Oatmeal Pancakes with Molasses & Tahini بانكيك الشوفان بالعسل الأسود والطحينة
Scroll down for English post
البانكيك هو أحد أفضل الوصفات للإفطار بالنسبة لي، اليوم سأقوم بعمل خلط ما بين الشرق والغرب بخليط العسل الأسود والطحينة، هذا الخليط مشهور جداً في الدول العربية خاصة في مصر ويؤكل مع الخبز أو البريوش أو الفطير المشلتت (يشبه الخبز بطبقات رقيقة وكثير من الدهن). ما أتى بهذه الوصفة في ذهني هو
أنني أردت أن أفطر وكان أمامي اختيارين أردتهم بشدة ويجب أن أختار أحدهما إما بانكيك الشوفان واللبن الزبادي أو العسل بالطحينة مع الخبز، لماذا لا أحضرهم معاً؟ بانكيك الشوفان والزبادي بالعسل والطحينة! مممم! نجحت الوصفة وكانت لذيذة حقاً لدرجة أنني أردت أن أحضرها كإفطار يومي! :)
أنني أردت أن أفطر وكان أمامي اختيارين أردتهم بشدة ويجب أن أختار أحدهما إما بانكيك الشوفان واللبن الزبادي أو العسل بالطحينة مع الخبز، لماذا لا أحضرهم معاً؟ بانكيك الشوفان والزبادي بالعسل والطحينة! مممم! نجحت الوصفة وكانت لذيذة حقاً لدرجة أنني أردت أن أحضرها كإفطار يومي! :)
نصيحة الوصفة:
1- الزبد يعطي طعم لذيذ للبانكيك لذا يفضل وضع الزيت معه في المقلاة حتى لا يحترق وبالتالي على العكس يعطي طعم مر للبانكيك.
2- لا تخلطوا المكونات بشكل زائد حتى لا يتماسك العجين ولن يكون البانكيك هَش.
3- إذا وجدتم قوام الخليط ثقيل جدا يمكن تخفيفة بملعقتين إلى ثلاث ملاعق طعام حليب سائل.
3- إذا وجدتم قوام الخليط ثقيل جدا يمكن تخفيفة بملعقتين إلى ثلاث ملاعق طعام حليب سائل.
الوصفة تكفــي: 6 إلى 8 بان كيك حسب الحجم
وقت التحضير: دقيقتين
وقت الطـــهي: 4 دقائق تقريباً لكل طبقة بانكيك
Pancakes are one of my favorite recipes for breakfast, today is twist between the west and the east with the mix of Tahini and molasses, it's a popular mix in the Arabian countries especially in Egypt the eat with bread, brioche or with Feteer Meshaltet (famous pastry like unleavened bread, layered with lots of fat). I came up with this recipe when I wanted to eat breakfast and I had two options that I really wanted to eat and have to choose one, either molasses and Tahini with bread or Oatmeal and yogurt pancakes, so why not having them both? Molasses and Tahini oatmeal pancakes! Yummy! They turned out so delicious that I wanted to make as an everyday breakfast! ;)
Recipe Tip:
1- Butter gives the pancakes a nice flavor just add oil with it in the pan to not burn while making pancakes or it will be bitter.
2- Don't over mix the batter to not develop gluten and the pancakes won't be as fluffy.
3- If the batter was too thick you may add two or three tbsp of milk.
3- If the batter was too thick you may add two or three tbsp of milk.
Serves: 6 to 8 pancakes
Prep. Time: 2 minutes
Cooking Time: 4 minutes each approx.
المقادير:
1 كوب دقيق
1/2 كوب شوفان سريع التحضير
1 كوب لبن زبادي (أو 2 علبة 110 جرام)
1 حبة بيض
2 إلى 3 ملعقة طعام عسل أسود (دبس السكر)
3 ملعقة طعام زيت دوار الشمس
1 ملعقة طعام زبدة
1 ملعقة شاي بيكنج باودر
1/4 ملعقة شاي ملح
1/4 ملعقة شاي ملح
للتقديم:
1/2 كوب عسل أسود (دبس)
1/2 كوب طحينة / طحينية سمسم
الطريقة:
1- نخلط البيض مع الزبادي وملعقتي العسل والزيت ثم نخلط المكونات الجافة ونضيفها للزبادي ونقلب فقط ليختلطوا.
2- نضع مقلاة على حرارة متوسطة وبها نصف ملعقة شاي زيت ونصف ملعقة شاي زبدة ونضع بها ربع خليط البانكيك ونتركه ينضج حوالي دقيقتين.
3- بمجرد ظهور فقاعات على البانكيك نقلبه ونتركه ينضج من 1 إلى 2 دقيقة تقريباً على الجهة الأخرى.
4- نكرر الخطوتين الثانية والثالثة مع باقي خليط البانكيك وعند الانتهاء نضع طبقات البانكيك في طبق التقديم وفوقه الكمية المرغوبة من العسل الأسود والطحينة ونقدمه فوراً بالهناء والشفاء :)
1 cup flour
1/2 cup rolled oats
1 cup or 2 (110 gm) can yogurt
1/2 cup rolled oats
1 cup or 2 (110 gm) can yogurt
1 egg
2 to 3 tbsp molasses
3 tbsp sunflower oil
1 tbsp unsalted butter
1 tsp baking powder
1/4 tsp salt
For serving:
2 to 3 tbsp molasses
3 tbsp sunflower oil
1 tbsp unsalted butter
1 tsp baking powder
1/4 tsp salt
For serving:
1/2 cup
molasses
1/2 cup Tahini (sesame paste)
Directions:
1- Mix together the egg, oil, tablespoons of molasses, and yogurt, then mix the dry ingredients and add them and stir just till combined.
1/2 cup Tahini (sesame paste)
Directions:
1- Mix together the egg, oil, tablespoons of molasses, and yogurt, then mix the dry ingredients and add them and stir just till combined.
2- Place a pan over medium heat with 1/2 tsp of butter and 1/2 tsp of oil
and place quarter the batter in it and let cook for about 2 minutes.
3- Once starts to
bubble flip it and let cook for 1 to 2 minutes.
4- Repeat the last 2 steps with other pancakes then serve
right away topped with the preferred amount of molasses and sesame paste, and...
Bon Appétit :)
so yummy... thanks for the recipe...nice photo! mouth-watering
ReplyDeleteYAMMY, QUE RICO!!!!
ReplyDeleteUN BESO
Thank you Amallia & Eniko :)
ReplyDeleteThe pancakes look fluffy and perfect; and while I've never topped my pancakes with either molasses or tahini, I'm loving the idea!
ReplyDeleteThey are thank you! I hope you really love them when you try the recipe! Let me know if so :)
DeleteСуперский рецепт спасибо большое
ReplyDeleteДобро пожаловать! Я рад, что вам понравится!
DeleteSound yummy! Thank you very much :)
ReplyDeleteYou're welocme! Thank you for stopping by!
Deleteنخلطه مع الزبدي انا بعرف مع الحليب بس واضح انو لذيذ شكرا
ReplyDeleteنعم يخلط مع الزبادي، عفواً! :)
Deleteيمكنك أيضاً متابعة باقي وصفات البانكيك على مدونتي ستجدي بالحليب وبأشكال أخرى مثل بانكيك نوتيلا أو بانكيك الموز أو بانكيك شراب القيقب والمربى