Chicken & Artichokes Linguine باستا لينجويني الدجاج والخرشوف (الأرضي شوكي)

Chicken & Artichokes Linguine باستا لينجويني الدجاج والخرشوف (الأرضي شوكي)

Scroll down for English post
مرحباً بكم! أعذروني على فترة غيابي الطويل فرعاية طفل لأول مرة ليست سهلة :). وصفة اليوم هي إحدى الوصفات البسيطة، سريعة التحضير وفي نفس الوقت هي وصفة صحية لما تحتويه من فيتامينات مفيدة موجودة بالدجاج والخرشوف أو الأرضي شوكي أو القوق أياً كان ما تسمونه والذي يعتبر مفيد للجسم من عدة نواحي سواء للقلب أو للكبد ويخفض نسبة الكولسترول في الدم ...إلخ. الطبق مكوناته بسيطة وهي مكرونة اللينجويني مع الدجاج والأرضي شوكي ويمكنكم استخدام المكرونة المصنوعة بالدقيق كامل الحبة حتى تصبح أكثر إفادة خاصة للأطفال، هيا بنا لنعرف المزيد عن الوصفة.

نصيحة الوصفة:
1- ينقع الخرشوف بالماء المضاف له عصير ليمونة حتى لا يتغير لونه لحين استخدامه في الوصفة.
2- استخدمت خليط معين من التوابل وهو عبارة عن ربع ملعقة شاي من كل من (كمون - كزبرة - زنجبيل - كركم - كاري - حبهان مطحون)، ملعقة شاي فلفل أسود، رشة من كل من (خولنجان (عود اللحم)، قرفة، شطة).

الكمية تكفــــي: شخصين
وقت التحضير: 5 دقائق
وقت الطهــــي: 15 دقيقة
Hello everyone! sorry for being that late {taking care of a little baby for the first time is not easy :) }. Today's recipe is simple, quick, and healthy as it has many vitamins from chicken and Artichokes which is very useful for our body in many ways like the heart, liver, reducing bad cholesterol ...etc. The dish ingredients are very simple (linguini pasta, chicken, artichokes) you can use whole wheat pasta for more healthy dish specially for kids, let's see how to make it.

Recipe Tips:
1- Rinse the artichokes in water with lemon till you use them to not change color.
2- I used a spice mix in this dish which is 1/4 tsp of each (cumin - coriander - turmeric - curry - ground cardamom), 1 tsp ground black pepper, 1 pinch of each (ground galangal "optional", cinnamon, chilli pepper).

Serves: 2 people
Prep. Time: 5 minutes
Cooking Time: 15 minutes
Scroll down for English recipe
المقادير:
200 جم مكرونة لنجويني
5 قطع من شرائح فيليه الدجاج
3 حبات خرشوف منظفة مقشرة ومنقوعة في ماء وليمون لحين الطهي
ملعقة طعام عصير ليمون
خليط التوابل المذكور أعلاه
ملح حسب الرغبة
1 ملعقة شاي بصل بودرة
1/4 ملعقة شاي ثوم بودرة
2 ملعقة طعام زيت زيتون
2 ملعقة طعام زيت عباد شمس
بقدونس للتقديم

الطريقة:

1- نقوم بتتبيل شرائح الدجاج بنصف كمية خليط التوابل والبصل البودرة ورشة ملح ونقوم برشهم على شرائح الدجاج من الجهتين.


2- نسخن مقلاة على نار متوسطة مع زيت دوار الشمس وعندما تسخن للدرجة المطلوبة نضيف شرائح فيليه الدجاج ونتركها لتنضج وتأخذ لون جيد على الجانب الأول حوالي 4 دقائق ثم نقلبها ونرش عليها عصير الليمون ونتركها ثلاث دقائق على الجانب الآخر بهذا الشكل.


3- أثناء نضج الدجاج نحضر المكرونة ونغلي ماء مضاف له ملح وملعقة زيت ونضيف المكرونة ونسلقها نصف سلق، ونقوم بتقطيع الخرشوف (الأرضي شوكي) إلى قطع مناسبة للأكل.



4- بعد نضج الدجاج ننقله على طبق به ورق مطبخ ثم نقوم بتقطيعه، ثم نضع مكانه قطع الخرشوف ونقلبها في المقلاة ونرش عليها الثوم البودرة ورشة ملح ثم نضيف إليه نصف كوب من ماء سلق المكرونة ونضيف المكرونة بعد تصفيتها مع باقي كمية خليط التوابل ونتركهم ينضجوا عدة دقائق.




5- عندما تنضج المكرونة نقوم بإضافة قطع الدجاج وزيت الزيتون ونقلب مرة واحدة ثم تقدم فوراً مع البقدونس وبالهناء والشفاء :).

Linguine with Chicken & Artichokes باستا لينجويني بالدجاج والخرشوف (الأرضي شوكي)

Ingredients:
200 gm Linguini pasta
5 chicken fillet (chicken breast slices)
3 Artichoke hearts (cleaned and rinsed in water with lemon till used)
1 tbsp lemon juice
The spice mix that's mentioned above
salt to taste
1 tsp onion powder
1/4 tsp garlic powder
2 tbsp olive oil
2 tbsp sunflower oil
parsley for garnish

Directions:
1- Rub the chicken fillets from both sides with half the spice mix and add the onion powder and a pinch of salt.
2- Place a pan on medium heat, add the sunflower oil and when it's ready add the chicken fillets and let it cook for about 4 minutes on first side then flip them and add the lemon juice and let it cook for 3 minutes.
3- Meanwhile boil the pasta half way in salted water with 1 tbsp oil, and cut the artichoke hearts.
4- When the chicken is done transfer it onto a plate with paper towels then cut it, and place the artichokes in the same pan and sprinkle a pinch of salt and garlic powder and stir for a minute then add half a cup of the pasta water and the drained half cooked pasta and add the other half of the spice mix, and let cook for few minutes.
5- When it's ready add the chicken and olive oil, stir once, and take off the heat and serve immediately, and... Bon appétit :)

Linguine with Chicken & Artichokes باستا لينجويني بالدجاج والخرشوف (الأرضي شوكي)

Comments

  1. Simple and healthy recipes are my fav. Looks tempting and will be a great try.

    ReplyDelete
  2. Thx for connecting with me on foodbuzz. I just subscribed to your blog feed and can't wait to see what your next post will be!

    ReplyDelete
  3. To good to miss on this recipe. Looks very yummy.

    ReplyDelete
  4. This sounds amazing - I love artichokes in almost any dish and particularly with pasta.
    (Also sorry for the long silence, I was busy with commencement/traveling)

    ReplyDelete
  5. CJ: Welcome to my blog thanks for stopping by :)

    Sherry: Thanks :)

    Kiri: Glad you like it, never mind dear :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Your comments really make my day and encourage me to give you more lovely recipes, so please don't hesitate ^_^
أعجبتك الوصفة؟ ضع تعليق يسعدني ويشجعني على تقديم المزيد ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...