Vegetable Baked Sea Bass "Samak Singary" طريقة سمك سنجاري بالفرن
Scroll down for English post
Well I don't really know where did that name "Singary" came from but it's a popular dish in Egypt, it's healthy, full of flavors, and only takes less than 30 minutes to be ready, It could be made with any kind of fish better (Bass, Grouper, or Striped Mullet) that's opened from the back then set flat and topped with spice, garlic, onions, carrots, tomatoes, and dill then baked; the ingredients vary from one another but it's still a delicious sea food :)
في الحقيقة لا أعلم تحديداً من أين أتى هذا الإسم "سنجاري" ولكنه طبق شهير بمصر، إنه طبق صحي مليء بالمذاق الرائع، ولا يأخذ أكثر من 30 دقيقة لتحضيره، يمكن عمل السمك السنجاري باستخدام أي نوع من الأسماك ويفضل (القاروص "القاروس"، أو الهامور أو البوري) والذي يكون مفتوح من الظهر ثم يوضع بشكل مسطح وفوقه التوابل والثوم وبصل وفلفل رومي وجزر وطماطم وشبت مفروم ثم يوضع بالفرن؛ تختلف المكونات من شخص لآخر ولكن يبقى هذا الطبق من أطباق البحريات اللذيذة جداً.
الوصفة تكفــي: 4 أشخاص
وقت التحضير: 10 دقائق
وقت الطهــــي: 15 إلى 20 دقيقة
Recipe Serves: 4 people
Prep Time: 10 minutes
Baking Time: 15 to 20 minutes
المقادير:
1 سمكة قاروس كيلو ونصف مفتوحة من الظهر
1 بصلة كبيرة مقطعة أجنحة رفيعة
1 ثمرة جزر كبيرة مبشورة
1 ثمرة فلفل رومي أخضر مقطعة رفيع شرائح أو طولياً
2 ثمرة طماطم مقطعة شرائح
1/3 كوب ثوم مفروم
1/2 كوب عصير ليمون
1/2 كوب شبت مفروم
3 ملعقة طعام زيت زيتون
1 ملعقة طعام ملح
2 ملعقة شاي كاري
1 معلقة طعام كمون
1 معلقة شاي كزبرة جافة مطحونة
الطريقة:
1- نسخن الفرن على درجة حرارة 175 مئوية، في مقلاة كبيرة نضع زيت الزيتون والبصل والفلفل الرومي والجزر ونرشهم بالملح والفلفل ونقلبهم على نار متوسطة إلى أن يصبح البصل شفاف ونطفئ النار ونضعهم جانباً.
2- نخلط الثوم مع الليمون والملح والتوابل ما عدا الكاري، نضع السمكة على صينية الخبز ونرشها بالكاري ونضع فوقها خليط الثوم ثم الشبت المفروم.
3- نوزع الخضروات بالتساوي على السمكة ثم نوزع شرائح الطماطم على الوجه ونرشها ببضع قطرات زيت زيتون.
4- نضع السمكة في الفرن لمدة 15 إلى 20 دقيقة أو حتى تمام النضج.
5- تقدم فوراً مع الأرز أو الخبز وسلطة الطحينة وبالهناء والشفاء :)
Ingredients:
3 pound whole Bass fish opened from the back
1 large carrot, shredded
1 large onion, julienned
1 large bell pepper, julienned or sliced
2 tomatoes, sliced
1/3 cup minced garlic
1/2 cup lemon juice
1/2 chopped fresh dill
3 tbsp olive oil
1 tbsp salt (to taste)
1 1/2 tsp black pepper
2 tsp curry powder
1 tbsp cumin
1 tsp ground coriander seeds
Directions:
1- Preheat the oven to 175c (350f), in a large pan place the olive oil and stir fry onions, bell pepper and carrots on medium heat, sprinkle with salt and pepper and stir till onion is translucent then remove from heat and set aside.
2- Mix together garlic, lemon juice with salt and spice except curry powder, place the fish on the baking tray then rub with curry powder, top with the garlic mix then top with the chopped dill.
3- Evenly top the fish with the vegetable stir fry, add tomato slices then drizzle with olive oil.
4- Into the oven for 15 to 20 minutes or till cooked.
5- Serve right away with rice or bread and Tahini dip, and... Bon Appétit :)
Looks good,will try it inshAllah today!
ReplyDeleteThank you! Hope you loved it!
Delete