فيسبوك Google plus جوجل بلس Instagram انستجرام Pinterest بينتريست Twitter تويتر

Thursday, December 26, 2013

Whole wheat banana bread with walnuts خبز الموز بالحبة الكاملة والجوز

 Whole wheat banana bread with walnuts خبز الموز بالحبة الكاملة والجوز

Scroll down for English post
وصفة اليوم مغذية ومفيدة لكل أفراد الأسرة، للأطفال ولمرضى السكر.
ماذا نفعل إذا كان لدينا الكثير من الموز الناضج ونريد استخدامه في وصفة صحية؟ هذه هي الوصفة المناسبة في هذه الحالة خاصة إذا كان لديكم أطفال! طفلتي أحبت خبز الموز جداً وهو طبق شهير بالدول الغربية ويعتبر مثل كيك الموز لكنهم يطلقوا عليه خبز الموز وعادة يتم إعداده في صينية خبز التوست المستطيلة ولكنني قمت بعمل مافنز أيضاً حتى تستطيع طفلتي حمله بيديها الصغيرة بسهولة، يمكنكم أن تعتبروها أفضل وصفة لإعداد خبز الموز بدقيق الحبة الكاملة وعين الجمل (الجوز) ! ماذا يمكن أن يكون أكثر صحة من هذا الغذاء لطفلتي! :) فهو لذيذ جداً وسيحبه أطفالكم أيضاً على الرغم من أن الأطفال عادة لا يحبون الطعام الصحي ولكن هذه محاولة جيدة لمساعدتهم في غذاء صحي وآمل أن تعجبكم! يحتوي خبز الموز على نكهة طيبة شبيهة بالمكسرات نظراً لوجود دقيق القمح كامل الحبة، ولكم حرية إعداده في قالب التوست أو قوالب المافنز، ومقادير هذه الوصفة كافية لإعداد 12 قطعة مافنز أو صينية واحدة من خبز الموز (في الصور أعددت نصف هذه المقادير في قالب التوست والنصف الآخر في قالب المافنز لذا ربما تلاحظوا أن رغيف خبز الموز الكامل كان ارتفاعه لنصف القالب فقط D: )

نصيحة الوصفة:
1- هذا الطبق مناسب لمرضى السكر.
2- يجب أن لا يكون الخليط مرتفع أكثر من ثلثي القالب الذي تستخدموه وإلا ارتفع بشكل زائد وإما أنه سيهبط ثانية أو يفور خارج القالب.
3- مثل الكيك يتم اختبار النضج بعود أسنان عند اقتراب انتهاء الوقت المحدد.
4- لا نستخدم الموز الغير ناضج فلن يعطي نفس الطعم الغني.

الوصفة تكفــي: 12 قطعة مافنز أو قالب من خبز الموز
وقت التحضير: 10 دقائق
وقت الخبـــــز: 30 إلى 35 دقيقة
This recipe is nutritious and healthy for all family members, children and diabetics.
What would you do if you have lots of ripe bananas and you want to use them in a healthy recipe? This is the one for you especially if you have children! My toddler loved it, so I made her muffins to be easier to hold in her hands, you can call it Best ever whole wheat banana bread muffins with walnuts! What could be healthier for her! And very delicious that your children will love, I know children don't usually love healthy food but try this one and I hope you like it! It has a lovely nutty flavour due to the whole wheat flour. You're free to make it in a loaf pan or muffin tin, the ingredients here are enough to make 12 muffins OR one banana bread (in the photos I used half ingredients in the loaf and half in the muffin tin that's why my banana bread is not as high as it should look :D )

Recipe tips:
1 - This recipe is diabetes friendly.
2- The mixture should not be more than two-thirds of the pan or muffin tin, otherwise it would rise and fall again or spill over the pan/tin.
3 - Just like cakes, test using a toothpick nearly at the end of baking time.
4- Don't use unripe bananas it won't be as delicious.

Serves: 12 muffins or 1 banana bread
Prep. time: 10 minutes
Baking time: 30 to 35 minutes

Wednesday, December 25, 2013

Moroccan Roast Stuffed Lamb Leg فخذ ضأن محشي بطابع مغربي

Moroccan Style Stuffed Lamb Leg فخذ الضأن المحشي بطابع مغربي
Moroccan Style Stuffed Lamb Leg فخذ الضأن المحشي بطابع مغربي
 Scroll down for English post
فخذ الضأن المخلي والمحشي بالفرن بحشوة مستوحاه من الأطباق المغربية وخاصة طاجين مسلالة أو طاجين الدجاج المغربي ، أردت أن أحضر فخذ الخروف بشكل مختلف عن الطرق التي اعتدت عليها ووقع الاختيار على هذه الحشوة اللذيذة والحمد لله نجحت الوصفة وها هي الآن بين أيديكم، وصفة شهية مشرفة للعزائم والجمعات أتمنى أن تعجبكم :)

نصيحة الوصفة:
1- يمكن توصية الجزار بخلي الفخذ من العظام ما عدا العظمة الكبيرة التي تشبه دبوس الدجاج منفصلة حتى نضعها داخل الفخذة لتعطي شكل جميل على المائدة وهذا حسب الرغبة.
2- لطهي الفخذة استخدمت كيس حراري مخصص للفرن قصصته من ناحية ليكون مفرود لأستخدمه في لف الفخذة ووضعها بالفرن.

