Pistachio Dukkah Roast Chicken دجاج مشوي بدقة الفستق


Pistachio Dukkah Roast Chicken دجاج مشوي بالدقة بالفستق
Pistachio Dukkah Roast Chicken دجاج مشوي بالدقة بالفستق
Scroll down for English post
سميط ودُقة، كلمة اشتهرت في مصرعلى كورنيش النيل وبالشوارع من بائع السميط (نوع من المخبوزات على شكل حلقة مرشوشة بالسمسم)، والذي كان يبيعه مع الدُقة (بضم الدال)، وهي عبارة عن مجموعة من التوابل يتم تحميصها وطحنها مع الملح وتخلط مع أحد أنواع المكسرات، ليس بالضرورة نوع محدد؛ فبائع السميط مثلاْ كان يحضرها بالمكسرات المتاحة المتوفرة أكثر من تلك باهظة الثمن؛ مثل الحمص المصري الصغير أو السمسم، كما يمكن استخدام البندق أو الفول السوداني.. إلخ، اليوم سأقوم بعمل الدقة بالفستق وأتبل بها الدجاج لطعم لذيذ ومميز أتمنى أن يعجبكم.

نصيحة الوصفة:
يمكن استخدام توابل مطحونة بدل الحبوب ولكنها لن تكون بنفس قوة الرائحة والطعم.

الوصفة تكفــي: نصف دجاجة
وقت التحضير: 10 دقائق
وقت الشــــــي: 45 دقيقة تقريباً
Along with Simit (Egyptian sesame bread rings), Duqqa (pronounced Doo-qah) has been a very popular street food for years in Egypt until today! Dukkah is a spice blend with any kind of nuts, the cheapest nuts are used to be sold in the street with Simit to be affordable for all to buy! You could use peanuts, sesame, hazelnuts, ...etc. Today I'm going to share with you my Pistachio Dukkah with chicken, which is very mouthwatering! I hope you like it!

Recipe tips:
You could use ground spices, but whole seeds have stronger taste and aroma.

Serves: Half a chicken
Prep. Time: 10 minutes
Roating Time: 45 minutes approx.

Scroll down for English recipe
المقادير:
الدُقة:
1/2 ملعقة طعام كمون حب
1/2 ملعقة طعام كزبرة حب
1 ملعقة شاي فلفل أسود مطحون
1/8 كوب فستق مقشر مفروم خشن
1/2 ملعقة طعام سمسم
1 1/2 ملعقة شاي ملح أو حسب الذوق
للدجاج:
1/2 دجاجة بالعظم والجلد، منظفة 
1 ثمرة بصل
2 ملعقة طعام خل بلسمك (غير معتق)

الطريقة:
1- نسخن الفرن 190 درجة مئوية، ونقوم بتسخين مقلاة صغيرة على حرارة متوسطة ونحمص بها الكمون والكزبرة والفلفل الأسود حتى نشم رائحتهم ثم نطفئ الحرارة ونطحنهم جيداً ونضيف لهم الملح.
2- نفرم البصلة  ونضيف لها توابل الدقة مع السمسم.


3- نتبل الدجاجة بالبصل جيداً وتحت الجلد مع عمل قطع بالفخد لأنه يأخذ وقت أكثر من الصدر لينضج.


4- نرش الدجاج بالفستق ونضعها بالصينية وندخلها الفرن مدة 45 دقيقة تقريباً.


5- بعد أن ينضج الدجاج ننقله من الصينية لتجهيز الصوص، نضع الصينية على حرارة متوسطة، ونضيف خل البلسمك ونقلب مع ما هو ملتصق بالصينية ونضيف القليل من الماء حتى يغلي ونستمر بالتقليب حتى يثقل قوامه قليلاً حوالي 5 دقائق، مع التذوق لظبط الملح إذا احتاج.



6- يقدم الدجاج بالصوص الذي تم تحضيره بجانب مكرونة أو أرز وسلطة حسب الرغبة، وبالهناء والشفاء :)


Pistachio Dukkah Roast Chicken دجاج مشوي بالدقة بالفستق
Pistachio Dukkah Roast Chicken دجاج مشوي بالدقة بالفستق

Ingredients:
For Dukkah:
1/2 tbsp coriander seeds
1/2 tbsp cumin seeds
1 tsp black pepper
1/8 cup pistachios, crushed
1 1/2 tsp salt or to taste

For chicken:
Half a chicken, with bones and skin
1 onion
1/2 tbsp sesame seeds
2 tbsp balsamic vinegar (not aged)

Directions:
1- Preheat the oven 190 C. Heat a small pan over medium heat, add the cumin, coriander, and black pepper and stir till you smell the aroma of the spices and turn off the heat, then ground them using a mortar and pestle and add the salt.
2- Mince the onion and add the spice mix and the sesame seeds.
3- Rub the chicken well and under the skin with the onion marinade after making a cut in the thigh as it cooks slower than the breast.
4- Sprinkle the chicken with crushed pistachios, then place in the baking tray, and into the preheated oven for about 45 minutes or till done.
5- Once the chicken is cooked, transfer it onto a plate, to start making a sauce by deglazing the tray, place it over medium heat and add the balsamic vinegar and stir using a spatula, add a little water about 2 or 3 tbsp, bring it to a boil and continue stirring until it's thickened a little (about 5 minutes), taste and add salt if needed.
6- Serve the chicken with the prepared sauce, along with pasta or rice and salad (as desired), and... Bon Appétit :)

Pistachio Dukkah Roast Chicken دجاج مشوي بالدقة بالفستق
Pistachio Dukkah Roast Chicken دجاج مشوي بالدقة بالفستق

Comments

  1. What a gorgeous dish! Love the spices and the addition of pistachios. So yummy.

    ReplyDelete

Post a Comment

Your comments really make my day and encourage me to give you more lovely recipes, so please don't hesitate ^_^
أعجبتك الوصفة؟ ضع تعليق يسعدني ويشجعني على تقديم المزيد ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts from this blog

Eggless 1 minute Molten Lava Cake for Two مولتن كيك بدون بيض في دقيقة واحدة

KFC Chicken Crispy Strips تشيكن كرسبي ستربس كنتاكي

Chicken Mandy Rice مندي الدجاج بطريقتي - سهل وسريع

Nutella & Banana Crêpe كريب الموز والنوتيلا

Egyptian "Koshari" طريقة الكشري المصري بالصور

Talbinah: Barley Bran Detox Warm Drink التلبينة أو مشروب الشعير بالحليب والعسل