Arabian Flavored Chicken Stir Fry ستير فراي الدجاج بنكهة عربية
Scroll down for English post
هذه هي وصفة زوجي المفضلة (يمكنكم أن تطلقوا عليها فاهيتا الدجاج العربية) في الحقيقة إنها طريقة تحضير زوجي لهذا الطبق وقمت بإضافة بعض التعديلات البسيطة في التوابل. قبل أن نتزوج كان زوجي يعد هذا الطبق وبعد الزواج أعده أمامي وطلب مني أن أعده له من فترة لأخرى، أحببت هذا الطبق كثيراً وها أنا أشارككم الوصفة وإذا كنتم من محبي الطعم الحامض الحار ستحبوا هذا الطبق جداً :)
الوصفة تكفــي: شخصين
وقت التحضيــر: 10 دقائق
وقت الطهــــي: 20 دقيقة
This my husband's favorite chicken stir fry (you can call it Arabian chicken Fajita) actually it's his recipe and I added more spice to it. Before we get married he used to cook this dish and he then made it with me and asked to make it for him from time to time, I loved it so here I am sharing it with you if you love citrus hot spicy flavor you will definitely love this stir fry :)Serves: 2 people
Prep. Time: 10 minutes
Cooking Time: 20 minutes
Scroll down for English recipe
المقادير:
1/2 كيلو صدور دجاج بدون عظم مقطعة قطع صغيرة
2 ثمرة بصل مقطعة
4 ثمرات طماطم مقطعة
1 إلى 2 ثمرة فلفل حار أخضر مقطعة شرائح
1 ملعقة شاي كركم
1/2 ملعقة شاي كاري
1/2 ملعقة شاي فلفل أسود
1/2 ملعقة شاي ملح (حسب الذوق)
1/4 ملعقة شاي خولنجان (عود لحم أو حرارات)
1/4 ملعقة شاي زنجبيل
1 رشة قرفة
1 رشة سكر
2 ملعقة طعام عصير ليمون
3 ملعقة طعام زيت دوار الشمس
الطريقة:
1- نضع مقلاة على حرارة متوسطة إلى عالية ونضع البصل ونقلب لمدة 3 دقائق تقريباً.
2- نضيف الفلفل الحار ونقلب إلى أن يصبح لون البصل ذهبي.
3- نضيف الدجاج ونزيد الحرارة لعالية ونتركها دقيقتين ثم نقلبها ونضيف الملح والفلفل وكل التوابل الأخرى ونقلب لمدة دقيقتين.
4- نضيف قطع الطماطم وعصير الليمون والسكر ونقلب وعندما تغلي نهدئ الحرارة متوسطة إلى هادئة.
5- تقدم مع الخبز العربي كامل الحبة أو في سندويتشات مع سلطة الطحينة وبالهناء والشفاء :)
1 pound boneless chicken breast, cut into small bites
2 large onion, diced
4 tomatoes, chopped
1 or 2 green hot pepper
1 tsp turmeric
1/2 curry powder
1/2 tsp black pepper
1/2 tsp salt (to taste)
1/4 tsp galangal
1/4 tsp ginger
1 pinch cinnamon
1 pinch sugar
2 tbsp lemon juice
3 tbsp sunflower oil
Directions:
1- Place a pan over medium high heat with the oil then place the onions and stir for 3 minutes.
2- Add the hot pepper and stir fry till the onions are golden.
3- Add the chicken and leave on one side on high heat for 2 minutes the toss and add salt, pepper and all other spice then stir fry for 2 minutes.
4- Add tomatoes, sugar and lemon juice and stir and once boiled lower the heat to medium low to allow the juices to come out and make a sauce.
5- Serve right away with whole wheat Arabian bread or in sandwiches with Tahini sauce, and Bon Appétit :)
This looks good. I love the flavors, I will have to try this.
ReplyDeleteThank you! I'm glad you like it :)
ReplyDelete