الوصفة تكفــي: 5 أشخاص تقريباً
وقت التحضير: 15 دقيقة
وقت الطهــــي: 90 إلى 120 دقيقة

My boneless stuffed lamb leg recipe here is inspired by Moroccan dishes, specially "Tajin Meslalah" or Moroccan chicken olive Tagine; I wanted to bring new flavours to the dish other than the ways I used to roast lamb leg before! And this stuffing was the one I chose after my food brainstorming! And it was a very successful delicious dish that made me proud! So here you go the recipe that you will going to love on your table when having family and/or friends over for dinner. Hope you like it!

Recipe tips
1 - If you desire you can ask your butcher to debone the lamb leg for you, leaving the lamb drumstick as is to place into the leg when stuffing, it will look good on your table as a huge lamb drumstick! ;)
2 - To roast the lamb leg I used an oven bag, cut it from the side to make flat as a baking sheet, so I can handle the meat when rolling and then roasting in the oven.

Serves: 5 people approx.
Preparation time: 15 minutes
Cooking time: 90 to 120 minutes

Tuesday, December 17, 2013

Grandmother Grape Jam وصفة جدتي مربى العنب

Grandmother Grape Jam وصفة جدتي مربى العنب

Scroll down for English post
نحن الآن في نهاية موسم العنب، وهذا هو الوقت المثالي لتحضير مربى العنب! اعتادت جدتي أن تحضرها في هذا الوقت من العام، حيث كانت تقول أنه الوقت المثالي  في موسم العنب لأنه يكون كثير اللحم وقليل في نسبة الماء أو السائل مما يُنتج مربى لذيذة وليس مربى قشر العنب في حالة استخدام أنواع عنب أخرى! يكون العنب عبارة عن حبات كبيرة بالبذر ولونها يتدرج من الأخضر الفاتح للون الوردي.
حزنت جداً عندما توفيت منذ 7 أشهر وقررت أن أعد ألذ الوصفات التي كانت تذكرني بها! ومربى العنب هي إحدى هذه الوصفات.

نصيحة الوصفة:
1 - كما ذكرت أعلاه فإنه الموسم المثالي لتحضير مربى العنب (من الأيام الأخيرة من شهر نوفمبر إلى شهر ديسمبر)، نهاية موسم العنب حيث يكون العنب أكثر في اللحم وأقل في نسبة السائل أو الماء مما يُنتج مربى عنب رائعة.
2 - يجب إزالة أي رغوة تظهر على السطح أثناء طهي المربى،حيث يساعد ذلك على تخزينها لفترة أطول دون تلف.
3 - يجب أن يكون البرطمان المستخدم في تخزين المربى نظيف، معقم وجاف.
4- لا نقلب العنب مع السكر في البداية وفي أثناء الطهي يكون التقليب قليل جداً حتى لا يهترئ العنب.
5- يمكن إضافة مذاقات مختلفة للمربى حسب رغبتكم مثل القرفة، ينسون نجمة، قرنفل، فانيليا.. إلخ
6- يمكنكم أكل هذه المربى مع المخبوزات المفضلة أو استخدامها كحشوة للتارت، التشيز كيك أو الحلويات المفضلة.

الوصفة تكفــي: 2 برطمان متوسط من المربى
وقت التحضير: 20 دقيقة
وقت الطهــــي: 60 إلى 90 دقيقة

It's the end of the grape season, and that's the perfect time to make grape jam! My grandmother used to make it in this time of the year, she said it's the best season because the grapes have less liquid and more flesh, so you won't end up with grape peel jam! The grape I mean here is large with seeds and the color varies in this season from light green to rose.
I was very sad when she passed away 7 months ago... I thought I should make the best food that reminds me of her! And this is one of the recipes I really loved from my grandmother! (R.I.P)

Recipe tips:
1- As mentioned above it's the perfect season to make grape jam (from the last days of November to December), the end of the grape season when the grapes have more flesh and less liquid or water amount which then makes a perfect result grape jam.
2- Remove any foam that comes on surface while cooking jam, that will help storing it longer.
3- The jar used to store the jam should be clean, sterilized and dry.
4- Don't stir the jam at first to mix with sugar only toss, and stir once or twice during cooking.
5- You can add your favorite flavors to the jam like cinnamon sticks, star anise, cloves, vanilla...etc
6- This grape jam could be eaten with your favorite pastry or you use it as a filling for tarts, cheesecakes, or your preferred dessert.

