Tajine Jban: Delicious Tunisian Frittata طاجين جبن: مقبلات تونسية لذيذة

Tajine Jban: Delicious Tunisian Frittata طاجين جبن

Scroll down for English post
طاچين چْبَنّ هو أحد المقبلات اللذيذة والشهيرة بتونس وليبيا والمغرب العربي، وهو عبارة عن طبق مخبوز مكونه الأساسي البيض وهو يشبه الفريتاتا الإيطالية أو الأومليت السميك؛ طاجين الجبن مكون من الدجاج المطبوخ أو اللحم المفروم المطبوخ والبيض وأحياناً يضاف البيض المسلوق وأنواع مختلفة من الجبن مع الزيتون والفلفل الحار والخضروات حسب الرغبة غالباً بطاطس أو جزر وبازلاء. يمكن استخدام دجاج مطبوخ من قبل متبقي من وجبة أخرى أو طهيه مباشرة لهذه الوجبة اللذيذة. رغم أنه من المقبلات إلا أنني أعتبره أحياناً طبق رئيسي لأنني أحبه كما أنه يحتوي على عناصر غذائية متكاملة. تابعوا وصفة طاجين جبن بالصور وأتمنى أن تعجبكم :)


الوصفة تكفــي: شخصين كوجبة رئيسية
وقت التحضير: 5 دقائق
وقت الخبـــــز: 20 دقيقة

Tajine Jben or Tagine Jban (Cheese Tagine) is one the most popular appetizers in Tunisia, Libya and the Arab Maghreb, it's very similar to Italian frittata or thick omelet but with Arabian flavors; Tagine Jbann contains cooked chicken or ground beef, eggs and sometimes boiled eggs, different kinds of cheese, olives, hot green peppers and the preferred vegetables mostly potatoes or carrots and peas. You can use leftover chicken to make this dish which is the popular way or just cook right before making Tagine Jban. Although it's considered appetizer but I make it sometimes for breakfast or dinner, it's very delicious and full of nutrients. Recipe follows with step by step photos hope you like it :)

Serves: 2 people as a main dish.
Prep. Time: 5 minutes.
Baking Time: 20 minutes.
Scroll down for English recipe
المقادير:
1/2 صدر دجاجة مطبوخ ومقطع
8 حبات بيض
2 كوب بطاطس مقطعة مكعبات
1 كوب بصل مقطع 
4 ثمرات فلفل اخضر حار مقطع شرائح سميكة
3/4 كوب زيتون أسود أو أخضر حلقات
1/4 كوب بقدونس مفروم
4 شرائح جبن إدام (فلمنك)
4 قطع جبن مثلثات
1/4 كوب جبن موتزاريلا او مشكل مبشور (اختياري)
1 ملعقة شاي فلفل أسود
1 ملعقة شاي كركم

الطريقة:
1- نقلي الخضروات كل على حدة بالتتابع مكعبات البطاطس ثم شرائح الفلفل الحار ثم قطع البصل على حرارة متوسطة لعالية ونخرج كل منهم على ورق مطبخ ونرشهم بالملح.





2- نسخن الفرن على درجة حرارة 175. نخلط معاً الدجاج والزيتون والبصل والبطاطس والفلفل والبقدونس.



3- نضيف قطع الجبن المثلثات ونقطع شريحتين من جبن الإدام (الفمنك) ثم نقلبهم.



4- نضيف حبات البيض بعد خفقها بشوكة مع الفلفل الأسود، وندهن صينية بالزيت ونرشها بالدقيق أو البقسماط ونضع فيها خليط البيض ثم نضع قطع جبن الإدام مع الجبن المشكل على الوجه وتوضع في الفرن لمدة 15 إلى 20 دقيقة أو حتى ينضج البيض وتوضع تحت الشواية لتأخذ وجه ذهبي.




5- تخرج من الفرن وتترك لتهدأ ثم تقطع وتقدم بالهناء والشفاء :)

Tajine Jban: Delicious Tunisian Frittata طاجين جبن

Ingredients:
1/2 cooked chicken breast, shredded
8 eggs
2 cup diced potatoes
1 cup diced onion
4 green hot peppers, thick slices
3/4 cup black or green olives
1/4 cup chopped parsley
4 slice edam cheese
4 triangle cheese
1/4 cup mozzarella or grated cheese mix (optional)
1 tsp black pepper
1 tsp turmeric

Directions:
1- Fry the vegetables severally potatoes then pepper then onions on medium high heat and transfer to paper towel and sprinkle some salt.
2- Preheat the oven 175 c. Mix together shredded chicken, olives, onion, potatoes, peppers and parsley.
3- Add the triangle cheese and cut two slices of edam cheese.
4- Beat the eggs with black pepper using a fork then grease and flour a pan and pour in the mix and on the top sprinkle edam cheese and cheese mix and into the oven for about 15 to 20 minutes till cooked then under the broiler to gain a golden color.
5- Let rest for minutes then cut into squares, serve and... Bon Appétit :)

Comments

  1. Mashallah beautiful! And your pictures are a great help. I have guests coming tomorrow so I will definitely be trying this. Barakallahu fiik sis ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you for your kind words! Hope you and your guests love it :) just be careful not to overcook it ;)

      Delete
  2. شكر جزيل.. تسلمي مره راح اسويها بكره على الغدا ان شاء الله

    ReplyDelete
    Replies
    1. العفو شكراً لتعليقك وإن شاء الله تنجح معك الوصفة :)

      Delete
  3. I enjoy your posts and recipes very much!

    ReplyDelete

Post a Comment

Your comments really make my day and encourage me to give you more lovely recipes, so please don't hesitate ^_^
أعجبتك الوصفة؟ ضع تعليق يسعدني ويشجعني على تقديم المزيد ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts from this blog

Eggless 1 minute Molten Lava Cake for Two مولتن كيك بدون بيض في دقيقة واحدة

KFC Chicken Crispy Strips تشيكن كرسبي ستربس كنتاكي

Chicken Mandy Rice مندي الدجاج بطريقتي - سهل وسريع

Nutella & Banana Crêpe كريب الموز والنوتيلا

Egyptian "Koshari" طريقة الكشري المصري بالصور

Talbinah: Barley Bran Detox Warm Drink التلبينة أو مشروب الشعير بالحليب والعسل