Moroccan Roast Stuffed Lamb Leg فخذ ضأن محشي بطابع مغربي

Moroccan Style Stuffed Lamb Leg فخذ الضأن المحشي بطابع مغربي
Moroccan Style Stuffed Lamb Leg فخذ الضأن المحشي بطابع مغربي
 Scroll down for English post
فخذ الضأن المخلي والمحشي بالفرن بحشوة مستوحاه من الأطباق المغربية وخاصة طاجين مسلالة أو طاجين الدجاج المغربي ، أردت أن أحضر فخذ الخروف بشكل مختلف عن الطرق التي اعتدت عليها ووقع الاختيار على هذه الحشوة اللذيذة والحمد لله نجحت الوصفة وها هي الآن بين أيديكم، وصفة شهية مشرفة للعزائم والجمعات أتمنى أن تعجبكم :)

نصيحة الوصفة:
1- يمكن توصية الجزار بخلي الفخذ من العظام ما عدا العظمة الكبيرة التي تشبه دبوس الدجاج منفصلة حتى نضعها داخل الفخذة لتعطي شكل جميل على المائدة وهذا حسب الرغبة.
2- لطهي الفخذة استخدمت كيس حراري مخصص للفرن قصصته من ناحية ليكون مفرود لأستخدمه في لف الفخذة ووضعها بالفرن.

الوصفة تكفــي: 5 أشخاص تقريباً
وقت التحضير: 15 دقيقة
وقت الطهــــي: 90 إلى 120 دقيقة

My boneless stuffed lamb leg recipe here is inspired by Moroccan dishes, specially "Tajin Meslalah" or Moroccan chicken olive Tagine; I wanted to bring new flavours to the dish other than the ways I used to roast lamb leg before! And this stuffing was the one I chose after my food brainstorming! And it was a very successful delicious dish that made me proud! So here you go the recipe that you will going to love on your table when having family and/or friends over for dinner. Hope you like it!

Recipe tips
1 - If you desire you can ask your butcher to debone the lamb leg for you, leaving the lamb drumstick as is to place into the leg when stuffing, it will look good on your table as a huge lamb drumstick! ;)
2 - To roast the lamb leg I used an oven bag, cut it from the side to make flat as a baking sheet, so I can handle the meat when rolling and then roasting in the oven.

Serves: 5 people approx.
Preparation time: 15 minutes
Cooking time: 90 to 120 minutes


Scroll down for English recipe
المقادير:
فخذ ضأن مخلي ما عدا الدبوس كما هو ولكن مفصول عن الفخذ
4 ثمرات بصل 
3 حبات ليمون مخلل مقطع أجنحة 
1/2 إلى 1 كوب زيتون أخضر بدون بذر مخلل قليل الملح
1/2 كوب كزبرة طازجة مفرومة
1/2 ملعقة طعام كركم
1/4 ملعقة طعام زنجبيل مطحون
ملح حسب الذوق مع الانتباه لوجود الملح بالمخلل
فلفل أسود حسب الرغبة

الطريقة:
1- يوضع البصل والتوابل والكزبرة الخضراء بمحضرة الطعام بدون ملح ويضرب عدة مرات ليصبح مفروم خشن، ثم يخلص مع الزيتون والليمون ونتذوقه لنضيف الملح المرغوب.
2- نقوم بتسخين الفرن 220 درجة. نحضر صينية الخبز ونفرد بلاستيك وفوقه نفرد الفخذة المخلية ونستخدم السكين لفردها 
إذا احتاج الأمر ونقوم بعمل بعض جيوب لتتشرب الطعم جيداً ونوزع الحشوة فوقها وداخل الجيوب.


3- نقوم بعمل جيوب صغيرة بالدبوس إن أمكن ونضعه في منتصف الفخذة بحيث تكون عمودية عليها كما هو موضح بالصور، وباستخدام كيس الفرن نبدأ بلف الفخذ على الدبوس كما موضح مع إحكامه جيداً ويمكن أن يخرج بعض من الحشوة على الصينية ليست بمشكلة.



4- نقوم بتغطية الصينية بورق الألومنيوم فويل ونضعها بالفرن المسخن مسبقاً لمدة 30 دقيقة ثم نهدئ الحرارة 180 لمدة 60 إلى 90 دقيقة أو لينضج اللحم ويصبح طري.


5- بمجرد النضج نخرج الفخذة من الفرن ونتركها مغطاه تهدأ حتى تتوزع العصارة بداخلها جيداً حوالي 20 إلى 30 دقيقة ثم تقدم بالهناء والشفاء :)

Moroccan Style Stuffed Lamb Leg فخذ الضأن المحشي بطابع مغربي
Moroccan Style Stuffed Lamb Leg فخذ الضأن المحشي بطابع مغربي

Ingredients:
Boneless lamb leg except the drumstick as is and detached
4 onions
3 preserved lemons
1/2 to 1 cup green olives, pitted, low salt
1/2 cup chopped fresh coriander
1/2 tbsp turmeric
1/4 tbsp ground ginger
Salt to taste (pay attention to the presence of salt in lemons and olives)
Black pepper to taste

Directions:
1 - Place onions, spice and green coriander in the food processor without salt and pulse till coarsely minced, then mix with the whole olives and chopped lemons and then taste to see if need salt to be added.
2 - Preheat the oven 220c. Prepare a baking tray and layer with the flattened oven bag and then place the boneless leg flat, using a knife flat it more if needed, and make some pockets to absorb the flavours well, then spread the stuffing over the leg and inside  the pockets you made.
3 - Make small pockets in the drumstick if possible then rub with some stuffing and place some inside the pockets, Place the drumstick as shown in the photos above on the flattened leg and then using the oven bag  wrap the leg tightly as possible around the lamb drumstick as shown above, some stuffing may come out on the tray, it's fine!
4 - Cover the tray with aluminum foil, and into the preheated oven for about 30 minutes, then reduce the heat to 180 for 60 to 90 minutes, or the meat is done and tender.
5 - Once ready, get out of the oven and leave covered to rest so the juices are well distributed back in the meat tissues, about 20 to 30 minutes, serve and... Bon Appétit :)

Moroccan Style Stuffed Lamb Leg فخذ الضأن المحشي بطابع مغربي
Moroccan Style Stuffed Lamb Leg فخذ الضأن المحشي بطابع مغربي

Comments