Egyptian "Fatta" طريقة فتة الثوم واللحم المصرية

Egyptian "Fatta" فتة الثوم واللحم المصرية

Scroll down for English post
الفتة هي إحدى الأكلات المشهورة في مصر، وهي تعتبر أكلة محببة جداً في المناسبات والأعياد، البعض يأكلها في أول يوم للعيد (عيد الأضحى أو عيد الفطر) حتى أنهم يأكلونها على الإفطار أحياناً والبعض الآخر يأكلها في المناسبات المختلفة مثل العقيقة أو الاحتفال بمولد طفل جديد أو في رمضان أو ولائم الأفراح. الفتة المصرية التقليدية هي عبارة عن طبقات، طبقة من الخبز المحمر يضاف إليه مقدار من مرق اللحم وطبقة الأرز والخل والثوم وصلصلة الطماطم بالثوم، ويضاف على وجهها اللحم المسلوق والمحمر. يختلف نوع اللحم حسب الرغبة أحياناً يتم عملها بلحم بقري أو غنم صافي بدون دهن أو بدهن وأحيان أخرى يتم عملها بالأكارع وتكون حينها أكلة دسمة جداً. تعتبر هذه الأكلة من أسهل الأطباق الرئيسية حيث إنها لا تأخذ الكثير من المجهود لعملها.


الوصفة تكفــي: 2 إلى 3 أشخاص
وقت التحضير: 14 دقيقة
وقت الطهـــــي: 30 دقيقة
"Fatta" is a traditional dish in Egypt, it's so popular and lovely dish in all occasions and Feasts, some people eat it on the first day of Feast (AL-Adha or Al-Fitr), some even eat it for breakfast on the first day of Feast, and some eat it on different occasions like baby shower, Ramadan Iftar, or weddings. Traditional Egyptian Fatta consists of layers of toasted Arabian bread with some beef broth added to it, and a layer of steamed rice with garlic & vinegar and garlic tomato sauce, and then added a layer of boiled meat after adding color to it in the oven. The meat used for this dish can be beef or lamb with or without fat, most people make it with beef shin or feet which makes it really fatty then. This dish is considered one of the easiest main dishes because it doesn't take much time or effort to make.

Serves: 2 to 3 people
Prep. Time: 14 minutes
Cooking Time: 30 minutes
Scroll down for English recipe
المقادير:
2 كوب أرز أبيض مسلوق 
400 جم لحم بقري
5 ثمرات طماطم معصورة
3 رغيف خبز شامي متوسط (قطره 20 سم تقريباً) مقطع مربعات
5 فصوص ثوم كبيرة مفرومين
1 بصلة متوسطة
4 ملاعق طعام خل
مكعب مرقة دجاج
2 ورق لورى
2 حبهان (حب هيل)
ملح وفلفل اسود وكمون حسب الرغبة
40 جم زبدة
3 ملاعق طعام زيت نباتي
بقدونس للتزيين

الطريقة:

1- نبدأ بسلق اللحم في مقدار من الماء وفلفل أسود وورق اللورى والحبهان والبصلة، ونزيل أي رغوة نظهر على وجه المرقة ونضيف الملح بعد أن ينضج اللحم.



2- نحضر باقي مكونات الفتة ونبدأ بطهي الأرز إذا لم يكن جاهز ثم نبدأ بعمل الصلصة، نضع مقلاة على النار بها زيت ونضيف الثوم ونقلب على نار متوسطة إلى أن يبدأ لون الثوم بالتغير ولا ننتظر إلى أن يصفر تماماً، نضيف الخل فوراً ونقلب ثم نضيف الطماطم المعصورة مع ترك جزء بسيط منها لتحمير اللحم، ونضيف مكعب المرقة والكمون والفلفل والملح مع مراعاة أن مكعب المرقة يكون مالح ونقلب، ونتركها تغلي على نار هادئة إلى أن يظهر الزيت على الوجه.





3- نبدأ بتحمير الخبز بوضع الزبد في مقلاة وعندما تذوب نضيف الخبز المقطع ونقلب جيداً على نار متوسطة إلى أن يأخذ اللون المطلوب ويصبح مقرمش.





4- نحمر اللحم، ندهنه ببعض الطماطم المعصورة أو معجون الطماطم ونرش ملح وفلفل اسود ونضعه بالفرن حتى يأخذ اللون المطلوب.