Serves: 2 medium jars of grape jam
Prep. time: 20 minutes
Cooking time: 60 to 90 minutes

Wednesday, December 4, 2013

Shawarma Saj Bread خبز الصاج أو خبز الشاورما

Arabian Saj Bread خبز الصاج أو خبز الشاورما

Scroll down for English post
خبز الصاج أو خبز الشاورما هو خبز رقيق مشهور بعدة دول عربية بعدة أسماء، وتم تسميته نسبة لفرن الصاج الذي يستخدم في عمل هذا الخبز ويكون على شكل قبة، وعادة ما تستخدم مخدة مستديرة لوضع الخبز على سطح الفرن لتساعد في الحفاظ على شكل الخبز المستدير.

Saj Oven فرن الصاج Saj Bread, Painter Kaissi, date 1970

نصيحة الوصفة:
1- لا يستخدم الدقيق أكثر من اللازم لترقيق العجين حتى لا يكون جاف.
2- يتم تحضير الخبز على حرارة عالية وليست منخفضة حتى ينضج جيداً.
3- الخبز ينضج سريعاً مجرد وضعه بالمقلاة لثواني فانتبهوا حتى لا يحترق، لذا يفضل الانتهاء من ترقيق كل الخبز قبل البدء في تسويته لكي نستطيع ملاحظته.

الوصفة تكفــي: 6 إلى 7 أرغفة
وقت التحضير: 35 دقيقة
وقت النضــــج: عدة ثواني لكل رغيف (لا يتعدى الدقيقة على الناحيتين)

Saj bread or Shawarma bread is a thin flat bread that's very popular in several Arab countries with several names, it's called after the Saj oven which is used to bake that bread it has a shape like a dome; a round pillow is usually used to transfer the bread to the oven top, to help maintain the round shape of the bread.

Recipe tips:
1 - Do not use too much flour while rolling the bread dough or it will dry.
2 - The bread should be made on high heat, not low or it won't be well cooked.
3 - It should be ready in seconds so be careful to not burn it, that's why it's best to finish rolling all the loaves before you start heating the pan.

Serves : 6 to 7 loaves
Prep. time : 35 minutes
Cooking time: a few seconds for each loaf (not more than a minute for both sides)

Sunday, December 1, 2013

Caramel Walnut Date Cake كيك التمر بالكراميل والجوز

Caramel Walnut Date Cake كيك التمر بالكراميل والجوز

Scroll down for English post

أول مرة قررت تجهيز كيك التمر كنت مترددة لوجود العديد من الوصفات ولا أعلم أي واحدة ستنجح خاصة أنني لا أريد أن أفشل باستخدام كمية كبيرة من التمر الثمين لأنني أحبه، وبعد البحث والتجربة والاختبار كانت هذه الوصفة لكيك التمر مع صوص الكراميل (التوفي) وعين الجمل (الجوز) هي ألذ وأضمن وصفة، أحبها كل من جربها من يدي والحمد لله، كيك هش جداً ولذيذ كما أنه مغذي. أتمنى أن تعجبكم أيضاً جربوها ولن تندموا :)
نصيحة الوصفة:
1- يجب الاحتراس وعدم وجود أطفال بالمطبخ عند تحضير صوص الكراميل لأنه يحتاج تركيز كما يمكن أن تتأذوا من السكر المغلي.
2- لا يقلب السكر عند إذابته لعمل الصوص لأن ذلك يجعله يُكوِّن حبيبات بالكراميل.
3- لضمان نجاح الكيك يجب أن تكون جميع مكوناته مثل البيض والزبد والدقيق في درجة حرارة الغرفة.
4- لا نضرب الكيك كثيراً بعد إضافة الدقيق حتى لا يصبح مكتوم، فقط إلى أن تختلط المكونات ليس أكثر.

الوصفة تكفــي: حتى 6 أشخاص
وقت التحضير: 15 دقيقة
وقت الخبـــــز: 40 دقيقة

First time I decided to make date cake I was very hesitated, because there were many recipes for it and I do not know which one will succeed , especially that I do not want to fail while using a large amount of precious dates that I love, and after research, testing, and baking, I finally made the guaranteed, successful and delicious caramel & walnut glazed date cake recipe, that everyone who tasted from me really loved it which made me very happy to share it with you now. :)The cake is very fluffy, delicious and nutritious. I guarantee this recipe so try it and you'll never regret :)
Recipe tips :
1 - You must be careful while making caramel sauce (hot sugar injuries), and no children in the kitchen because it needs concentration especially while adding cream to hot sugar.
2 - Do not stir the sugar while melting to avoid granules in caramel sauce.
3- For a successful cake all ingredients like eggs, flour, or butter should be at room temperature.
4- Don't over mix the cake after adding four, just till combined not more.

Serves : up to 6 people
Prep. time : 15 minutes
Baking time : 40 minutes