فيسبوك Google plus جوجل بلس Instagram انستجرام Pinterest بينتريست Twitter تويتر

Friday, March 15, 2013

Chicken Penne Arrabiata بيني أرابياتا بالدجاج

Chicken Penne Arrabiata بيني أرابياتا بالدجاج

Chicken Penne Arrabiata بيني أرابياتا بالدجاج
Chicken Penne Arrabiata بيني أرابياتا بالدجاج

Scroll down for English post
أرابياتا هي كلمة إيطالية تعني غاضب وتم تسمية باستا بيني أرابياتا لما فيها من حرارة الفلفل الأحمر وفي اعتقادي لأن من يأكلها يحمر وجهه كالغاضب، يمكن عملها كوجبة نباتية باستخدام نفس الوصفة بدون الدجاج فهي لذيذة جداً حتى بدونه.

نصيحة الوصفة:
1- لا تشطفوا الباستا بعد سلقها حتى تغلفها صلصة الطماطم جيداً.
2- لا تطهوا الدجاج والخضروات بشكل زائد عن اللزوم فقط الوقت المطلوب للطهو.
3- رشة السكر المضافة تعادل من حمضية الطماطم ويفضل إضافتها في كل صوص أو صلصة بالطماطم.

الوصفة تكفــي: شخصين
وقت التحضير: 5 دقائق

وقت الطهـــي: 20 دقيقة 
Arrabiata is an Italian word means angry, Penne Arrabiata is called that way due to the heat of the chili in the Arrabiata sauce, I think because it makes your face red like an angry person. Penne Arrabiata is penne pasta with hot garlic and chili tomato sauce (Arrabiata sauce); I'm going to make it with chicken, and if you're a vegan/vegetarian you can make the exact recipe without chicken and it would still be so delicious.

Recipe tips:
1- Don't rinse pasta to be well coated with the tomato sauce.
2- Don't over cook the vegetables or the chicken just till done.
3- Sugar here is added to tomato sauce to balance the acidity in the tomato and should preferably be added to any tomato based sauce.

Serves: 2 people
Prep. Time: 5 minutes
Cooking Time: 20 minutes
Scroll down for English post
المقادير: 
1 صدر دجاجة كامل مخلي من العظم ومقطع قطع صغيرة طولية
1 ثمرة فلفل رومي أحمر مقطع طولياً
1 ثمرة فلفل رومي أصفر مقطع طولياً
1 كوب بصل أخضر مقطع
3 كوب عصير طماطم
3 فصوص ثوم مفروم
3 ملعقة طعام زيت دوار الشمس
1 ملعقة طعام ريحان (حبق) جاف
1 ملعقة شاي فلفل أحمر حار (المقدار حسب الذوق)
ملح وفلفل حسب الذوق
2 ملعقة طعام زيت زيتون
300 جم مكرونة/باستا بينّي أو قلم أو مقصوصة
2 ملعقة طعام خل أبيض
رشة سكر

الطريقة:
الدجاج:
1- نسخن مقلاة على نار متوسطة وبها زيت دوار الشمس ونضيف البصل ونقلب 3 دقائق.


2- نضيف الفلفل الأصفر والأحمر ونقلب لمدة دقيقتين.




3- نخرج الفلفل والبصل من المقلاة ونضع مكانه الدجاج على حرارة عالية ونتركه مدة 3 دقائق أو إلى أن يصبح ذهبي ونضيف الملح والفلفل و1/2 ملعقة طعام من الريحان أو الحبق المجفف ثم نقلب لمدة دقيقتين.



4- نعيد الفلفل الرومي والبصل إلى الدجاج ونقلب لدقيقتين.


طريقة البيني أرابياتا:
1- نسلق المكرونة إلى أن تنضج ويمكن مضغها وليس بشكل زائد (أل دينتي al dente) ولا نشطفها فقط نصفيها.
2- نضع مقلاة على حرارة متوسطة ونضع بها زيت الزيتون والثوم ونقلب لمدة دقيقتين ثم نضيف الخل ونقلب ونضيف عصير الطماطم وعندما تغلي نضيف الملح والفلفل ورشة سكر و1/2 ملعقة طعام المتبقية من الريحان المجفف ونترك الطماطم تغلي لمدة 10 دقائق.




3- نضيف المكرونة المسلوقة ونقلب لمدة دقيقتين.


تقدم باستا بيني أرابياتا فوراً وفوقها الدجاج أو يقلب معها وبالهناء والشفاء :)

Chicken Penne Arrabiata بيني أرابياتا بالدجاج
Ingredients:
1 boneless chicken breast, cut into small strips
1 Red bell pepper, julienned
1 Yellow bell pepper, julienned
1 cup chopped green onions
3 cups tomato juice
3 cloves of garlic , minced
3 tbsp sunflower oil
1 tbsp dried basil
1 tsp Chili flakes (or as you prefer)
Salt and pepper to taste
2 tbsp vinegar
300 gm Penne pasta
2 tbsp olive oil
1 pinch sugar

Directions:
Chicken Stir-fry:
1- Place a pan over medium high heat with the sun flower oil, add the onion and stir for 3 minutes.
2- Add the yellow and red bell pepper and onion and toss, stir fry for 2 minutes.
3- Remove the bell pepper from the pan and place the chicken pieces on high heat let golden on one side for 3 minutes, add salt, black pepper, pinch of sugar, and 1/2 tbsp dried basil then stir fry for 2 minutes.
4- Add back the bell pepper and onion to the pan and stir fry for 2 minutes.

Penne Arrabiata:
1- Cook the penne al dente and don't rinse just strain it.
2- Place a sauce pan over medium heat and add the olive oil and garlic and stir for 2 minutes then add the vinegar and stir, add the tomato juice and once boil add salt, black pepper, and 1/2 tbsp of the dried basil and let boil for 10 minutes.
3- Add the penne pasta to the Arrabiata sauce and stir for 2 minutes.

Now Serve Penne Arrabiata right away topped with chicken stir fry or mix them together, and... Bon Appétit :)

No comments:

Post a Comment

Your comments really make my day and encourage me to give you more lovely recipes, so please don't hesitate ^_^
أعجبتك الوصفة؟ ضع تعليق يسعدني ويشجعني على تقديم المزيد ^_^