فيسبوك Google plus جوجل بلس Instagram انستجرام Pinterest بينتريست Twitter تويتر

Friday, January 4, 2013

Hammour Majboos (Arabian Fish pilaf) طريقة مجبوس سمك الهامور

Hammour Makbous (Arabian Fish and Rice) مجبوس سمك الهامور

Scroll down for English post
المكبوس أو المجبوس كما يطلق عليه في الكويت هو طبق مشهور بالكويت والبحرين وإيران وهو يتكون من الأرز وبعض التوابل والأعشاب والخضروات مع أحد أنواع اللحوم كالدجاج أو السمك أو اللحوم الحمراء، اليوم سأقدم لكم وصفة مجبوس السمك باستخدام سمك الهامور وهو طبق غاية في اللذة أتمنى أن يعجبكم.

الوصفة تكفــي: 4 أشخاص
وقت التحضير: 30 دقيقة
وقت الطهــــي: 30 دقيقة
Makbous or Majboos as it's called in Kuwait is a famous dish in Kuwait, Bahrain, and Iran, it contains rice, vegetables, herbs, and any kind of meat (poultry, fish, or red meat), today I'm going to show you how to make fish Makbous with Hammour (Grouper) fish, it's really delicious i hope you like it.

Serves: 4 people
Prep. time: 30 min.
Cooking time: 30 min.

Scroll down for English recipe
المقادير:
1 كيلو شرائح فيليه سمك هامور
2  كوب أرز بسمتي
1 حبة بصل كبيرة مقطعة صغير أو جوانح
1 حبة طماطم كبير مقطعة كبير
1/2 كوب كزبرة خضراء مفرومة خشن
حبة فلفل حار
2 فص ثوم مفروم
توابل (كركم - كمون - كزبرة - قرفة - فلفل أسود - فلفل أحمر مطحون - بابريكا)
عصير 3 ليمونات
عود قرفة
2 حبة قرنفل
1 حبة لومي (ليمون مجفف)
ملح حسب المذاق المفضل (ملعقة طعام تقريباً)
3 ملعقة طعام معجون طماطم
5 كوب ماء
1 كوب زيت عباد الشمس

الطريقة:
1- نتبل السمك بعصير الليمون ونرش عليه القرفة والكركم والكزبرة المطحونة والكمون والفلفل الأسود ونتركه بالثلاجة لمدة نصف ساعة.



2- نخرج السمك ونسخن الزيت على حرارة متوسطة ونقوم بتحمير السمك من الجهتين ليأخذ لون ذهبي ثم نخرجه من الزيت ونضعه جانباً.



3- نأخذ بعض من الزيت الذي تم تحمير السمك به (حوالي 5 ملاعق طعام) ونضعه في إناء ونضيف البصل ونقلب لدقائق ليصفر ثم نضيف الثوم والكركم والفلفل الأحمر والبابريكا والكمون والملح وعود القرفة واللومي ونقلب ثم نضيف معجون الطماطم والطماطم والفلفل الحار ونقلب ثم نضيف الكزبرة الخضراء والماء.





4- عندما يغلي الماء نبدأ بإضافة السمك ونتركه يغلي على نار متوسطة لهادئة عشر دقائق ثم نخرجه ونضع مكانه الأرز وعند الغليان نهدئ الحرارة ونغطيه ونتركه ينضج حوالي 20 دقيقة ثم نقلب ونتابع إذا احتاج المزيد من الماء ونضيف السمك فوق ليسخن 3 دقائق ونطفئ النار.



5- يقدم الأرز وفوقه السمك وبالهناء والشفاء :)

Hammour Majboos (Arabian Fish and Rice) مجبوس سمك الهامور


Ingredients:
1 kg Hammour slices or fillet
2 cup basmati rice
1 big onion, chopped or wedges
1 1 tomato (big chunks)
1/2 cup fresh cilantro, chopped coarsely
1 hot green pepper
2 garlic cloves, minced
spice (turmeric, cumin, cinnamon, black pepper, chili powder, paprika, and coriander)
3 lemon juice
1 cinnamon stick
2 cloves
1 dried black lemon
salt to taste
3 tbsp tomato paste
5 cup water
1 cup sunflower oil

Directions:
1- Sprinkle salt, cinnamon, turmeric, cumin, black pepper, coriander and lemon on the fish and marinate for 30 minutes in the fridge.
2- Heat the oil on medium heat and place the fish slices to gain a golden color on both sides and transfer it to a dish and set aside.
2- Take some of the oil (about 5 tbsp) you used with fish and place it in a pan, add the chopped onion and stir for minutes to golden, add garlic, turmeric, chili powder, paprika, cumin, salt, cinnamon stick and dried lemon and stir then add the tomato paste, tomato, and hot green pepper, stir then add water and fresh cilantro.
4- When the water is boiled add the fish and let it simmer for 10 minutes and transfer it to a dish and place the rice in the remaining water in the pan and once boiled lower the heat to low, cover and let it cook for about 20 minutes and stir, then add back the fish on top and cover for 3 minutes and turn off the heat.
5- Serve the rice topped with the fish, and... Bon Appétit :)

No comments:

Post a Comment

Your comments really make my day and encourage me to give you more lovely recipes, so please don't hesitate ^_^
أعجبتك الوصفة؟ ضع تعليق يسعدني ويشجعني على تقديم المزيد ^_^