف ماء للدجاج بحيث يكاد يغطيه ونضع معه ورق اللورى ونغطي الإناء ونضعه على نار عالية إلى أن يغلي ثم نهدئ النار لمتوسطة هادئة ونترك الدجاج ينضج حوالي ساعة إلى ساعة ونصف.


5- عندما ينضج الدجاج ننتشله من التتبيلة ونضعه في صينية لنشويه بالفرن ليأخذ لون جيد ونهدئ الشواية بحيث يكون اللون متساوي.
6- في نفس إناء طهي الدجاج وفي تتبيلته نضيف 2 كوب ماء ونقلب ونغلي الماء ونضيف له الكركم والشطة وملح إذا احتجنا بعد تذوقه.


7- نضيف الأرز إلى الماء بعد أن يغلي ونقلبه لدقائق ثم نغطيه ونهدئ النار لمتوسطة إلى هادئة ونتركه ينضج تقريباً 15 إلى 25 دقيقة مع المتابعة إذا احتاج إلى ماء أو إذا نضج.



8- بعد أن ينضج الأرز ويجهز الدجاج نقلب الأرز مع حبات الرمان ونضعه في طبق التقديم وفوقه الدجاج وبالهناء والشفاء :)

Pomegranate & Preserved Lemon Chicken Pilaf بيلاف الدجاج بالرمان والليمون المخلل
Pomegranate & Preserved Lemon Chicken Pilaf بيلاف الدجاج بالرمان والليمون المخلل
Ingredients:
For the chicken:
1 whole chicken cut into 4 or 8 as you like
2 pomegranates
2 onions
3 cloves of garlic
3 preserved lemons
2 cloves
1 tsp ginger
pinch of cinnamon
1 tbsp salt
1 tsp ground black pepper
3 bay leaves

For the rice:
2 cups rice
2 cups water
1 tsp turmeric
pinch of chili powder

Directions:
1- Prepare the pomegranate juice using a pestle and strainer like the picture here till we get two thirds of a cup then save the rest for later with the rice. (forgot to picture the juice :D )
2- Put the onions in the food processor with the pomegranate juice and the rest of the chicken ingredients except the bay leaves and the preserved lemon (and of course the chicken :D ) and blend then together, then add the preserved lemons after taking off the seeds and just pulse we don't want it grounded or else chop it with a knife, the marinade will look like this.
3- Marinate the chicken and leave it in the refrigerator for 30 to 60 minutes if you have time or you can cook it right away.
4- Place the chicken in a pan and add water just to almost cover it and add the bay leaves, cover and boil over high heat then lower the heat and cook for about 60 to 90 minutes.
5- When the chicken is cooked place it in a baking tray and broil it to gain golden brown color in low broiler for about 10 to 15 minutes.
6- Cook the rice in the same chicken pan with the rest of the marinade add 2 cups of water, turmeric and chili powder, check the taste if you need salt (I didn't) and boil it.
7- Add the rice to the boiling water and stir for couple of minutes then lower the heat and cover, let it cook for about 15 to 25 minutes.
8- Now Chicken is ready, rice is cooked, mix the rice with the pomegranate seeds and place onto a serving plate topped with the chicken and yummy... Bon Apetit :)

Comments