Wednesday, April 16, 2014

Tabbouleh in Endive Boats التبولة بقوارب الهندباء

Tabbouleh in Endive Boats سلطة التبولة بقوارب الهندباء
Tabbouleh in Endive Boats سلطة التبولة بقوارب الهندباء

Scroll down for English post
التبولة، هي سلطة شامية لذيذة ومغذية مكونها الأساسي البقدونس والبرغل مع الطماطم والبصل الأخضر أو العادي والنعناع الطازج، تتبل بالملح والفلفل مع
عصير الليمون، وكمية لا بأس بها من زيت الزيتون نوع ممتاز (ليس بالضرورة بكر)، ببعض المدن يتم إضافة مكونات أخرى مثل النعناع المجفف بدلاً من الطازج أو إضافة الثوم أو الخس، أو بودرة الفلفل الحار في بعض الأحيان؛ وهناك كثير من الناس يوصوا بعدم استخدام الخيار، فحينها لن يكون الطعم كطعم التبولة الأصلي، ملحوظة: التبولة اللبنانية لا يضاف لها ثوم ولا خيار، ويمكن إضافة رشة صغيرة من القرفة أو البن لتعزز الطعم. تقدم التبولة عادة على طبقة من الخس أو في قوارب من أوراق الخس الطازج، أو في أوراق العنب في بداية موسمها وهي صغيرة وطرية، اليوم سأقدمها لكم في قوارب الهندباء الطعم رائع بالتأكيد :)

نصائح لعمل تبولة لذيذة وناجحة:
1 - يجب أن تكون المكونات كلها طازجة ويفضل بالصيف أن تكون باردة من الثلاجة لتصبح منعشة أكثر.
2 - للحصول على ألذ طعم للتبولة يجب أن تكون المكونات كلها لذيذة ومميزة فمثلاً الطماطم يفضل الطماطم جامدة حلوة المذاق وإذا لم تكن كذلك يمكن حتى استخدام الطماطم الكرزية لأن لها طعم حلو ولذيذ.
3 - تجهز السلطة قبل التقديم مباشرة لتحتفظ بالطعم الطازج الغني (البعض يحضرها قبلها بوقت ويخزنها بالثلاجة وهذا حسب تفضيل كل شخص).
4 -  يفرم البقدونس بالسكين أو المقص دون الضرب مرتين على نفس المكان ودون استخدام محضرة الطعام أبداً فهذا يخرج العصارات المرة الموجودة بالبقدونس ولا يصبح طعم التبولة لذيذ.
5 - البرغل يمكن إما نقعه بماء قليل أو بدلاً من تصفية الطماطم يضاف البرغل لها لامتصاص مائها.
6- يفضل أن يفرك البصل بالتوابل ثم يضاف لباقي الخضروات لطعم أفضل.

الوصفة تكفــي: شخص إلى اثنين تقريباً
وقت التحضير: 20 دقيقة تقريباً

Tabbouleh or Taboulah as called in Egypt, is a delicious Levantine finely chopped green salad traditionally made of fine bulgur, tomatoes, fresh parsley, fresh mint, and scallions or regular onions, and seasoned with salt and pepper, lime juice, and a good amount of good quality olive oil, although some cities add different ingredients like dried mint instead of fresh, garlic, lettuce, and sometimes cayenne pepper; and many people there recommend not to use cucumber, it wouldn't taste as the original tabbouleh. Lebanese tabbouleh doesn't include garlic or cucumber. You could add a small pinch of cinnamon or even Turkish coffee powder to enhance the taste. Tabbouleh is usually served on a bed of lettuce, or in boats of fresh lettuce leaves, or sometimes in fresh grape leaves when tender and young in the beginning of their season, I've made it in Blgian white endive boats and it certainly tasted delicious! :)

