Kebda Eskandarani: Alexandrian Liver ألذ كبدة اسكندراني

Kebda Eskandarani: Alexandrian Liver ألذ كبدة اسكندراني

Scroll down for English post
الكبدة الاسكندراني هي وصفة لذيذة وحارة مشهورة بمصر وخاصة مدينة الأسكندرية التي سميت على إسمها، يتم طهيها مع الثوم والفلفل الأخضر الحار وغالباً تقدم في سندويتشات مع سلطة الطحينة اللذيذة؛ الوصفة لا تأخذ أي وقت أو مجهود أتمنى أن تعجبكم.
نصيحة الوصفة:
1- لا تبالغوا في طهي الكبدة فهي لا تأخذ إلا دقائق معدودة ليتم نضجها.
2- إذا لم تكن الكبدة مقطعة يسهل تقطيعها وهي نصف مجمدة ولكن احذروا جيداً أثناء استخدام السكين حتى لا تجرحوا أصابعكم لأن البرودة تفقد الأصابع الإحساس بشكل مؤقت.

الوصفة تكفي: شخصين
وقت التحضير: 3 دقائق
وقت الطهي: 10 إلى 15 دقيقة
Egyptian Alexandrian Liver or "Kebda Eskandarany" as called in Egypt is a hot delicious recipe which is popular in Egypt specially Alexandria city as it's named after it. It's liver cut into small pieces and stir fried with garlic and hot green pepper and then mostly served in sandwiches with delicious Tahini dip; this recipe doesn't take time or effort to make, I hope you like it!

Recipe Tips:
1- Don't over cook the liver it doesn't take more than few minutes to be cooked.
2- If you're going to cut the liver yourself, it's easier to cut it while half frozen but be very careful with your fingers as they cold you won't feel anything while using the knife.

Serves: 2 people
Prep. Time: 3 minutes
Cooking Time: 10 to 15 minutes
Scroll down for English recipe
المقادير:
1/2 كيلو كبدة بقري مقطعة صغير حسب الرغبة
2 ثمرة فلفل حار كبيرة مقطعة وبدون بذر
2 ملعقة طعام ثوم مفروم
1/4 كوب خل 
1 ملعقة طعام خل تفاح (اختياري)
ملح وفلفل أسود حسب الذوق
1/2 ملعقة شاي كمون

الطريقة:
1- نضع الثوم والفلفل الحار والزيت في مقلاة على حرارة متوسطة لعالية ونقلب لمدة دقيقتين ثم نضيف خل التفاح والخل الأبيض ونقلب.




2- نضيف قطع الكبد والملح والفلفل والكمون ونتركها دقيقتين ثم نقلب.

خطوات الكبدة الاسكندراني اللذيذة

خطوات الكبدة الاسكندراني اللذيذة


3- نتركها تنضج وتكتسب لون التحمير مع التقليب من وقت لآخر مدة 8 دقائق تقريباً.

خطوات الكبدة الاسكندراني اللذيذة


4- تقدم مع الباستا أو في ساندويتش مع سلاطة الطحينية اللذيذة.

Kebda Eskandarani: Alexandrian Liver ألذ كبدة اسكندراني

Ingredients:
1 pound beef liver, cut into small pieces
2 hot green pepper, chopped and seeded
2 tbsp minced garlic
1/4 cup white vinegar
1 tbsp apple cider vinegar (optional)
salt and pepper to taste
1/2 tsp Cumin

Directions
1- Place a pan over medium high heat with the garlic, oil and hot pepper and stir for 2 minutes then add both kinds of vinegar and stir.
2- Add the liver with salt, pepper and cumin and leave it for 2 minutes then toss.
3- Let cook and brown a little for about 8 minutes tossing once in a while.
4- Serve with pasta or in a sandwich with Tahini dip (highly recommended), and... Bon Appétit :)

Comments

Post a Comment

Your comments really make my day and encourage me to give you more lovely recipes, so please don't hesitate ^_^
أعجبتك الوصفة؟ ضع تعليق يسعدني ويشجعني على تقديم المزيد ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts from this blog

Nutella & Banana Crêpe كريب الموز والنوتيلا

KFC Chicken Crispy Strips تشيكن كرسبي ستربس كنتاكي

Libyan Lamb White Bean Stew طبيخة الفاصوليا باللحم الليبية

Chicken Mandy Rice مندي الدجاج بطريقتي - سهل وسريع

Egyptian "Koshari" طريقة الكشري المصري بالصور

Ten Minute Pizza Dough عجينة العشر دقائق الناجحة