5- بعد أن أصبحت جميع المكونات جاهزة نبدأ بتكوين طبق الفتة، أولاً نضع طبقة من الخبز ونضيف لها  القليل من الصلصة القليل من شوربة اللحم ونقلب ليتشرب الخبز.



6- نضيف طبقة من الأرز فوق طبقة الخبز بهذا الشكل.



7- نضيف بعض من شوربة اللحم حوالي ربع أو ثلث كوب وليس الكثير فوق الأرز ثم نوزع الصلصة على الوجه ويمكن الاحتفاظ ببعضها للتقديم طبق جانبي ويمكن عصر نصف ليمونة على وجه الفتة حسب الرغبة.



8- نضع اللحم على الوجه ونزين الطبق بالبقدونس ويقدم بالهناء والشفاء :)

Egyptian "Fatta" فتة الثوم واللحم المصرية

Ingredients:
2 cups steamed (cooked) rice
400g beef
5 tomatoes (juiced or pureed)
3 Arabian bread (about 8 inch each), cut into squares
5 cloves garlic, minced
1 Medium onion
4 tbsp vinegar
1 cube chicken bouillon
2 dry bay leaves
2 cardamom
salt, black pepper, cumin to taste
40g butter
3 tbsp vegetable oil
Parsley for garnish

Directions:
1- Start with cooking meat over medium heat in water, black pepper, cardamom, bay leaves, whole onion, and remove any foam that comes to the surface and add salt after the meat is almost cooked.
2- Prepare the other ingredients for the dish, start with cooking rice if it's not, and then start making the tomato sauce, place the oil in a pan over medium heat and add the garlic, saute, and once the color starts to change add the vinegar and stir quickly then add the tomato juice (not all leave some for the meat to give color in the oven),  add the chicken bouillon, salt (take care the bouillon has salt), black pepper and cumin, and let the tomato sauce simmer for a while over low heat till it's cooked or the oil comes to the surface.
3- Toast the bread in butter by placing butter in a pan till it melts over medium heat then add the bread and stir very well so the butter is well spreaded over it all, and stir till it gains the color and crispness we need.
4- After the meat is cooked put in the oven to give it a nice crisp and color, first rub it with tomato puree and sprinkle some salt & pepper on it, then into the oven till it gains the color we need.
5- Now that everything is ready for the "Fatta" dish to be done, first place a layer of bread in the service plate and add a little of tomato sauce and beef broth and stir so the bread absorb it.
6- Add a layer of cooked rice over the bread like so.
7- Add some of the beef broth over the rice (about 1/4 to 1/3 cup), then add the tomato sauce over it, you can leave some to serve in a separate dish, you can squeeze half a lemon on top if you like.
8- Now Add the meat on top, garnish with some parsley and serve hot, and... Bon Apetit :)

Comments

  1. This sounds delicious! Egypt is one of my dream places to visit someday... I'm saving up so I can stay for a few weeks in Egypt and South Africa.

    ReplyDelete
  2. Thanks, Egypt is beautiful, if you did you would be so happy I think :)

    ReplyDelete
  3. That looks so good and comforting, I think I could eat it for breakfast, lunch and dinner!

    ReplyDelete
  4. Hi ... Nice to meet you ... Starting from now on I'm following you ... Have a great week end, Carolina

    ReplyDelete
  5. Hello Carolina, you're always welcome :)

    ReplyDelete
  6. This looks delicious. I have never heard of fatta before, but it looks great! :)

    ReplyDelete
  7. Nazeera Nicola is in All Egyptian Women Hearts..
    She helped most of us, starting our house lives in a succcessful way.....Sohair

    ReplyDelete
  8. Agree with you Sohair, her book did help my mother a lot and me as well :)

    ReplyDelete
  9. hi there, i'm in the middle of writing a screenplay set in Luxor, where one of my characters shows a foreign girl how to make a traditional Egyptian dish for dinner.. i think ive been inspired to use Fatta thanks to your easy to follow step-by-step guide :0) Love from New Zealand.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you for stopping by! I'm happy that one of my recipes was an inspiration for someone! You made my day :)

      Delete

Post a Comment

Your comments really make my day and encourage me to give you more lovely recipes, so please don't hesitate ^_^
أعجبتك الوصفة؟ ضع تعليق يسعدني ويشجعني على تقديم المزيد ^_^