Egyptian Fried Cauliflower الزهرة - القرنبيط المقلي على الطريقة المصرية
Scroll down for English post
القرنبيط المقلي هو أحد الوصفات النباتية اللذيذة المشهورة بمصر، أتذكر عندما كانت أمي تعده لنا في موسم القرنبيط / الزهرة، وكنت أفرح إذا وجدت أنه تبقى منه بالثلاجة لليوم التالي لأحضر سندويتش لذيذ للإفطار! الوصفة نباتية تحتوي على حليب وبيض، لجعلها صيامي أو نباتي صرف يمكن استبدال الحليب بماء أو حليب الصويا، واستبدال البيض
بالقليل من بذر قطونة مطحون Psyllium seeds ويتم تقليبه من القليل من الماء وسيعطي نفس لزوجة البيض كما أن هذه البذور مفيدة جداً للكولسترول ولإنقاص الوزن (يمكن الحصول عليها من العطار أو أماكن بيع الأعشاب والبذور).
بالقليل من بذر قطونة مطحون Psyllium seeds ويتم تقليبه من القليل من الماء وسيعطي نفس لزوجة البيض كما أن هذه البذور مفيدة جداً للكولسترول ولإنقاص الوزن (يمكن الحصول عليها من العطار أو أماكن بيع الأعشاب والبذور).
نصيحة الوصفة:
1- عند سلق القرنبيط ينشل بمجرد أن يمكن إدخال شوكة بعنق القرنبيط حتى لا يهترئ (إدخال شوكة بعنق الزهرة صعب إذا كانت نيئة).
2- يفضل قلي القرنبيط على درجة حرارة متوسطة، ليست هادئة حتى لا يؤدي ذلك لامتصاص الكثير من الزيت، وليست عالية جداً حتى لا يحترق الزيت ويكون ضار وحتى لا تفقد الخضروات المقلية كل الفوائد بها.
3- غير كافي قلي الزهرة أو القرنبيط لمجرد أن يكون لون خليط التغليف أصفر ذهبي، بل يجب الانتظار قليلاً حتى يكتسب القرنبيط طعم مميز ولذيذ من القلي.
الوصفة تكفــي: 5 أشخاص تقريباً
وقت التحضير: 20 دقيقة
وقت الطهــــي: 6 دقائق تقريباً
Fried cauliflower is a delicious vegetarian/vegan dish that's very popular in Egypt; I remember when my mother used to make it for us when we were kids, and I used to be very happy if I found some leftovers in the refrigerator the next day so I could make a delicious sandwich for breakfast! The recipe is vegetarian with dairy and can be vegan by using soy milk instead of regular milk, and using little of ground psyllium seeds with some water instead of eggs; psyllium seed is a very healthy vegan substitute, it's very good for people with bad cholesterol and people who want to lose weight.
Recipe tips:
1 - When you boil cauliflower take them out once you are able to put a fork in the floret stem (you can't do that when it's raw!), if you waited longer it could be mushy when cooked twice.
2 - It's better to fry over medium heat, not low so the vegetable would absorb a lot of oil , and not too high or the oil would burn and becomes bad for your health and vegetable would loose all the nutrients
3 - It's not enough to fry the cauliflower to once it becomes yellow golden, it has to wait a little longer to caramelize and gain a beautiful unique taste from frying (careful not to burn!)
Serves : about 5 people
Prep. time : 20 minutes
Cooking time : 6 minutes approx.
Scroll down for English recipe
المقادير:
1/2 ثمرة زهرة أو قرنبيط متوسطة
1 1/2 كوب دقيق لجميع الأغراض
3/4 كوب حليب سائل
1 حبة بيض
1/3 كوب شبت مفروم
1/2 كوب بقدونس مفروم
ملح وفلفل حسب الذوق
1/2 ملعقة شاي كمون
1 ملعقة شاي ثوم بودرة
للسلق:
ماء للسلق
ملح حسب الذوق
1/2 ملعقة طعام كمون
الطريقة:
1- نقطع الثمرة إلى زهرات متوسطة متساوية قدر الإمكان وننظفها ونشطفها بالماء. للسلق نضع إناء به ماء مع ملح حسب الذوق والكمون ونتركه يغلي على حرارة عالية، ثم نضع الزهرات ونتركها دقيقة أو اثنين فقط ليمكن إدخال شوكة بها كما هو مذكور أعلاه ثم تنشل وتصفى من الماء.
2- يحضر خليط الدقيق، نخلط الدقيق مع البيض والحليب والتوابل والملح ونضيف الأعشاب المفرومة (القوام لا يكون ثقيل ولا خفيف لكن يكفي لتغطية القرنبيط جيداً).
3- نغمس زهرات القرنبيط بالخليط ثم نضعها بالزيت بحيث لا يكون مزدحم بها، فقط لتغطية وجه الزيت، وتترك حوالي 6 دقائق حتى يصبح لونها بني ذهبي (انتبهوا لا تحرقوه).
4- يُنشل القرنبيط من الزيت ويوضع على ورق مطبخ، ثم يقدم مع الخبز والسلطة الخضراء وسلطة الطحينة، وبالهناء والشفاء :)
Ingredients:
Half of a medium cauliflower crown
11/2 cup all-purpose flour
3/4 cup milk
1 egg
1/3 cup chopped fresh dill
1/2 cup chopped fresh parsley
Salt and pepper to taste
1/2 teaspoon cumin
1 teaspoon garlic powder
To boil :
Water
Salt to taste
1/2 tablespoon cumin
Directions:
1 - Cut the cauliflower into medium florets, same size as possible, clean and rinse. Place a pan with water, salt to taste, and cumin over high heat and let boil, then put the florets and let cook for a minute or two just to be able to put a fork in it as mentioned above, take out of water and strain.
2 - Prepare the batter, mix the flour with the egg, milk, spice and salt, then add the chopped herbs and mix (the texture is not too thick and not too light just enough to hold on the florets)
3 - Dip the cauliflower florets in the batter to coat well then put in the hot oil but don't place too much at a time, fry for about 6 minutes until golden brown ( careful not to burn ) .
4 - Place the florets on kitchen paper towel to absorb the oil, serve with bread, green salad and tahini dip, and... Bon Appétit :)
Oh, batter dipped AND fried??? What a fantastic way to eat cauliflower!!! It looks scrumptious!
ReplyDeleteThank you Liz! :)
Deletethanks Julia Im gone tray, Im starting and learning eating more vegetables.
ReplyDeleteYou're welcome Jacqueline! Thank you for stopping by!
Delete