Tips for making perfect Tabbouleh:
1 - All ingredients must be fresh, and in hot weather it's better if they are cold from the refrigerator to be more refreshing .
2 - For the most delicious taste of Tabbouleh, use delicious components , for example tomatoes must have firm texture, not tender and have a sweet taste, if not, you could cherry tomatoes for its sweetness.
3 - It's better to make Tabbouleh right before serving to be freshly delicious, some people love to make it ahead of time ( 1 to 3 hours or even more) and keep it in the refrigerator till the time of serving, it's to your preference. 
4 - Use a knife to chop parley finely, don't chop in the same place twice and NEVER use the food processor, the bitter taste in the parsley would come out and Tabbouleh wouldn't not be as delicious!
5 - Bulgur could either be soaked in water for minutes or you can strain tomatoes on it or just mix with tomatoes without straining so the bulgur absorb the tomato water.
6- For a better taste, it's better to rub the chopped onion with spice before adding to the rest of ingredients.

Serves : 1 to 2 people approx.
Prep. time : about 20 minutes

Scroll down for English recipe
المقادير:
3 ملعقة طعام برغل ناعم
حزمة من البقدونس المفروم ناعم (حوالي 1 1/2 كوب)
1/3 كوب نعناع أخضر مفروم ناعم
1 ثمرة بصل أحمر متوسطة
2 ثمرة طماطم متوسطة 
1/3 كوب زيت زيتون 
3 ملعقة طعام عصير ليمون
ملح وفلفل حسب الذوق
رشة قرفة
1 حبة هندباء بيضاء صغيرة للتقديم (مغسولة وجافة)

الطريقة:
1- يشطف البرغل وينقع في القليل من الماء لحين تحضير خليط التبولة.


2- تقطع الطماطم قطع صغيرة وتترك بمصفاة لتصفى جيداً.


3- يقطع البصل ويفرك بالملح والفلفل ورشة القرفة.


4- يضاف النعناع والبقدونس المفروم ويقلب.


5- يضاف لهم الطماطم المصفاة ويصفى البرغل جيداً ويعصر باليد ثم يضاف ويضاف عصير الليمون وزيت الزيتون ويخلطوا معاً.
6- تفصل أوراق الهندباء ويوضع بكل ورقة مقدار من التبولة وتقدم فوراً بالهناء والشفاء :)

Tabbouleh in Endive Boats سلطة التبولة بقوارب الهندباء
Tabbouleh in Endive Boats سلطة التبولة بقوارب الهندباء


Ingredients:
3 tbsp fine bulgur
1 bunch fresh parsley, finely chopped (about 1 1/2 cup) 
1/3 cup finely chopped fresh mint
1 medium red onion
2 medium tomatoes
1/3 cup good quality olive oil 
3 tablespoons lime juice 
Salt and pepper to taste 
1 pinch of cinnamon
1 small white Belgian endive to serve (rinsed and dried)

Directions:
1 - Soak bulgur in a little amount of water till you prepare other ingredients.
2 - Chop tomatoes and leave in a strainer to drain well. 
3 - Chop the onion finely and rub with salt, pepper and cinnamon. 
4 - Add the finely chopped mint and parsley and mix. 
5 - Add strained tomatoes and drain bulgur well with your hand, add the lime juice and olive oil and mix together. 
6 - Separate the endive leaves to use as boats, in each leaf put a small amount of Tabbouleh, serve right away and... Bon Appétit :)

Tabbouleh in Endive Boats سلطة التبولة بقوارب الهندباء
Tabbouleh in Endive Boats سلطة التبولة بقوارب الهندباء

2 comments:

  1. I love the way you served tabbouleh...great when entertaining...so pretty and healthy.
    Thanks for the inspiration Julia...hope you are having a fabulous week :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. I'm glad you like it Juliana! Thank you for stopping by :)

      Delete

Your comments really make my day and encourage me to give you more lovely recipes, so please don't hesitate ^_^
أعجبتك الوصفة؟ ضع تعليق يسعدني ويشجعني على تقديم المزيد ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...